Η Google πρόκειται να επενδύσει επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην επέκταση του campus του κέντρου δεδομένων της στη Φινλανδία σε μια προσπάθεια να προωθήσει περαιτέρω την επιχειρηματική ανάπτυξη σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η συχνή εγκατάσταση κέντρων δεδομένων στις σκανδιναβικές χώρες, λόγω του ψυχρότερου κλίματος της περιοχής, των φορολογικών ελαφρύνσεων και της άφθονης διαθεσιμότητας ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.

Τεχνητή Νοημοσύνη χρήσιμη για όλους οραματίζεται η Google

Πρόσφατα, Σουηδία και Νορβηγία, δηλαδή οι δύο δυτικοί γείτονες της Φινλανδίας, έγιναν πιο επικριτικοί απέναντι στη φιλοξενία data centers, με ορισμένους ειδικούς του κλάδου να υποστηρίζουν ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ανανεώσιμη ενέργειά τους για προϊόντα όπως ο πράσινος χάλυβας που θα μπορούσαν να αφήσουν υψηλότερη υπεραξία στις χώρες.

Ωστόσο, η χωρητικότητα αιολικής ενέργειας της Φινλανδίας έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα τα τελευταία χρόνια, κατά 75% στα 5.677 μεγαβάτ μόνο το 2022, που τις ημέρες με ανέμους οι τιμές έχουν πέσει σε αρνητικές τιμές, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της βιομηχανίας τα οποία επικαλείται το Reuters.

Επομένως, εξακολουθεί να υπάρχει διαθέσιμη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών για κέντρα δεδομένων εταιρειών όπως η Google, η οποία αποκτά αιολική ενέργεια στη Φινλανδία μέσω συμβολαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων πρόκειται να αυξηθεί μαζικά λόγω της ταχείας ανάπτυξης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, την οποία και η Google ανέφερε ως έναν από τους λόγους πίσω από την επενδυτική της απόφαση, μαζί με το κέντρο δεδομένων της Hamina στη Φινλανδία που λειτουργεί ήδη με ενέργεια κατά 97% ελεύθερη από εκπομπές άνθρακα.

«Η θερμότητα που προέρχεται από το φινλανδικό μας κέντρο δεδομένων θα επαναδρομολογηθεί στο δίκτυο τηλεθέρμανσης στην κοντινή Hamina, καλύπτοντας τοπικά νοικοκυριά, σχολεία και κτίρια δημοσίων υπηρεσιών», ανέφερε η Google στη σχετική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίπλέον ότι στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές σε όλες τις δραστηριότητές της και την αλυσίδα αξίας έως το 2030.

Εκτός από τη φινλανδική επένδυσή του, η αμερικανική εταρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κατασκευάσει επίσης νέα κέντρα δεδομένων σε Ολλανδία και Βέλγιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία