Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από τον παγκόσμιο κολοσσό ορυχείων BHP για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Anglo American. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τις εξαγορές στη Βρετανία, η ενδιαφερόμενη θα πρέπει να υποβάλει μέχρι τις 5 μ.μ. σήμερα Τετάρτη, στο Λονδίνο, την προσφορά της, μετά την απόρριψη της προηγούμενης των 43 δισ. ευρώ, αυξημένης σε σχέση με την αρχική, από την Anglo American στις 13 Μαΐου. Εάν δεν το κάνει, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια εξαγοράς για έξι μήνες.

Anglo American: Επιχείρηση «διάσπαση» για να πολεμήσει την προσφορά της BHP

Η πρόταση του μεγαλύτερου ανθρακωρύχου στον κόσμο να αποσπάσει δύο μονάδες και στη συνέχεια να αγοράσει το υπόλοιπο της Anglo θα δημιουργούσε ένα παγκόσμιο μεγαθήριο χαλκού, προαναγγέλλοντας την επιστροφή του κλάδου σε mega-συμφωνίες μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.

Εάν κλείσει το ντιλ θα δώσει στην BHP πρόσβαση σε περισσότερο χαλκό, ένα από τα πιο περιζήτητα μέταλλα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, και σε σε περισσότερη ποτάσα, που είναι τα βασικά προϊόντα της. Επίσης θα της προσφέρει περισσότερη πρόσβαση σε άνθρακα από την Αυστραλία.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματισμοί σε συνδυασμό με την ενεργειακή μετάβαση -όπως ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- έχουν αυξήσει δραματικά τις προοπτικές ζήτησης για χαλκό που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Anglo έχει ήδη απορρίψει δύο μη δεσμευτικές προσφορές από την BHP και αποκάλυψε τα δικά της σχέδια για ριζική αναδιάρθρωση.

Η Anglo American παρουσίασε στις 14 Μαΐου σχέδια για μια πιθανή διάσπαση του ομίλου μέσω πώλησης των δραστηριοτήτων της που αφορούν τον άνθρακα, το νικέλιο, τα διαμάντια και πλατίνα, προσπαθώντας να αντισταθεί στην προσφορά εξαγοράς από τον όμιλο BHP. Μια μέρα πριν είχε ανακοινώσει ότι δεν δέχεται την προσφορά των 43 δισ. ευρώ, με τον CEO της εταιρείας να αρνείται μέχρι στιγμής συνομιλίες με την BHP, εκτιμώντας, όπως έχει δηλώσει, ότι η ενδιαφερόμενη συνεχίζει να υποτιμά σημαντικά την εταιρεία και ήταν “εξαιρετικά μη ελκυστική” για τους μετόχους της.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι συζητήσεις της BHP τις προηγούμενες ημέρες επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο μπορεί να καταθέσει μια προσφορά αρκετά ελκυστική ώστε να κάνει τους μετόχους της Anglo να ωθήσουν την εταιρεία σε συνομιλίες. Η απόρριψη της πρότασης παραμένει μια ισχυρή πιθανότητα, είπαν πηγές που γνωρωίζουν την υπόθεση, με την BHP να επιφυλάσσεται να υποβάλει προσφορές χωρίς αντίκρυσμα.

Σε τρέχουσες τιμές, η τελευταία άτυπη προσέγγιση από την BHP αποτιμά την Anglo σε περίπου 29,49 £ ανά μετοχή. Ωστόσο, η μετοχή της Anglo έκλεισε την Τρίτη στις 26,87 £ στο Λονδίνο – υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι ότι η τρέχουσα συμφωνία θα ολοκληρωθεί.

Η BHP θέλει η Anglo να αποσυνδεθεί πρώτα από τις επιχειρήσεις πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος της Νότιας Αφρικής πριν προχωρήσει σε εξαγορά. Σύμφωνα με το εναλλακτικό σχέδιο της Anglo, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στον χαλκό και στο σιδηρομετάλλευμα αποχωρώντας από την πλατίνα, τα διαμάντια και τον άνθρακα και επιβραδύνοντας ένα έργο λιπασμάτων.

Η μετοχή της BHP στο Σίδνεϊ σημειώνει άνοδο για έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή