
Στρατηγικοί σύμμαχοι του ελληνικού τουρισμού οι Βρετανοί καθώς δεν είναι μόνο από τις πολυπληθέστερες τουριστικές «φυλές» που επισκέπτονται τη χώρα μας αλλά συμβάλλουν και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
ΙΝΣΕΤΕ: Πρωταγωνιστής στους δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές η Ελλάδα
Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) για την British Airways, επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο
Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στην παράταση της σεζόν, σχεδόν διπλασιάζοντας τον όγκο της κατά την περίοδο εκτός αιχμής το 2023 σε σύγκριση με ορισμένα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα το 2016.
Σύμφωνα με την κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου συνέβαλε στην παράταση της περιόδου στην Αθήνα, προσθέτοντας 138.000 αφίξεις (τουριστικές) το 2023 σε σχέση με το 2016, αύξηση 77%, μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Με την περίοδο εκτός αιχμής να δέχεται πλέον σχεδόν το ήμισυ (47%) του επιβατικού όγκου φτάνοντας από τις 180 χιλιάδες τουριστικές αφίξεις το 2016 σε 318 χιλιάδες τουριστικές αφίξεις το 2023.

Οι αφίξεις
Παράλληλα η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζει αυξητικές τάσεις όσον αφορά τις αφίξεις και το τρέχον έτος, καθώς το πρώτο τετράμηνο οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το ΔΑΑ, ξεπέρασαν τις 534.000 σημειώνοντας άνοδο 7% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Σημειώνεται ότι το 2023 το ΔΑΑ υποδέχθηκε πάνω 1,8 εκατ.. Επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 1,6 εκατ. επιβάτες το 2019, το δέτος με την δεύτερη ιστορικά χρονιά. Η αγορά του Ηνωμένου Ββασιλείου είναι η τρίτη αγορά από πλευράς διεθνούς απευθείας κίνησης κατά το τετράμηνο Ιαν – Απρ 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2023 και δεύτερη από πλευράς ξένων επισκεπτών και με αύξηση 24% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του έτους καθώς σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ αναφορικά με την πρόθεση διακοπών τους επόμενους 12 μήνες, οι Βρετανοί καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από άλλους ευρωπαίους στην πρόθεση για διακοπές στο εξωτερικό φθάνοντας στο 77,1%, όταν οι Γερμανοί βρίσκονται στο 75,1%, και οι Γάλλοι στο 62,6%. Επίσης διακοπές στο εξωτερικό έχει αρχίσει να προγραμματίζει το 72,7% των Βρετανών, το 71,3% των Γερμανών, το 68,8% των Ισπανών και το 59% των Γάλλων.
Η British Airways
Η British Airways διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη καθώς το 2023 μετέφερε στην Αθήνα 500.000, ενώ το πρώτο τετράμηνο του έτους παρουσιάζει αύξηση +6,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Το Λονδίνο, με μερίδιο αγοράς το 83%, στο σύνολο της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου κυριαρχεί στην συνδεσιμότητα της Αθήνας με την Γηραιά Αλβιόνα,
Όσον αφορά τον λόγο της επίσκεψης οι επιβάτες της γραμμής από Λονδίνο για Αθήνα, ταξιδεύουν κυρίως για αναψυχή (κατά 62%), ενώ η κίνηση VFR (σκοπός ταξιδιού επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους) και το business αντιστοιχούν σε 25% και 10% αντίστοιχα.
Οι ξένοι επισκέπτες που ζουν στο εξωτερικό, αποτελούν το 62%, ενώ οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, το 37%.
Οι βρετανοί με 4,592 εκατ. αφίξεις το 2023 έναντι 4,485 το 2022, (αύξηση 2,4%) είναι η δεύτερη μεγάλη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τους Γερμανούς.
Επενδύσεις 7 δις. λιρών
Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, ο Περιφερειακός Εμπορικός Διευθυντής της British Airways, κ. Emil Delibashev, ανέφερε ότι η διοίκηση της British Airways σε συνέχεια των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023 και του Α΄ Τριμήνου του 2024, ανακοόνωσε την μεγαλύτερη διαχρονικά οικονομική επένδυση ύψους 7 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας που αφορά σε 600 διαφορετικές πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα επενδύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών. «Το γεγονός αυτό μας δίνει την πεποίθηση πως θα συνεχίσουμε να συνδέουμε την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και, πέραν του Λονδίνου, με 180+ ακόμη προορισμούς, προσφέροντας κορυφαία premium προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η Club Europe και η Club World, είπε ο κ. Delibashev.


Latest News

Ξενοδοχεία: Απόβαση πεντάστερων στην Κρήτη – Ανεβαίνει πίστα το νησί
Πυρετός επενδύσεων για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών της Κρήτης - Τα project που είναι σε εξέλιξη

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή

Πληρότητες ως 95% στις πτήσεις της Aegean- Οι top5 προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται για την πασχαλινή έξοδο σε αεροπορικές πτήσεις της Aegean τόσο για προορισμούς εσωτερικού όσο και εξωτερικού

Συνεργασία Mercan Group με Wyndham Hotels & Resorts στην Κέρκυρα
Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση του ομίλου Mercan Group στην Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία της Wyndham στη Μεσόγειο

Άνοδος τιμών, σταθερές πληρότητες για τα ξενοδοχεία - Προς νέο ρεκόρ εισπράξεων
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία - Αύξηση των εισπράξεων αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδας

JOMO: Τι είναι και πως κάνει τα ταξίδια καλύτερα;
Έχοντας μπει για τα καλά στην εποχή των ταξιδιών -πρώτα το Πάσχα, μετά το καλοκαίρι- το JOMO είναι μια τάση που υπόσχεται να κάνει τις διακοπές μας καλύτερες. Και πιο ήρεμες.

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φέτος
Οι Αμερικανοί που σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα απόνερα των πολιτικών Τραμπ

Σκληρή μάχη Hilton - Marriott για την πρωτιά στην Ελλάδα - Ποια παίρνει... κεφάλι
Hilton και Marriott μάχονται για την πρώτη θέση - Σημαντικές επενδύσεις για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Ακάθεκτοι οι αμερικανοί τουρίστες παρά τον τυφώνα Τραμπ- Κανονικά οι κρατήσεις για Ελλάδα
Απτόητοι οι αμερικανοί τουρίστες - Άνοδος 18,6% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων - Τι προβληματατίζει τους Έλληνες ξενοδόχους