Την κατακόρυφη μείωση του ισολογισμού και άρα και της «έκθεσης» της θυγατρικής της UniCredit στη Ρωσία από το 2022 μέχρι και σήμερα, καθώς και της διασυνοριακής έκθεσης της τράπεζας στη χώρα σε συνέχεια των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισβολή στην Ουκρανία, αναδεικνύει σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, με φόντο την πρόσφατη απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου της Αγίας Πετρούπολης σε βάρος της τράπεζας για τη δέσμευση τοπικών περιουσιακών στοιχείων της.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία της UniCredit

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η δικαστική απόφαση ελήφθη μετά από αγωγή της RusKhimAlians (κοινοπραξίας της Gazprom και της Rusgazdobych) και το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που ζητείται να δεσμευθούν ανέρχεται στα €462,7 εκατ.

Πηγές τις UniCredit ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν αφορά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί, αλλά που επιδιώκει να κατασχέσει η ρωσική πλευρά. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, μάλιστα, πως δεν είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα καταφέρει τελικά να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, προσθέτοντας πως αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν αποκλειστικά την υπόθεση που εκδικάστηκε και όχι συνολικά τη θυγατρική της UniCredit στη Ρωσία.

Μιλώντας προ ημερών στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου, ο CEO της UniCredit Andrea Orcel, υπογράμμισε πως ο Όμιλος θα έχει μηδενίσει πλήρως τη διασυνοριακή του έκθεση στη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2025.

Οπως δήλωσε, η τράπεζα έχει ήδη μειώσει κατά 91% τη διασυνοριακή της έκθεση στη Ρωσία, ενώ η τοπική δραστηριότητά της έχει μειωθεί κατά 67% και, μάλιστα με ελάχιστο κόστος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, «τα τελευταία δύο χρόνια, με ηρεμία και οργανωμένο τρόπο, μειώσαμε τη διασυνοριακή μας έκθεση κατά €5,6 δισ., δηλαδή κατά 91%, και θα μηδενιστεί πρακτικά τους επόμενους 15-18 μήνες. Στη ρωσική αγορά, έχουμε μειώσει την έκθεσή μας κατά 67% και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η στρατηγική μας είναι η ίδια, της σταδιακής, αποφασιστικής και οργανωμένης απεμπλοκής τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η UniCredit, που κατέχει ποσοστό οριακά κάτω του 10% στην Alpha Bank, αξιολόγησε δεκάδες επιλογές για την πώληση της θυγατρικής της στη Ρωσία, αλλά χωρίς επιτυχία καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι δυνητικοί αγοραστές υπόκειντο σε δυτικές κυρώσεις, ενώ σε άλλες τέθηκε ρωσικό βέτο.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Με διάταγμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ο έλεγχος των ξένων μετόχων αναστέλλεται, εάν οι διεθνείς τράπεζες λαμβάνουν αποφάσεις με τις οποίες η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν συμφωνεί, με την τελευταία να μπορεί να απαλλοτριώσει τις θυγατρικές ξένων ιδρυμάτων και να τις εκχωρήσει σε συμβολική τιμή σε έναν ρωσικό φορέα, εάν θεωρεί ότι η διοίκηση από το εξωτερικό παραμελεί «συστημικά σημαντικές» λειτουργίες.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανέλαβε πριν από μερικές ημέρες πρωτοβουλία να ζητήσει από τις τράπεζες που έχουν έκθεση στη Ρωσία, όπως οι Raiffeisen, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Commerzbank και Deutsche Bank, να υποβάλουν νέα σχέδια για ταχεία έξοδο από τη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή