Mικρή μείωση στα 405,5 δισ. ευρώ εμφάνισε το δημόσιο χρέος της χώρας το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 406,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκαν στα 19,4 δισ. ευρώ από 21,2 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

Δημόσιο Χρέος: Να ξοδευτεί ή όχι το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» – Δύο οικονομολόγοι απαντούν στον ΟΤ

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος στα 356 δισ. ευρώ, από 356,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023.

Από το συνολικό χρέος, μόνο το 26% είναι διαπραγματεύσιμο στη δευτερογενή αγορά, ενώ το υπόλοιπο 74% αφορά στα διακρατικά δάνεια των μνημονίων. Τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης ανέρχονται σε 227 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν ειδικά και διακρατικά δάνεια.

Έξοδος στις αγορές

Mε τα δεδομένα αυτά, το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πρόκειται να «βγει στις αγορές» την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαΐου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δημοπρασιών, επανεκδίδοντας ομόλογο, το οποίο θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο.

Την ερχόμενη εβδομάδα (29/05), ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων (εξάμηνης διάρκειας).

Μετά ταύτα, με ενδιαφέρον αναμένεται η επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον διεθνή οίκο Αξιολόγησης Fitch, στο τέλος του μήνα (31/05).

Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία ΒΒΒ – , εκτιμώντας ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι «σταθερές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News