![Γερμανία: Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά εμπορικών ακινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/germany.png)
Οι ξένοι επενδυτές κάνουν ένα βήμα πίσω από την αγορά ακινήτων της Γερμανίας, μια αγορά που βρίσκεται στη χειρότερη κρίση της τελευταίας γενιάς.
Οι ξένοι αγοραστές αντιπροσώπευαν το 35% των αγορών εμπορικών ακινήτων το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της BNP Paribas Real Estate. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό από το 2013 και μετά ενώ η πτώση του όγκου των πωλήσεων φτάνει το 70% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2020-2021, σημειώνει το Reuters.
Έγιναν τεμπέληδες οι Γερμανοί;
Τα ζοφερά αυτά στοιχεία συμπίπτουν με τη γενικότερη συζήτηση σχετικά με το αν η Γερμανία είναι και πάλι “ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης”, ένας χαρακτηρισμός που της δόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μια εποχή που αντιμετώπιζε οικονομική στασιμότητα και υψηλή ανεργία. Η Γερμανία εργάστηκε σκληρά για να αποτινάξει αυτόν τον χαρακτηρισμό, όμως τελευταία έχει κάνει την επανεμφάνισή του, καθώς η Γερμανία συνεχίζει την απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και βλέπει τους ακροδεξιούς πολιτικούς να κερδίζουν στις δημοσκοπήσεις.
Τα «απόνερα» της αύξησης επιτοκίων
Για χρόνια, τα χαμηλά επιτόκια, η φθηνή ενέργεια και η ισχυρή οικονομία συντηρούσαν μια εκρηκτική άνοδο σε ολόκληρο τον γερμανικό κτηματομεσιτικό τομέα, ο οποίος σε γενικές γραμμές συνεισφέρει 730 δισ. ευρώ ετησίως στην οικονομία της χώρας, ή περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής της Γερμανίας.
Αυτή η άνθηση έληξε όταν ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει γρήγορα το κόστος δανεισμού. Η χρηματοδότηση για ακίνητα στέρεψε, οι συμφωνίες έπεσαν στο κενό, τα έργα σταμάτησαν, μεγάλοι κατασκευαστές χρεοκόπησαν και ορισμένες τράπεζες παραπαίουν. Ο κλάδος κάλεσε το Βερολίνο να παρέμβει.
Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έπεσαν κατά 9,6% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μετά από μια πτώση 10,2% για το 2023, όπως αναφέρει η τραπεζική ένωση VDP, η οποία προβλέπει περισσότερα προβλήματα.
“Η Γερμανία ήταν φάρος σταθερότητας στην Ευρώπη και οι υποψήφιοι αγοραστές συνέρρεαν για να αγοράσουν ακίνητα εδώ”, δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING στη Γερμανία, ενός από τους μεγαλύτερους ενυπόθηκους δανειστές της χώρας. “Τώρα, η οικονομική μηχανή παραπαίει και χρειάζεται συντήρηση. Δεν είναι πλέον το νέο πράγμα που θέλουν οι επενδυτές”.
Ερωτηματικά για το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας
Οι ξένοι επενδυτές αντιπροσώπευαν το 37% του όγκου των συναλλαγών σε γερμανικά εμπορικά ακίνητα το 2023, τη χαμηλότερη μέτρηση της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την BNP Paribas. Το ποσοστό αυτό υποχώρησε περαιτέρω στο 35% το πρώτο τρίμηνο. Υπήρχαν χρόνια που οι ξένοι αντιπροσώπευαν το ήμισυ του συνόλου των συναλλαγών για εμπορικά ακίνητα, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ακινήτων της Γερμανίας και επισκίαζαν τις πωλήσεις κατοικιών.
Ενώ τα υψηλά επιτόκια έχουν επιβαρύνει τις αγορές ακινήτων παγκοσμίως, το συμπέρασμα από την ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ του κλάδου στις Κάννες της Γαλλίας τον Μάρτιο ήταν ότι η Γερμανία επλήγη ιδιαίτερα σκληρά.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος, η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η στροφή προς τις οικονομίες με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Κίνα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας. Ορισμένα στελέχη λένε ότι η ιστορικά ισχυρή βιομηχανική βάση της χώρας είναι κοντά στο να καταρρεύσει. Το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις του, προβλέποντας ότι η οικονομία μόλις και μετά βίας θα αναπτυχθεί φέτος, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για “πρωτοφανείς προκλήσεις”.
Ένα άλλο εμπόδιο είναι ότι οι Γερμανοί ιδιοκτήτες προσπαθούν συνήθως να ξεπεράσουν την ύφεση χωρίς να μειώνουν τις τιμές των ακινήτων, αποτρέποντας τους δυνητικούς αγοραστές και καθυστερώντας την αύξηση των συναλλαγών που απαιτείται για την αναζωογόνηση της αγοράς.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis