
Μια μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή τον επόμενο μήνα, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε ιρλανδικό δίκτυο.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εφόσον τα δεδομένα που λαμβάνουμε ενισχύουν το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχουμεγια επίτευξη πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα, που είναι ο στόχος, η αποστολή μας, το καθήκον μας», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κρούγκμαν: Μπερδεμένος για την κατεύθυνση των αμερικανικών επιτοκίων
«Είμαι πραγματικά σίγουρη ότι έχουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», είπε. «Η πρόβλεψη που έχουμε για τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο είναι πραγματικά πολύ, πολύ κοντά στον στόχο, αν όχι στον στόχο. Έτσι, είμαι βέβαιη ότι έχουμε περάσει σε μια φάση ελέγχου».
Ουσιαστικά, από πολλές πλευρές έχει σταλεί το μήνυμα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσανατολίζονται σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Το επιτόκιο καταθέσεων – το οποίο βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ 4% από το περασμένο φθινόπωρο – αναμένεται να μειωθεί κατά 0,25%, με τους επενδυτές να τιμολογούν άλλη μία αντίστοιχη μείωση τον Σεπτέμβριο και επίσης να κλίνουν προς μια τελική κίνηση του 2024 τον Δεκέμβριο.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αρνούνται να δεσμευτούν σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων – μια στάση την οποία συμμερίζεται η Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στο RTE One. Πολλοί ωστόσο έχουν υποδείξει ότι τα στοιχήματα της αγοράς μπορεί να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις προθέσεις τους.
Ο ρυθμός του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί δραστικά, αν και σταμάτησε στο 2,4% τον Απρίλιο και δεν φαίνεται να υποχωρεί στον στόχο του 2% της ΕΚΤ μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, επισημαίνει το Bloomberg.
Η Λαγκάρντ είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος της είναι «2%, 2%, 2% μείωση του πληθωρισμού. Αποστολή εξετελέσθη. Αυτό θέλω να κάνω».


Latest News

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»