Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, χαιρέτισε την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ενοποίηση του κατακερματισμένου τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, αλλά προειδοποίησε ότι οι μεγάλες διασυνοριακές συμφωνίες απέχουν ακόμη αρκετά.

Τα στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζητούν εδώ και καιρό στενότερους δεσμούς μεταξύ των τραπεζών της ηπείρου για να τις βοηθήσουν να ανταγωνιστούν καλύτερα τους αντιπάλους των ΗΠΑ και της Ασίας.

Corriere della Sera: Δραστικά μειωμένη η έκθεση της UniCredit στη Ρωσία

Ο Μακρόν κάλεσε για περισσότερες συμφωνίες στον τομέα ως μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για τη δημιουργία μιας λεγόμενης ένωσης κεφαλαιαγορών σε όλο το μπλοκ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παρίσι αυτόν τον μήνα για την προώθηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της πόλης.

«Είναι καλό να έχουμε αυτή τη… δέσμευση από έναν σημαντικό Ευρωπαίο ηγέτη», δήλωσε ο Orcel σε συνέντευξή του στους Financial Times, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί επίσης περαιτέρω ανάπτυξη των πρωτοβουλιών της ΕΕ για την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών για την ενθάρρυνση των διασυνοριακών συμφωνιών.

«Εάν οι κανόνες… δεν αλλάξουν, κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί πέρα από τις εγχώριες [συμφωνίες], επειδή δεν μπορείς να κάνεις συνέργειες», σημείωσε.

Ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η γαλλική BNP Paribas είχαν συγκρατηθεί από την αδυναμία τους να αγοράσουν ξένους ανταγωνιστές. Ερωτηθείς εάν οι διασυνοριακές συμφωνίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εξαγορές γαλλικών τραπεζών – συμπεριλαμβανομένης της Société Générale, του τρίτου μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας – είπε: «Ναι, σίγουρα».

Η UniCredit έχει φημολογηθεί στο παρελθόν ως πιθανός μνηστήρας της SocGen, αλλά ο Ορσέλ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο στους FT. Είπε επίσης ότι η συγχώνευση, μεταξύ άλλων μέσω εγχώριων εξαγορών, θα απαιτούσε την υποστήριξη των ρυθμιστικών αρχών και των κυβερνήσεων.

Η ισπανική τράπεζα BBVA ξεκίνησε πρόσφατα μια προσφορά εχθρικής εξαγοράς για την εγχώρια ανταγωνιστριά της Sabadell, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι ένα κύμα τραπεζικών συγχωνεύσεων θα μπορούσε να είναι στα σκαριά. Ωστόσο, η προσέγγιση της BBVA επικρίθηκε από την ισπανική κυβέρνηση.

Ορσέλ και UniCredit

Ο Ορσέλ, ο οποίος ήταν σύμβουλος σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εξαγορές ευρωπαϊκών τραπεζών κατά την περίοδο πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ ήταν υπεύθυνος για τις συμφωνίες στη Merrill Lynch, έγινε διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας πριν από τρία χρόνια.

Έκτοτε, η UniCredit συνδέεται επίμονα με πιθανές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων τόσο στην Ιταλία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2021 έφτασε κοντά στην εξαγορά της κρατικής Monte dei Paschi di Siena, μόνο που ματαίωσε τη συμφωνία την τελευταία στιγμή, γεγονός που δημιούργησε εντάσεις με την ιταλική κυβέρνηση.

Έχει επίσης συνδεθεί με αρκετές άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Banco BPM, η οποία θεωρείται η καλύτερη εγχώρια λύση για την UniCredit, τη ρωσική Bank Otkritie και τη γερμανική Commerzbank.

Ο Ορσέλ δήλωσε ότι επειδή η UniCredit δραστηριοποιείται σε 13 αγορές και διαθέτει πλεονάζον κεφάλαιο είναι πιο επιρρεπής σε κερδοσκοπικές συμφωνίες.

«Θεωρητικά, οι περισσότερες φήμες είναι αληθινές στο βαθμό που, σε κάθε αγορά εξετάζουμε κάθε πιθανό στόχο», δήλωσε. «Το ενδιαφέρον υπάρχει υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμη τις κατάλληλες συνθήκες και είχαμε την πειθαρχία να πούμε όχι».

Πρόσθεσε ότι αν και η σημαντικά βελτιωμένη τιμή της μετοχής της UniCredit την έφερε σε ισχυρότερη θέση για να κάνει μια συμφωνία από ό,τι όταν ο ίδιος ανέλαβε πριν από τρία χρόνια, οι μέτοχοι θα πρέπει να ικανοποιηθούν ότι μια εξαγορά θα ήταν καλύτερη χρήση του πλεονάζοντος κεφαλαίου από την επιστροφή του σε αυτούς με τη μορφή εξαγορών και μερισμάτων.

Η ρωσική έκθεση

Ένα τμήμα της επιχείρησης που αμαύρωσε τα τρία χρόνια του Ορσέλ στην UniCredit είναι η θυγατρική της στη Ρωσία, όπου έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση μεταξύ των δυτικών τραπεζών.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης διέταξε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 463 εκατ. ευρώ που ανήκουν στην UniCredit, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% των περιουσιακών της στοιχείων στη χώρα. Το δικαστήριο εξέδωσε επίσης παρόμοιες αποφάσεις για περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Deutsche Bank και την Commerzbank.

Η UniCredit έχει αποζημιωθεί για τα περιουσιακά στοιχεία, αν και αναμένεται ακόμη να προβλέψει πιθανές ζημίες στα επόμενα τριμηνιαία αποτελέσματά της, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της έκθεσής της, αναφέρουν οι Financial Times.

Η δικαστική απόφαση ήταν μέρος μιας μακρόχρονης νομικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή