![Μητσοτάκης: Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και επενδύσεις στα δίκτυα πυλώνες της ενεργειακής μας στρατηγικής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ΜΗΤΣΟ.jpg)
Την κυβερνητική στρατηγική στον δρόμο της πράσινης μετάβασης σκιαγράφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο της Eurelectric (σύνδεσμος των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας) που διεξάγεται στο Λαγονήσι.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέδωσε τα εύσημα στην ΔΕΗ για τις επιδόσεις της καλώντας παράλληλα την ΕΕ να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση, θωρακίζοντας όμως την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Eurelectric: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο για το net zero
Ο «εντυπωσιακός μετασχηματισμός της ΔΕΗ»
« Η ΔΕΗ πέτυχε έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό από το 2019, είναι ένα πετυχημένο story μετασχηματισμού, η ΔΕΗ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όταν αναλάβαμε. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από την ευρωζώνη, οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται, το brain drain αντιστρέφεται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα»
«Προχωράμε στην πράσινη μετάβαση, το ενεργειακό μας μείγμα στρέφεται στις ΑΠΕ (το 43,16% της ζήτησης ενέργειας πέρυσι καλύφθηκε από ΑΠΕ), το 2023 διπλασιάσαμε τις επενδύσεις στα ηλεκτρικά μας δίκτυα με την ΔΕΗ να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, χτίζουμε ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση. Ο καιρός της Ελλάδας μας βοηθάει, κρίσιμο ζήτημα είναι πως θα διαχειριστούμε την ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ και δεν καταναλώνεται.
Η δύσκολη ισορροπία
Στόχος μας είναι η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική της θέση, να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλες χώρες και οι επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη η Ευρώπη να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα, την ώρα που έχει θέσει απαιτητικούς πράσινους στόχους. «Είναι μία δύσκολη ισορροπία η οποία πρέπει να επιτευχθεί», υποστήριξε.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί», κατέληξε.
Τεχνολογία, διασυνδέσεις δικτύων, ενότητα
«Η Ευρώπη είναι ώρα να εστιάσει στην τεχνολογία για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση, επείγει η ψηφιοποίηση των δικτύων. Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοσημείωτες επιδόσεις στην πράσινη μετάβαση μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την ώρα που προχωρά η απολιγνιτοποίηση», σημείωσε ο Γιώργος Στάσσης, CEO της ΔΕΗ και αντιπρόεδρος της Eurelectric.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύσει στα ηλεκτρικά δίκτυα, τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή τους όπως και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών, αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ενεργειακή της ασφάλεια. Το κλειδί για να γίνει αυτό είναι η ενότητα, καίριας σημασίας ζήτημα είναι και η ενίσχυδη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ», τόνισε εστιάζοντας ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται ραγδαία στην ΔΕΗ.
Ο κ. Στάσσης σκιαγράφησε τους βασικούς πυλώνες οι οποίοι θα θέσουν τα θεμέλια για να εξελιχτεί η ΔΕΗ σε έναν «πράσινο Powertech παίκτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Data Centers, AI υποδομές, οπτικές ίνες «οδηγούν» στην ΔΕΗ της επόμενης ψηφιακής μέρας με την επιχείρηση να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία το έργο της ανάπτυξης του δικτύου Ευρώπης – Σαουδικής Αραβίας (East- Med Corridor – EMC). Το project αφορά την κατασκευή υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC.
Η επανεκκίνηση της Ευρώπης
«Η Ευρώπη χρειάζεται να χτίσει μία νέα αναπτυξιακή και ενεργειακή στρατηγική, χάνει διαρκώς σε ανταγωνιστικότητα απέναντι σε ΗΠΑ και Ασία την ώρα που επείγεται να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση για την οποία απαιτούνται επενδύσεις. Η Ευρώπη χρειάζεται συνολική επαννεκίνηση, απαιτείται συνολικός επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής της, δεν χρειάζεται η Ευρώπη να θέτει ανέφικτους στόχους για την πράσινη μετάβαση η οποία πρέπει να γίνει προσεκτικά. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ είναι αναγκαίο να διαφυλαχθεί την ώρα που αυξάνεται ο ανταγωνισμός με ΗΠΑ και Κίνα», επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, CEO του Τιτάνα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2-600x396.jpg)
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου