Ένα βήμα πίσω έκανε και πάλι το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας το μοτίβο την παλίνδρομης κίνησης σε ένα εύρος μεταξύ 1.490 – 1.505 μονάδων, στο οποίο παραμένει τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 1.496,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.492,80 μονάδων (-0,66%) και 1.503,68 μονάδων (+0,06%). Ο τζίρος ανήλθε στα 165,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,5 εκατ. τεμάχια αξίας 56,5 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Αναζητά νέους καταλύτες – Στηρίζει η Macy’s

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44% στις 3.642,03 μονάδες, ενώ στο +0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.401,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 1.334,93 μονάδες.

Συνεχίζεται το μοτίβο της αφομοίωσης

Η αγορά από τις 15 Μαΐου παραμένει σε ένα εύρος μεταξύ 1.490 – 1.505 μονάδων, κάνοντας επί της ουσίας στάση μετά από τη μεγάλη κίνηση από τις 1.360 μονάδες στις 18 Απριλίου. Μια κίνηση δηλαδή που έφτασε το +10%, και σε αρκετές περιπτώσεις διπλάσια ποσοστά ανόδου, είναι εύλογο και ευκταίο να χρειάζεται να αφομοιωθεί πριν αναμετρηθεί η αγορά με υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, από τις 15 Μαΐου έχει δοθεί η ευκαιρία σε αρκετά χαρτοφυλάκια να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους, αλλά και να πάρουν μέρος των κερδών τους, που ομολογουμένως είναι σημαντικά. Άλλωστε, το rotation στους πρωταγωνιστές ημερησίως επιβεβαιώνει ότι η αγορά χρειάζεται μια αναπροσαρμογή, την οποία και κάνει με υποδειγματικό τρόπο. Και όπως συμφωνούν και οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, ο ήπιος ανοδικός τόνος, με τις ενδιάμεσες στάσεις, είναι ο πλέον κατάλληλος για να επιβεβαιωθεί η θετική πορεία της αγοράς, ειδικά όταν έχει βρεθεί σε επίπεδα που είχε να δει από το 2011, όταν η σύνθεση του ΧΑ ήταν τελείως διαφορετική.

Έτσι, οι τελευταίες κινήσεις λαμβάνουν καθαρά τεχνικής φύσεως χαρακτήρα, που δίνουν τροφή για διαφοροποιήσεις στο ταμπλό. Άλλωστε, τα πρώτα στοιχεία από το α’ τρίμηνο είναι άκρως υποστηρικτικά. Πέρα από τις τάσεις στην ζήτηση που καταγράφονται σε κλάδους σηματωρούς για την οικονομία (Τουρισμός, Κατασκευές, Λιανικό Εμπόριο) οι ενδείξεις για την εταιρική κερδοφορία διατηρούν την αισιοδοξία για την φετινή χρήση.

Μέχρι τώρα, η αύξηση των καθαρών κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό α’ τρίμηνο προσεγγίζει το 30% στα 1,66 δισ. ευρώ με ισχυρή συνεισφορά από τον τραπεζικό κλάδο (1,09 δισ. ευρώ +38,4%). Ο τζίρος των εμποροβιομηχανικών εταιριών είναι μεν οριακά αυξημένος κατά 1,8% (6,2 δις ευρώ) ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία τρέχει με 11,9% στα 1,13 δις ευρώ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έχασε 3,30% και άσκησε τις μεγαλύτερες πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, Autohellas και ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Eurobank, Coca Cola, Aegean, ΟΤΕ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, Cenergy και Βιοχάλκο έκαναν στο τέλος ένα μίνι ράλι ανόδου, κλείνοντας στο +3,28% και +3,01% αντίστοιχα, με τον Ελλάκτωρ να ενισχύεται κατά 2,47%. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Alpha Bank, Quest και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών