Με σημαντικές απώλειες του έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρήκε την αφορμή των πιέσεων στη μετοχή του Μυτιληναίου, στην οποία πέρασαν και τα πακέτα του placement, προκειμένου να κάνει διόρθωση, μετά και τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 1.480,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.478,23 μονάδων (-1,21%) και 1.496,54 μονάδων (+0,01%). Ο τζίρος ανήλθε στα 432,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10 εκατ. τεμάχια αξίας 265,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πέρασαν δύο πακέτα των 3,6 εκατ. τεμαχίων έκαστο, στην τιμή των 35,50 ευρώ που αφορούν το placement στον Μυτιληναίο. Η αξία των δύο πακέτων ήταν στα 255,6 εκατ. ευρώ, από τα 265,5 εκατ. ευρώ των προσυμφωνημένων πράξεων της αγοράς σήμερα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,42% στις 3.590,16 μονάδες, ενώ στο -0,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.381,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,39% στις 1.316,35 μονάδες.

Ευκαιρία διόρθωσης

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετοχή του Μυτιληναίου βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο, έχοντας μάλιστα διακινήσει και τα περισσότερα τεμάχια στην αγορά. Ο όμιλος διέθεσε ένα πακέτο των 7,2 εκατ. μετοχών, ήτοι το 5% του μετοχικού κεφαλαίου, εκπλήσσοντας την αγορά, καθώς έγινε στην τιμή των 35,50 ευρώ, με discount δηλαδή 8,8% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Παρόλα αυτά, η τιμή ορίστηκε σε ένα discount που υπολογίζεται στο 4% έναντι του μέσου όρου των τιμών της μετοχής στις τελευταίες 30 και 90 ημέρες αλλά και ακριβώς στην τιμή των 52 εβδομάδων.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Jumbo πριν από λίγο καιρό, η αγορά «έτρεξε» να «βρει» την τιμή του placement, αν και αυτή έχει να κάνει καθαρά με τη διαδικασία και την είσοδο κεφαλαίων σε εισηγμένες που έχουν αποδείξει ότι οι υψηλότερες αποτιμήσεις μπορεί να έρθουν όσο συνεχίζεται η καλή πορεία των μεγεθών τους. Άλλωστε, στην περίπτωση του Μυτιληναίου, η διάθεση πακέτου μετοχών σε αυτή τη χρονική στιγμή, σύμφωνα με αναλυτές, φανερώνει αφενός την απόφαση του κ. Μυτιληναίου στο ταξίδι… για το Λονδίνο να συμμετάσχουν και ξένοι επενδυτές.

Με αφορμή τον Μυτιληναίο, οι πιέσεις δεν άργησαν να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με τον γενικό δείκτη να προσγειώνεται στην κοντινή του στήριξη στις 1.480 μονάδες, η οποία αν χαθεί θα ανοίξει το δρόμο προς τις 1.460 μονάδες. Επίσης, ο FTSE 25 προσγειώθηκε στη στήριξη του στις 3.590, η διάσπαση της οποίας θα βρει πλέον επόμενη κοντινή σημαντική στήριξη τις 3.565 μονάδες.

Πάντως, αυτό που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με την αγορά να ενθυλακώνει μέρος των κερδών της διατηρώντας υψηλά τα ποσοστά της ρευστότητας ενδεχομένως να αποτελέσει και το ισχυρό ανάχωμα σε περίπτωση μεγαλύτερης διόρθωσης. Ευλόγως βέβαια οι αγοραστές να αναζητούν χαμηλότερες τιμές για να διαθέσουν τη ρευστότητά τους, με τις διορθώσεις να λειτουργούν ως βατήρας μιας κίνησης που είχε μείνει στη μέση, πέριξ των 1.500 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος σημείωσε απώλειες 4,93% στα 37,02 ευρώ, με τις Autohellas, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Aegean και Alpha Bank.

ΟΠΑΠ, Σαράντης, Cenergy, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Εθνική κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Jumbo. Στον FSTE 25 μόνο ο Τιτάνας με +1,43% και η Motor Oil με +3,34% «διασώθηκαν» της πτώσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης