Οι εισαγωγές ράβδων χρυσού στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως αρχίζει να υποχωρεί λόγω των τιμών ρεκόρ.

Οι υπερπόντιες αγορές χρυσού μειώθηκαν σε 136 τόνους τον Απρίλιο, μια μείωση 30% από τον προηγούμενο μήνα και το χαμηλότερο νούμερο για φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία τελωνειακά στοιχεία.

Πετρέλαιο: Πτωτική τάση στις τιμές

Ενώ οι τιμές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα επιτόκια των ΗΠΑ, η πρόσφατη άνοδος στην τιμή του χρυσού προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή κατανάλωση στην Κίνα, όπου οι επενδυτικές επιλογές είναι πιο περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Καθώς τα νοικοκυριά και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων, τις ασταθείς χρηματιστηριακές αγορές και την αποδυνάμωση του γουάν, τα χρήματα των ενενδυτών έχουν εισρεύσει σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλέστερα, ενισχύοντας το ράλι του χρυσού στα υψηλότερα σημεία όλων των εποχών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έδειξε επίσης «όρεξη» για αγορές χρυσού, αυξάνοντας τα αποθέματά της για 18ο συνεχόμενο μήνα, καθώς διαφοροποιεί τα αποθέματά της και αντισταθμίζει την υποτίμηση του νομίσματος, αν και ο ρυθμός αυτών των αγορών επιβραδύνθηκε και τον Απρίλιο.

Οποιαδήποτε συγκράτηση των εισαγωγών είναι πιθανό να δώσει στους «ταύρους» του χρυσού λόγους για σκέψη. Η ζήτηση από την Κίνα θα παραμείνει ισχυρή το 2024, αλλά ο τεράστιος όγκος εισαγωγών που παρατηρήθηκε κατά το πιο πρόσφατο τρίμηνο είναι πιθανό να εξομαλυνθεί, δήλωσε η Σόνι Κουμάρι, στρατηγική αναλύτρια εμπορευμάτων στην ANZ Group Holdings Ltd.

Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός

Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδα εκτινάχθηκε ο χρυσός, ενισχυμένος από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική φέτος μαζί με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε έως και κατά 1,1% φτάνοντας τα 2.440,59 δολάρια και ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοημερήσιο ρεκόρ που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Οι traders ενισχύουν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού ήδη από τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που θα ενίσχυε τον χρυσό καθώς δεν πληρώνει τόκους.

Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό προσέφερε υποστήριξη για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο κοστολογείται σε δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities