Μετά την επίθεση στις πολυεθνικές για τη διαφορετική τιμολόγηση, η κυβέρνηση άνοιξε νέο «μέτωπο» με τις εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων.

Η ηχηρή άρνηση του υπουργού Οικονομίας στο αίτημα του ΣΕΒΤ ((Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα αλλά και την άρση του πλαφόν στο περιθώριο μεικτούς κέρδους ρίχνει λάδι στην φωτιά της αντιπαράθεσης που σιγοκαίει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Ιωάννης Γιώτης (ΣΕΒΤ): «Είμαστε άδικα στο στόχαστρο – Να μειωθεί ο ΦΠΑ για να πέσουν οι τιμές»

«Δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θέλω να βάλω την υπογραφή μου σε μια αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας τώρα, παρά να με κυνηγάτε αργότερα», ανέφερε με έμφαση ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΤ, παγώνοντας κυριολεκτικά τα χαμόγελα όσων έδωσαν το παρών στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά.

Αμφισβήτησε δε την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν πως η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τελικών τιμών, λέγοντας πως δεν πρόκειται να «περάσει» το όφελος στον καταναλωτή.

Και αυτό παρότι ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης επέμενε για τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης, αναλαμβάνοντας μάλιστα την δέσμευση πως οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου θα προσαρμόσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους.

«Αόριστες υποσχέσεις»…

«Το κερασάκι στην τούρτα» σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας ήρθε με την απάντηση του κ. Χατζηδάκη όσον αφορά στα περιθώρια κέρδους. Ένα ζήτημα που κυριολεκτικά καίει τις επιχειρήσεις.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προσωρινά και θα αρθούν όταν έρθει η ώρα και υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Αυτό δεν θα συμβεί αύριο το πρωί, πάμε σε ομαλοποίηση σταδιακά», είπε ο υπουργός, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τα λεγόμενά του ως «αόριστες υποσχέσεις».

Το γεγονός πως δεν έδωσε ορίζοντα ολοκλήρωσης δείχνει για πολλούς πως θα αργήσει η κατάργησή τους. Μάταια προσπαθούσε ο κ. Γιώτης να πείσει τον υπουργό πως χρονολογείται από την περίοδο της πανδημίας και έχει ως σημείο αναφοράς το 2021.

Η κόντρα με τις πολυεθνικές

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει ήδη μέτωπο με τις πολυεθνικές, με τον πρωθυπουργό να στέλνει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για να σταματήσουν οι πρακτικές της διαφορετικής τιμολόγησης ανά χώρα και την υιοθέτηση ενός ενιαίο τιμοκαταλόγου.

Η «στοχοποίηση» δεν άρεσε καθόλου στα επιτελεία των πολυεθνικών, οι οποίες βρίσκονται επί ποδός και περιμένουν την κατάληξη της παραπάνω πρωτοβουλίας. Παρότι θεωρούν ότι θα απορριφθεί το ελληνικό αίτημα, στελέχη πολυεθνικών δηλώνουν σε συνομιλητές τους πως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που υιοθετούν μέτρα που πληγώνουν την κερδοφορία τους.

… και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Κάποιοι μάλιστα εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν νομικές πρωτοβουλίες σε περίπτωση που εφαρμοστούν μέτρα που θα πλήξουν την κερδοφορία τους. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο των πολυεθνικών βρεφικού γάλακτος, οι οποίες δεν δίστασαν να προσφύγουν στο ΣτΕ για τον πλαφόν στα περιθώρια κέρδους…

Επισημαίνουν πάντως πως το πρόβλημα στην χώρα δεν είναι η αδυναμία μείωσης των τιμών, -μια λογική που θεωρούν κοντόφθαλμη-, αλλά η δυσκολία να παραχθεί νέος πλούτος μέσα από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία