Δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, ο διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υποχωρεί ο πληθωρισμός.

Ωστόσο το γεράκι της Fed εξήγησε ότι θα χρειαστεί να πειστεί περαιτέρω για να στηρίξει τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Fed: Η αγορά «βλέπει» μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο- Διαφωνούν οι οικονομολόγοι

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει ποτέ να λένε ποτέ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν επιταχύνεται και πιστεύω ότι οι περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής είναι πιθανώς περιττές», είπε.

Τα σχόλια έγιναν σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις για την εμφάνιση ενώπιον του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.

Τι δείχνει η αγορά εργασίας

Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε μια σειρά πρόσφατων δεδομένων, από την εξομάλυνση των λιανικών πωλήσεων έως την ψύξη τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, για να εξηγήσει ότι τα υψηλότερα επιτόκια της Fed συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης που τροφοδότησε τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού των τελευταίων 40 και πλέον χρόνων.

Αν και τα κέρδη της μισθοδοσίας ήταν σταθερά, εσωτερικές μετρήσεις, όπως ο ρυθμός με τον οποίο οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, δείχνουν ότι η εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας που είχε οδηγήσει σε αύξηση των μισθών έχει δείξει σημάδια χαλάρωσης, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Γουόλερ είπε ότι δεν είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις μειώσεις των επιτοκίων. Ως κυβερνήτης είναι μόνιμο μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς και ανήκει στην ομάδα των γερακιών

«Η οικονομία φαίνεται τώρα να εξελίσσεται πιο κοντά σε αυτό που περίμενε η Επιτροπή», είπε. «Παρόλα αυτά, ελλείψει σημαντικής αποδυνάμωσης στην αγορά εργασίας, πρέπει να δω αρκετούς ακόμα μήνες καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό προτού να είμαι άνετος να υποστηρίξω τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Απριλίου έδειξε ότι ο πληθωρισμός κινείται με ρυθμό 3,4% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από τον Μάρτιο, με τη μηνιαία αύξηση 0,3% ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας ήταν «μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση», είπε αν και «η πρόοδος ήταν τόσο μέτρια που δεν άλλαξε την άποψή μου ότι θα χρειαστεί να δω περισσότερα στοιχεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού πριν υποστηρίξω οποιαδήποτε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

Τέλος δεν παρείχε ένδειξη για τις προσδοκίες του σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή την έκταση των μειώσεων και είπε ότι «θα το κρατήσω για τον εαυτό μου προς το παρόν» σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόοδο που θέλει να δει στις μελλοντικές εκθέσεις για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή