Συντονισμένος με τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αδύναμα, μόνιμα πτωτικός. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια.

Και αυτό διότι ένα μεγάλο μέρος του συνολικού όγκου συναλλαγών αφορούσε σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.

Ώστε τελικά, στο ταμπλό δεν υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον, με τα αρνητικά πρόσημα να έρχονται κυρίως λόγω απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να μην πιστεύουν την ανοδική κίνηση, ψάχνωντας διακαώς μια βαθύτερη διόρθωση, με σκοπό να επανατοποθετηθούν.

Προς το παρόν, η ζώνη των 1475 μονάδων του Δείκτη είναι η πρώτη ενδιαφέρουσα στήριξη, με τον στόχο πάνω στην τάση τις 1540.

Το παράδοξο της ΑΛΦΑ (κυρίως) και της ΠΕΙΡ (δευτερευόντως) συνεχίζεται, με τις δύο δεικτοβαρείς μετοχές να μην αποδίδουν, έχοντας παράλληλα αφενός εγκλωβίσει αρκετούς, αφετέρου εγείρει ερωτηματικά.

Και αντικειμενικά, δεν φαίνεται κάποιος λόγος που να δικαιολογεί τέτοια υποαπόδοση, πλην της αναμενόμενης χαμηλότερης μερισματικής απόδοσης σε σχέση με ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ. Η οποία όμως, σε γενικές γραμμές, θα είναι γενναία ούτως ή άλλως.

Κατά τα λοιπά, έλαμψε η CENER σε νέα ιστορικά υψηλά και κόντρα στο υπόλοιπο αδύναμο τέμπο.

Η Wall Street επίσης φαίνεται να άφησε λίγο το ..γκάζι, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, έχοντας ελαφρά διορθώσει. Οπότε κι από αυτό το μέτωπο, είδαμε μια μερική κατάπαυση πυρός που δικαιολογεί μια τέτοια χλιαρή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών. Επίσης, η 27η Μαϊου είναι αργία (Memorial).

Η τιμή του αργού πετρελαίου μάς ..κάνει τη χάρη και στέκεται ήσυχα στη ζώνη των 80 δολαρίων ανά βαρέλι στα συμβόλαια Ιουνίου της Νέας Υόρκης, αμβλύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κινδυνολογία για περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις.

Οι οποίες, εξάλλου, είναι και η κρίσιμη παράμετρος για τις επικέιμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed.

Στην αγορά σταθερού εισοδήματος, παρατηρούνται μέτριες τοποθετήσεις εν είδει προεξόφλησης ότι τα χειρότερα πέρασαν, ή ακόμα καλύτερα ότι τα “καλύτερα” έπονται. Και όσο οι παίκτες διαβλέπουν μειώσεις επιτοκίων (άρα και αποδόσεων) στο εγγύς μέλλον, τόσο προσπαθούν να κλειδώσουν τις τωρινές, υψηλότερες.

Υπενθυμίζεται ότι τις Τετάρτες 29/5 και 5/6 θα λάβουν χώρα ενδιαφέρουσες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων ελληνικού Δημοσίου, με τις αντίστοιχες αποδόσεις ακόμα υψηλές, εν όψη των μειώσεων (;) επιτοκίων της ΕΚΤ. Η απόδοση του ΕΓΕΔ πρώτον είναι αφορολόγητη (ΚΦΕ) και δεύτερον “αποδίδεται” από την πρώτη ημέρα, αυστηρότερα ο επενδυτής αγοράζει το 100% της αξίας του ΕΓΕΔ με “έκπτωση”, άρα το κέρδος που προκύπτει βρίσκεται στον επενδυτικό του λογαριασμό του ήδη μετά τη δημοπρασία.

Ειδική μνεία στα “μπιτκόνια”. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να επανεξετάσει την έγκριση (ή όχι) για το ETF επί Ethereum (όπως έγινε με το Bitcoin λίγες εβδομάδες νωρίτερα) επέφερε αγοραστικό κρεσέντο στο -δεύτερο μεγαλύτερο σε κεφ/ση- κρυπτονόμισμα, περ. +20% στο 24ωρο, και εφόσον επαληθευτούν οι εξελίξεις, ενδέχεται να συνεχιστεί το μοτίβο (και το αντίθετο, εφόσον διαψευστούν). Τα βλέμματα έπεσαν επίσης στο πολύ επιθετικό Solana.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής