Δριμύ κατηγορώ εναντίον της OpenAI και του διευθύνοντος συμβούλου της Σαμ Άλτμαν προσωπικά, εξαπολύει η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον λέγοντας ότι χρησιμοποιήσαν μια φωνή παρόμοια με τη δική της για το φωνητικό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε απορρίψει πρόσκλησή του για τη χρήση του.

Η απάντηση έρχεται αφότου η OpenAI είπε ότι θα αποσύρει τη φωνή του ChatGPT AI με την ονομασία «Sky», η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα πυροδοτώντας έντονη διαμάχη σχετικά με τις ομοιότητες που είχε με τη φωνή της Γιόχανσον στην ταινία «Her».

Η Γιόχανσον αποκάλυψε ότι Άλτμαν την προσέγγισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ξανά δύο ημέρες πριν ανακοινώσει το ChatGPT-4o στις 13 Μαΐου. Η ηθοποιός δάνεισε τη φωνή της στην ταινία “Her”, που μιλά για έναν άνδρα που δημιουργεί σχέση με μια εικονική βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Samantha.

Μήνυση Σκάρλετ Γιοχάνσον για χρήση εικόνας από ΑΙ

«Μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους, αρνήθηκα την προσφορά», ανέφερε η Γιόχανσον στο CNBC. «Εννέα μήνες αργότερα, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και το ευρύ κοινό παρατήρησαν πόσο πολύ έμοιαζε με εμένα το νεότερο σύστημα με το όνομα «Sky».

Το tweet

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, την ημέρα που η OpenAi κυκλοφόρησε το νέο ΑΙ, έγραψε στο Twitter απλώς της λέξη «Her».

«Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, ήμουν σοκαρισμένη και θυμωμένη που ο κύριος Άλτμαν κυκλοφόρησε μια φωνή που έμοιαζε τόσο απόκοσμα με τη δική μου που οι στενότεροι φίλοι μου και τα ειδησεογραφικά μέσα δεν μπορούσαν να δουν τη διαφορά», ανέφερε η η Γιόχανσον: «Ο κ. Άλτμαν υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter της λέξη Her (αυτή)».

«Η φωνή του Sky δεν είναι μίμηση της Scarlett Johansson, αλλά ανήκει σε μια διαφορετική επαγγελματία ηθοποιό που χρησιμοποιεί τη δική της φυσική φωνή», έγραψε η εταιρεία σε μια ανάρτηση στο blog την Κυριακή. «Για να προστατεύσουμε το απόρρητό τους, δεν μπορούμε να μοιραστούμε τα ονόματα των φωνητικών μας ταλέντων».

Η Γιόχανσον είπε ότι έγραψε δύο επιστολές στον ‘Αλτμαν και στην OpenAI, ζητώντας τους να αναφέρουν λεπτομερώς τη διαδικασία δημιουργίας του Sky.

«Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της ομοιότητάς μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια», αναφέρει η δήλωσή της.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Scarlett Johansson:

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβα μια προσφορά από τον Sam Altman, ο οποίος ήθελε να με προσλάβει για να εκφωνήσω το τρέχον σύστημα ChatGPT 4.0. Μου είπε ότι ένιωθε ότι εκφράζοντας το σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών και δημιουργικών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να αισθάνονται άνετα με τη σεισμική αλλαγή που αφορά τους ανθρώπους και την τεχνητή νοημοσύνη. Είπε ότι ένιωθε ότι η φωνή μου θα ήταν παρηγορητική για τους ανθρώπους.

Μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους, αρνήθηκα την προσφορά. Εννέα μήνες αργότερα, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και το ευρύ κοινό παρατήρησαν πόσο πολύ μοιάζει με εμένα το νεότερο σύστημα με το όνομα «Sky».

Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα και θύμωσα που ο κύριος Άλτμαν κυκλοφόρησε μια φωνή που ακουγόταν τόσο απόκοσμα ίδια με τη δική μου που οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να δουν τη διαφορά. Ο κ. Άλτμαν υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter μια λέξη «αυτή» – μια αναφορά στην ταινία στην οποία έδωσα τη φωνή μου στη Σαμάνθα, η οποία σχηματίζει μια στενή σχέση με έναν άνθρωπο.

Δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία της επίδειξης του ChatGPT 4.0, ο κ. Altman επικοινώνησε με τον αντιπρόσωπό μου, ζητώντας μου να το ξανασκεφτώ. Πριν προλάβουμε να συνεννοηθούμε , το σύστημα ήταν εκεί έξω.

Ως αποτέλεσμα των πράξεών τους, αναγκάστηκα να προσλάβω νομικό σύμβουλο, ο οποίος έγραψε δύο επιστολές στον κ. Altman και στο OpenAI, αναφέροντας τι είχαν κάνει και ζητώντας τους να αναφέρουν λεπτομερώς την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιούργησαν τη φωνή «Sky». Κατά συνέπεια, το OpenAI συμφώνησε απρόθυμα να καταργήσει τη φωνή «Sky».

Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της ομοιότητάς μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια. Προσβλέπω σε ψήφισμα με τη μορφή διαφάνειας και την ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας που θα συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Salesforce: Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους

Tο 80% των εργαζομένων θεωρεί πως το μέλλον είναι προσανατολισμένο στην AI, με ένα σημαντικό ποσοστό να εμπιστεύεται την αυτόνομη λειτουργία της, σύμφωνα με έρευνα της Salesforce