Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διοχετεύσει στην Ουκρανία κέρδη από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες» συνέπειες, υποστήριξε ρώσος διπλωμάτης, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Όπως μεταδίδει το TASS, ο Κιρίλ Λόγκντινοφ, επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ρωσίας στην ΕΕ, είπε σε Ρώσους δημοσιογράφους: «Το μόνο που μπορεί να προβλεφθεί (με σιγουριά) είναι ότι η ΕΕ θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να επιστρέψει στη χώρα μας ό,τι έχει κλαπεί».
Χθες Τρίτη, η ΕΕ άναψε «πράσινο φως» για τη χρήση μέρους των κερδών που αποφέρουν τα παγωμένα ρωσικά assets για την ανοικοδόμηση και την άμυνα της Ουκρανίας, όπως έκανε γνωστό το Bloomberg.
ΕΕ: Εγκρίθηκε η χρήση κερδών από τα παγωμένα ρωσικά assets
Αυτή η κίνηση θα παράσχει στην Ουκρανία έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, το 90% των οποίων θα διατεθεί στον στρατό της Ουκρανίας, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Lipavsky στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Όσον αφορά στα πεδία των μαχών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε την ίδια ημέρα ότι ο ουκρανικός στρατός έχει πετύχει «απτά αποτελέσματα» στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), η οποία δέχεται δριμεία ρωσική επίθεση από τις 10 Μαΐου.
Περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έχουν ακινητοποιηθεί από την G7 από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να κρατούνται στην ΕΕ.
Η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων κρατήθηκε μέσω του γίγαντα διακανονισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο, έχοντας αποφέρει καθαρά κέρδη περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από πέρυσι.
Οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει ένα ξεχωριστό σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Εάν η G-7 εγκρίνει τη συμφωνία, θα αντικαταστήσει την πρωτοβουλία της ΕΕ.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Ουκρανία θα λάβει τα καθαρά κέρδη που υπολογίζονται από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Περίπου 159 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχουν αποφέρει καθαρά κέρδη 557 εκατομμυρίων ευρώ από εκείνη την ημερομηνία, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Euroclear.
Latest News
Στις στάχτες το Λος Άντζελες - «Σχέδιο Μάρσαλ» για ανοικοδόμηση ενόψει Ολυμπιακών 2028
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια μίλησε στο NBC για τα σχέδιά του σχετικά με την ανοικοδόμηση του Λος Άντζελες στον απόηχο των πυρκαγιών
Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μακρόν στη Γαλλία - Ο Μπαϊρού προσπαθεί να μη γίνει Μπαρνιέ
Η Γαλλία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση με τα οικονομικά της - Οι επόμενες κινήσεις Μπαϊρού
Το Ιράν αναζητά «θεραπεία - σοκ» μετά τα πλήγματα - Το δίλημμα με Τραμπ και πυρηνικά
Το Ιράν είναι πιο αδύναμο και πιο ευάλωτο από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, αφού υπέστη μια σειρά από μεγάλα πλήγματα.
Νέα εποχή στις σχέσης Κίνας - Σερβίας - Ξεκίνησαν οι πτήσεις Σαγκάη - Βελιγράδι
Το δρομολόγιο Σαγκάη - Βελιγράδι θα εκτελείται από την Air Serbia δύο φορές την εβδομάδα συνδέοντας απευθείας Σερβία και Κίνα
«Αντάρτικο» από τους υπαλλήλους της JP Morgan για την επιστροφή στο γραφείο
Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, είναι ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής στο γραφείο
Nippon Steel - U.S. Steel παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για την εξαγορά
Ο αμερικανός πρόεδρος μπλόκαρε την προγραμματισμένη εξαγορά της U.S. Steel από τη Nippon Steel για λόγους εθνικής ασφάλειας
Το παγκόσμιο ράλι τιμών στα ακίνητα στο Ντουμπάι δείχνει σημάδια πίεσης
Σχεδόν το 1/5 των κατοικιών στο Ντουμπάι εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια σε αξία, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Knight Frank
Μικρότερες διακοπές ρεύματος στην Yπερδνειστερία - Σε 3 απο 8 ώρες οι διακοπές του ηλεκτρικού
Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι δεν θα στείλει φυσικό αέριο στη Μολδαβία, επικαλούμενη «οφειλές της Μολδαβίας ύψους 709 εκατομμυρίων δολαρίων»
Τι ψάχνουν στην Ευρώπη τα ιδιωτικά κεφάλαια [γραφήματα]
Η συνολική αξία των μεγάλων συμφωνιών με ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο το 2024
«Φρενίτιδα» για ξένα προϊόντα στις ΗΠΑ - Τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προγραμματίζουν αγορές αγαθών καθώς φοβούνται τις αυξήσεις που θα προκαλέσουν οι δασμοί