Την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, πέρα από τον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών – ίντερνετ, ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Ο κ. Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους στους αναλυτές περιέγραψε τα ορόσημα που θα εξελίξουν τη ΔΕΗ σε έναν «πράσινο Powertech παίκτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Επί της ουσίας ο ελληνικός όμιλος εισέρχεται και στον τομέα της τεχνολογίας.

ΔΕΗ: Αύξηση 64% για τα EBITDA α΄ τριμήνου – Στα 459 εκατ. [γραφήματα]

Data Centers και East – Med Corridor

Σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ εντός του έτους τα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχους είναι:

  • Η συνέχεια της ένταξης στον όμιλο των ρουμανικών δραστηριοτήτων
  • H DEH FiberGrid έχει ήδη περάσει δίκτυο οπτικών ινών σε 185.000 νοικοκυριά. Και αναμένεται η εμπορική λειτουργία τους.
  • Έκλεισε χρηματοδοτικά το έργο της ανάπτυξης του δικτύου Ευρώπης – Σαουδικής Αραβίας (East- Med Corridor – EMC) και επίκειται η εκκίνηση των διαδικασιών της κατασκευής. Η ΔΕΗ συμμετέχει με 25% στην κοινοπραξία. Η Centers (θυγατρική της  STC Σαουδικής Αραβίας) κατέχει ποσοστό 72,159% και η TTSA CY με ποσοστό 2,841%. Η υποδομή αποσκοπεί στη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα σε Ευρώπη και Σαουδική Αραβία. Τη χρηματοδότηση του project το οποίο αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνουν οι Bank Al Jazira (το μεγαλύτερο μέρος) και σχήμα ελληνικών τραπεζών από τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.
  • Ξεκίνησε η ενσωμάτωση της Κωτσόβολος.
  • Ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο των έργων ΑΠΕ με 2 GW.
  • Πρώτα βήματα για την ανάπτυξη Data Centers και AI υποδομών

Στα 20 GW οι ΑΠΕ

Στη διάρκεια της παρουσίασης έγινε γνωστό πώς η ΔΕΗ διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 20 GW. Με οργανική ανάπτυξη προβλέπεται να αναπτυχθούν έργα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία συνολικής ισχύος 11,3 GW και σε συνεργασίες έργα 8,9 GW.

Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν γίνει με Intrakat (2,7 GW), RWE (2 GW) και Motor Oil (2 GW). Τα έργα αυτά θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα.

Επίσης η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει με τη Mytilineos για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Κροατία.

Σε ερώτηση που έγινε από αναλυτές για τη συνεργασία με τη Mytilineos η διοίκηση της ΔΕΗ σημείωσε πώς η συμφωνία έχει προϋποθέσεις προκειμένου η ΔΕΗ να ενσωματώσει τα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύξει η Mytilineos. Αυτές είναι η κατασκευή των 2 GW από την εταιρεία και οι τιμές ενέργειας.

Πρόγραμμα buyback

Εξάλλου, ο κ. Στάσσης έκανε γνωστή την πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ να ανανεώσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (buyback).

Όπως είπε στους αναλυτές αυτό θα ανέλθει στην απόκτηση του 10% των μετοχών, αλλά η διαφοροποίησης του σε σχέση με το τρέχον είναι η ακόλουθη: Το 1/3 των μετοχών θα διανεμηθεί σε στελέχη, το 1/3 θα μπορεί να αξιοποιηθεί για μελλοντικές εξαγορές και το υπόλοιπο 1/3 θα μπορεί να ακυρωθεί ώστε με τον τρόπο αυτό να δοθεί η ευκαιρία μεγαλύτερης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο μετόχων.

Ρευστότητα

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης της διοίκησης της ΔΕΗ με τους αναλυτές ήταν και η διαθέσιμη ρευστότητα της εισηγμένης.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν η εταιρεία διαθέτει μία ρευστότητα της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,5 δισ. είναι σε μετρητά και τα άλλα 2,5 δισ. σε ανοιχτές πιστωτικές γραμμές με τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας