Η μετάβαση σε μια πιο πράσινη και πιο βιώσιμη οικονομία είναι κάτι που απασχολεί όλους τους κλάδους και η γεωργία δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός του πλαισίου.

Ο οινικός κλάδος αγκαλιάζει τη βιωσιμότητα ανταποκρινόμενος στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές αξίες. Έτσι ένας Αμερικανός οινοποιός ακολουθεί μια δοκιμασμένη παραδοσιακή προσέγγιση: τα πρόβατα.

Η καρδιά των αμερικανικών αμπελώνων χτυπάει στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια, όπου η οικογένεια Λεοναρντίνι αγόρασε ένα μικρό οινοποιείο στην St. Helena το 1993. Τώρα, το Whitehall Lane Winery διαθέτει οκτώ αμπελώνες, συμπεριλαμβανομένων έξι στην κοιλάδα Νάπα και δύο στην κοιλάδα Σονόμα.

Γιάννης Βογιατζής (ΣΕΟ): Κερδίζει τις αγορές το ελληνικό κρασί – Διπλασιάστηκαν τα οινοποιεία σε μια 10ετία

Η παραγωγή επιβλέπεται από τον Τζέισον Μούλτον, διευθυντή Οινοποιίας και Αμπελουργίας, ο οποίος άρχισε να εξετάζει πρακτικές βιωσιμότητας όταν εντάχθηκε στην ομάδα το 2016. Όπως εξήγησε στο Business Insider ότι οι οινοπαραγωγοί κλίνουν προς την αναγεννητική γεωργία, την πρακτική της αποκατάστασης της υγείας του εδάφους και της βιοποικιλότητας.

«Βλέπετε μια μετατόπιση από τα ζιζανιοκτόνα και την άροση», είπε ο Μούλτον. «Το ευρύ κοινό δεν θέλει να δει γλυφοσάτη στα κρασιά ή στους αμπελώνες του».

Ενώ ορισμένα οινοποιεία έχουν στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουν τα σκαμπανεβάσματα του κλάδου, το Whitehall Lane Winery ελπίζει ότι τα πρόβατα και το γρασίδι μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

Προαιώνια πρακτική

Αν και τα οινοποιεία που βόσκουν πρόβατα μπορεί να φαίνονται μοντέρνα, η American Sheep Industry Association αναφέρει ότι η πρακτική ακολουθείται εδώ και αιώνες.

Ο Μούλτον είπε ότι οι σπουδές του στη Νέα Ζηλανδία στο πρόγραμμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του Πανεπιστημίου Λίνκολν άνοιξαν τα μάτια του σε αυτήν την πιθανότητα στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

«Ολόκληρη η χώρα είναι διάσπαρτη με αγελάδες και πρόβατα», είπε ο Μούλτον, αναφερόμενος στα 9,6 εκατομμύρια βοοειδή και 26 εκατομμύρια πρόβατα που ζουν εκεί.

Ο Μούλτον είπε ότι ελπίζει πως η απόκτηση προβάτων μπορεί να βοηθήσει σταδιακά την κατάργηση της παραδοσιακής άροσης, η οποία αναδεύει το έδαφος για να απομακρύνει τα ζιζάνια και τα ανεπιθύμητα παράσιτα. Η άροση μπορεί να σκοτώσει τα χαρακτηριστικά του εδάφουης και να απελευθερώσει CO2 στο περιβάλλον, συμβάλλοντας στην κλιματική κρίση.

«Αυτή η απώλεια άνθρακα του εδάφους μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα του εδάφους», είπε ο Μούλτον. «Στην πραγματικότητα μας αναγκάζει να προσθέσουμε περισσότερο συνθετικό λίπασμα».

Το έδαφος πρέπει να είναι «ζωντανό»

«Θέλουμε το χώμα μας να είναι ζωντανό και να έχουμε ωφέλιμους οργανισμούς όπως οι γαιοσκώληκες που κινούνται γύρω από αυτές τις ριζικές ζώνες», είπε ο Mούλτον. «Με την άροση, απλά το σκοτώνεις χρόνο με τον χρόνο. Είναι ένας συνεχής κύκλος ζωής και θανάτου».

Πρόβατα, είπε, θα βόσκουν τα αμπέλια και θα τρώνε τα αγριόχορτα. Θα αφήσουν επίσης πίσω τους φυσικό λίπασμα, καθιστώντας αχρείαστη την προσθήκη αζώτου.

Ο Μούλτον παρατήρησε άλλους αμπελώνες στην περιοχή που χρησιμοποιούν πρόβατα, προσθέτοντας ότι ελπίζει να πάρει ένα κοπάδι στους αμπελώνες Whitehall Lane Winery τον Δεκέμβριο ή στις αρχές του 2025 πριν την ανθοφορία.

Η διαδικασία περιλαμβάνει εργασία με βοσκούς που μπορούν να παρέχουν και να επιβλέπουν τα κοπάδια στους αμπελώνες. Αλλά τα πρόβατα από μόνα τους δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο Μούλτον άρχισε επίσης να χρησιμοποιεί στους αμπελώνες μια προστατευτική καλλιέργεια από το είδος πόας Oakville bluegrass.

Πώς το Oakville bluegrass μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στους αμπελώνες

Η προστατευτική καλλιέργεια μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη σε έναν αμπελώνα. Οι καλλιέργειες καλύπτουν τα ζιζάνια, επιβραδύνουν τη διάβρωση, ενισχύουν την υγεία του εδάφους, βοηθούν στην απομάκρυνση των παρασίτων και των ασθενειών και ενθαρρύνουν τη διείσδυση του νερού.

Ο Μούλτον καλλιεργεί περίπου 400 στρέμματα Oakville bluegrass στους αμπελώνες Whitehall Lane Winery για πέντε χρόνια. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια διαρκεί 10 χρόνια, κάτι που αποτέλεσε κριτήριο για την επιλογή του.

Το Oakville bluegrass καταστέλλει την ανάπτυξη ζιζανίων – δηλαδή λιγότερα ζιζανιοκτόνα – και απαιτεί λιγότερα περάσματα τρακτέρ.

«Αυτά είναι ώρες εργασίας, χρήματα και καύσιμο ντίζελ», είπε ο Μούλτον. «Προσπαθούμε να κάνουμε δέσμευση άνθρακα, οπότε μειώνοντας την άροση με τρακτέρ, το πετυχαίνουμε».

Ο Μούλτον πρόσθεσε ότι το Oakville bluegrass θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει το ημίπτερο Spissistilus festinus, ένα έντομο που μεταδίδει τον ιό της κόκκινης κηλίδας.

Spissistilus_festinus

«Αφαιρώντας την ικανότητα αυτού του εντόμου να επιβιώνει σε έναν αμπελώνα, απλώς βελτίωσα τη μακροζωία», είπε.

Είναι τα πρόβατα και το bluegrass απτή λύση; Ο Μούλτον έτσι πιστεύει και ελπίζει να εξαλείψει τα ζιζανιοκτόνα και την άροση από το οινοποιείο μεταξύ 2026 και 2028.

Πρόσθεσε ότι το Whitehall Lane Winery συνεργάζεται με εταίρους αειφορίας για να θέσει σημεία αναφοράς, επομένως η χρήση μακράς διαρκείας καλλιέργειες και πρόβατα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας