Σε ύψη ρεκόρ αναμένει η κυβέρνηση να φθάσει ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων που θα δηλώσει την εργασίας του – μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ – έως το τέλος του μηνός Ιουνίου. « Ο αριθμός θα φθάσει τις 180.000 εντός του καλοκαιριού», δήλωσε η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την υπέρμετρη επιτυχία του μέτρου.

Απασχόληση: Ρεκόρ εγγραφών στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων

Ήδη οι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει την εργασία τους έφθασαν τις 84.000, όταν προ της εφαρμογής του νέου καθεστώτος μετά βίας έφθαναν τις 30.000. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της πάταξης της μαύρης εργασίας αφού πολλοί από αυτούς που δηλώνουν την εργασία τους, προηγουμένως εργάζονταν χωρίς να φαίνονται και να ασφαλίζονται.

Τα όρια συνταξιοδότησης

Ταυτοχρόνως η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην συζήτηση που έχει ανοίξει για να όρια συνταξιοδότησης σημειώνοντας ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

«Η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα γενικά όρια συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρ’ όλη την δημογραφική κρίση έχουν

γίνει αρκετά βήματα έτσι ώστε το ασφαλιστικό μας σύστημα να είναι βιώσιμο».

Οι εκκρεμότητες σε συντάξεις

Σε ο,τι αφορά τις εκκρεμότητες συνταξιοδοτικών αποφάσεων τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι φθάνουν τις 74.000. Από αυτές οι 21.000 αφορούν κύριες συντάξεις, οι 26.000 επικουρικές, οι 9.000 εφάπαξ βοηθήματα και οι 18.000 είναι διεθνείς συντάξεις, δηλαδή συντάξεις όπου ένα μέρος της ασφάλισης αφορά σε ξένη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων Συντάξεων είναι 2 μήνες, όταν το 2019 ήταν στους 18 μήνες. Σήμερα εκδίδονται πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα, έναντι 500 το 2019 κι έχει εκκαθαριστεί το 95% του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων που αφορούσαν τα έτη 2021- 2022 και 2023. Έχουν ενοποιηθεί και απλοποιηθεί οι κανόνες, δημιουργήθηκαν διαδικασίες fast track και έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Από τις αρχές του 2024 δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, ενώ εφαρμόζεται πιλοτικά η διαδικασία έγκαιρης ενημέρωσης εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ο δημόσιος τομέας

Ήδη, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για περίπου 2.500 δικαιούχους του Δημοσίου Τομέα, οι οποίοι πρόκειται εντός της τρέχουσας χρονιάς να συνταξιοδοτηθούν και πλέον, η ενημέρωση έχει επεκταθεί και στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 500 οι ασφαλισμένοι – εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για την επικείμενη συνταξιοδότησή τους. Η ενημέρωση γίνεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ετοιμαστούν έγκαιρα, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax