Την περασμένη εβδομάδα, η Federal Reserve δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας πολυαναμενόμενης «ανάλυσης σεναρίου για το κλίμα» που αξιολόγησε πόσο προετοιμασμένες είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για κλιματικά σοκ. Έξι από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Bank of America και Citigroup, πραγματοποίησαν τις δικές τους αναλύσεις για τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα, τις οποίες ανέλυσε η Fed.

Τα βασικά νέα από την έκθεση είναι ίσως αναμενόμενα: οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση στις αθετήσεις δανείων μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η έκθεση προσδιόρισε επίσης τα εταιρικά δάνεια, ιδιαίτερα σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ως ευάλωτα εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να αυστηροποιούν τις πολιτικές τους για το κλίμα. Συνολικά, όπως υπογραμμίζει το TIME, τα ευρήματα αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση των οικονομικών επιπτώσεων που δημιουργούνται τόσο από τους φυσικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής όσο και από τις πολιτικές που προορίζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Πράσινα» σπίτια, ο νέος κίνδυνος για τις τράπεζες

Κρυφή απειλή

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σχετικά με την ανάλυση είναι αυτό που δεν γνωρίζει. Πράγματι, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν το εύρος των προκλήσεων ως βασικό στοιχείο. Οι συμμετέχουσες τράπεζες είχαν περιορισμένη εικόνα για τα «χαρακτηριστικά κτιρίου, την ασφαλιστική κάλυψη και τα σχέδια των αντισυμβαλλομένων για τη διαχείριση του κινδύνου που σχετίζεται με το κλίμα», αναφέρει η έκθεση. Σημειώνει επίσης, ότι η ταχέως εξελισσόμενη ασφαλιστική αγορά μπορεί να αμφισβητήσει βασικές υποθέσεις. Και σημείωσε ότι παραμένει δύσκολο να γνωρίζουμε πότε, πού και πώς θα προσγειωθούν τα κλιματικά σοκ.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα κατέστησε δύσκολο για τους συμμετέχοντες να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο για να ενσωματώσουν αυτούς τους κινδύνους στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων τους», αναφέρει η έκθεση.

Δύσκολες μετρήσεις

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να ελέγξουν την κλίμακα του κλιματικού κινδύνου. Αυτές οι μετρήσεις είναι δύσκολες. Ταυτόχρονα, το πεδίο εφαρμογής της έκθεσης της Fed είναι αρκετά περιορισμένο: οι κλιματικές κρίσεις όπως οι τυφώνες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του οικονομικού κινδύνου που σχετίζεται με το κλίμα. Η μετανάστευση, η πολιτική αστάθεια, οι αλλαγές παραγωγικότητας και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών δημιουργούν σημαντικό χρηματοοικονομικό κίνδυνο (καθώς και ευκαιρίες για μακροπρόθεσμες εταιρείες). Και υπάρχουν οι επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη σε γενικές γραμμές, οι οποίες θα επηρεάσουν κάθε εταιρεία.

Σε ποιο βαθμό τιμολογείται αυτός ο κλιματικός κίνδυνος στην αγορά σήμερα; Σίγουρα δεν έχει αγνοηθεί εντελώς. Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν χυθεί σε επενδύσεις με το σήμα ESG τουλάχιστον εν μέρει είναι μια προσπάθεια εκ μέρους των επενδυτών να αποφύγουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα. Και ο κλιματικός κίνδυνος βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν τόσο χαμηλές αποτιμήσεις σε σύγκριση με τα κέρδη τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»