![Γιάννης Τσακίρης: «Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ την ΕΤΕπ»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/Tsakiris3.jpg)
«Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να εδραιωθεί το κύμα οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών».
Την επισήμανση αυτή κάνει με συνέντευξη του στο «Βήμα» ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρης.
Ο κ. Τσακίρης μιλά για τις προτεραιότητες της Τράπεζας στην Ευρώπη, ενώ συστήνει στην Ελλάδα την αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας καθώς και της τεχνογνωσίας της σε πολύπλοκα έργα και στη βιομηχανική ανάπτυξη.
Στο πλευρό της Ελλάδας η ΕΤΕπ – Πού διατέθηκαν κονδύλια 2,5 δισ. ευρώ
ΕΡ.: Κύριε Τσακίρη, μόλις πρόσφατα αναλάβατε τη θέση αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πόσο σημαντική είναι η ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Ευρώπη;
ΑΠ.: «Η ΕΤΕπ αποτελεί τον επενδυτικό και χρηματοδοτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη κρατών-μελών και την εκτέλεση σημαντικών έργων και καίριων επενδύσεων για την επίτευξη κοινών ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων. Κατά συνέπεια αποτελεί και πολύτιμο αναπτυξιακό καταλύτη για την ελληνική οικονομία, η οποία παγίως κατατάσσεται στις πλέον ωφελημένες από τα προνομιακά πακέτα χρηματοδότησης του ομίλου ΕΤΕπ – αναλογικά με το μέγεθός της. Αξιοσημείωτη άλλωστε είναι η συμβολή της ΕΤΕπ στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιταχύνει στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης με τελική στόχευση την “παραγωγή” καινοτομίας στην εποχή της ψηφιοποίησης. Η ΕΤΕπ επιπλέον έχει δεσμευτεί από αρχές του έτους να διευρύνει περαιτέρω την υποστήριξη που παρέχει προς την Ελλάδα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Φυσικά προτεραιότητά μας στην ΕΤΕπ είναι η οριζόντια στήριξη όλων των κρατών-μελών με στόχο τη δίκαιη, ταχεία και ομαλή μετάβασή τους προς πιο πράσινα και ανθεκτικά μοντέλα ανάπτυξης, μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθαρών μεταφορών και ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης, καθώς και η παροχή ρευστότητας με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
ΕΡ.: Σε δύο εβδομάδες έχουμε ευρωεκλογές, πώς βλέπετε την Ελλάδα και την οικονομία της στο πλαίσιο της Ευρώπης από τη νέα σας θέση;
ΑΠ.: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται σε τροχιά ανάταξης και ανάπτυξης. Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα άλλωστε ήρθε ως αποτέλεσμα των καλύτερων των αναμενομένων επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και προβλέπεται να έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην οικονομία, προσθέτοντας στο ΑΕΠ έως 2,5% μακροχρόνια, ενώ θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα τόσο της οικονομίας εν γένει όσο και του τραπεζικού συστήματος απέναντι σε εξωγενείς διαταραχές. Αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο ώστε να καταφέρει να αποδώσει τα μέγιστα η ελληνική προσπάθεια, γι’ αυτό και τώρα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα που της προσφέρουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΕΤΕπ, προκειμένου να εδραιωθεί και να σταθεροποιηθεί το κύμα οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών».
ΕΡ.: Ακούγοντας όλα τα θετικά που αναμένεται να έρθουν στην οικονομία μας ως απόρροια της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και γυρνώντας στην αρχή της κουβέντας μας και μένοντας στη φράση πως η ΕΤΕπ λειτουργεί «αντικυκλικά» σημαίνει ότι η Ελλάδα μάλλον δεν χρειάζεται τόσο την ΕΤΕπ αυτές τις μέρες.
ΑΠ. «Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έχει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση από ό,τι την περίοδο της κρίσης. Ομως η ΕΤΕπ δραστηριοποιείται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής αξιολόγησης, αλλά και σε δεκάδες χώρες-εταίρους της ΕΕ σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς, έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε όλες τις πιθανές συνθήκες, καλύπτοντας χρηματοδοτικά κενά, συμπληρώνοντας τον ιδιωτικό τομέα και επωμιζόμενοι σημαντικό μέρος του επενδυτικού ρίσκου, ώστε να στηρίξουμε την εκτέλεση καινοτόμων επενδύσεων. Αλλωστε κατά πάγια τακτική χρηματοδοτούμε μόνο μέρος κάθε επένδυσης (συνήθως έως το 50%). Η στήριξη που παρέχουμε με προνομιακούς όρους χρηματοδότησης βελτιώνει σημαντικά το οικονομικό προφίλ των έργων και ως εκ τούτου λειτουργεί ως καταλύτης για την προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ο σκοπός μας είναι πολύ συγκεκριμένος: να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις που συνδράμουν στην επίτευξη των συλλογικών στόχων της ΕΕ, δηλαδή στη δίκαιη και γοργή μετάβαση στην οικονομία μηδενικών ρύπων, στην ανθεκτικότητα, την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και όπως ήμασταν εδώ τις πιο σκοτεινές μέρες της κρίσης, επενδύοντας στην Ελλάδα ακόμη και όταν όλες οι άλλες πηγές ρευστότητας είχαν στερέψει, θα μείνουμε εδώ, υποστηρίζοντας τις συλλογικές προσπάθειες του ελληνικού λαού, της κυβέρνησης και των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς θέτουν τις βάσεις για την οικονομία τού αύριο με περισσότερη αισιοδοξία».
ΕΡ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΤΕπ για τα επόμενα χρόνια;
ΑΠ: «Η πρόεδρος του Ομίλου ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνιο, παρουσίασε τον Φεβρουάριο πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη οκτώ στρατηγικών προτεραιοτήτων, ο οποίος έτυχε ευρείας στήριξης από τους μετόχους μας, δηλαδή τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων (ECO/FIN).
Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω στοχευμένων επενδύσεων στους τομείς της υγείας, της αγροτικής παραγωγής, της κοινωνικής στέγης, αλλά και σημαντικών έργων υποδομής σε περιφέρειες όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ΕΕ (περιφέρειες συνοχής). Οι προτεραιότητάς μας παραμένουν επίσης πάντοτε εστιασμένες στο κλίμα, το περιβάλλον και στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στις συνεχόμενες κρίσεις που έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων και η κλιματική αλλαγή, αλλά και η γεωπολιτική ένταση των τελευταίων ετών. Εδώ θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως ένα ευρέως γνωστό προσωνύμιο της ΕΤΕπ είναι το «Climate Bank». Ομως οι στόχοι μας δεν εξαντλούνται μόνο εκεί. Στοχεύουμε στην ενίσχυση της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών για όλα τα κράτη-μέλη. Ενα νέο αλλά σημαντικό κομμάτι για εμάς είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ γιατί κανένας από τους άλλους στόχους που σας προανέφερα δεν μπορεί να επιτευχθεί σε περιβάλλον απειλών για την ειρήνη και την εδαφική μας ακεραιότητας. Και όπως πάντα στην ΕΤΕπ, φροντίζουμε να προσαρμόζουμε τις προτεραιότητές μας βάσει των αναγκών του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος».
ΕΡ.: Η Ελλάδα αξιοποιεί ικανοποιητικά τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, και τι θα μπορούσε να κάνει για ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των δανειακών της πόρων;
ΑΠ.: «Πράγματι, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια εδώ θα πρέπει να δούμε την ευρύτερη εικόνα της Ελλάδας, γιατί τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε μεθοδικά και στην αναγκαία οργανωτική και θεσμική προετοιμασία ώστε να βελτιώσει το σύστημα διαχείρισης και υλοποίησης όλων των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Αυτό καταδεικνύεται από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, όπως οι πρωτιές στις εγκρίσεις των διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων αλλά και στις συνεχείς θετικές επιδόσεις στην απορρόφηση των πόρων τους (ΕΣΠΑ 2014-2020, Ελλάδα 2.0). Αυτό που δεν έχει υλοποιηθεί σε συστηματικό βαθμό είναι η αξιοποίηση της δωρεάν τεχνικής βοήθειας που παρέχει η ΕΤΕπ έτσι ώστε τα κρίσιμα έργα που ενδιαφέρουν τη χώρα να ωριμάζουν και να υλοποιούνται ταχύτερα και σωστότερα. Επίσης, ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα μας είναι η τεχνογνωσία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε πολύπλοκα έργα, όπως και η τεχνογνωσία που έχει στη βιομηχανική ανάπτυξη. Κάτι που πραγματικά λείπει από την ελληνική οικονομία».
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα»
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα