Την κυβερνητική στρατηγική στον δρόμο της πράσινης μετάβασης σκιαγράφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο της Eurelectric (σύνδεσμος των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας) που διεξάγεται στο Λαγονήσι.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέδωσε τα εύσημα στην ΔΕΗ για τις επιδόσεις της καλώντας παράλληλα την ΕΕ να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση, θωρακίζοντας όμως την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Eurelectric: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο για το net zero
Ο «εντυπωσιακός μετασχηματισμός της ΔΕΗ»
« Η ΔΕΗ πέτυχε έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό από το 2019, είναι ένα πετυχημένο story μετασχηματισμού, η ΔΕΗ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όταν αναλάβαμε. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από την ευρωζώνη, οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται, το brain drain αντιστρέφεται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα»
«Προχωράμε στην πράσινη μετάβαση, το ενεργειακό μας μείγμα στρέφεται στις ΑΠΕ (το 43,16% της ζήτησης ενέργειας πέρυσι καλύφθηκε από ΑΠΕ), το 2023 διπλασιάσαμε τις επενδύσεις στα ηλεκτρικά μας δίκτυα με την ΔΕΗ να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, χτίζουμε ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση. Ο καιρός της Ελλάδας μας βοηθάει, κρίσιμο ζήτημα είναι πως θα διαχειριστούμε την ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ και δεν καταναλώνεται.
Η δύσκολη ισορροπία
Στόχος μας είναι η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική της θέση, να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλες χώρες και οι επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη η Ευρώπη να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα, την ώρα που έχει θέσει απαιτητικούς πράσινους στόχους. «Είναι μία δύσκολη ισορροπία η οποία πρέπει να επιτευχθεί», υποστήριξε.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί», κατέληξε.
Τεχνολογία, διασυνδέσεις δικτύων, ενότητα
«Η Ευρώπη είναι ώρα να εστιάσει στην τεχνολογία για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση, επείγει η ψηφιοποίηση των δικτύων. Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοσημείωτες επιδόσεις στην πράσινη μετάβαση μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την ώρα που προχωρά η απολιγνιτοποίηση», σημείωσε ο Γιώργος Στάσσης, CEO της ΔΕΗ και αντιπρόεδρος της Eurelectric.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύσει στα ηλεκτρικά δίκτυα, τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή τους όπως και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών, αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ενεργειακή της ασφάλεια. Το κλειδί για να γίνει αυτό είναι η ενότητα, καίριας σημασίας ζήτημα είναι και η ενίσχυδη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ», τόνισε εστιάζοντας ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται ραγδαία στην ΔΕΗ.
Ο κ. Στάσσης σκιαγράφησε τους βασικούς πυλώνες οι οποίοι θα θέσουν τα θεμέλια για να εξελιχτεί η ΔΕΗ σε έναν «πράσινο Powertech παίκτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Data Centers, AI υποδομές, οπτικές ίνες «οδηγούν» στην ΔΕΗ της επόμενης ψηφιακής μέρας με την επιχείρηση να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία το έργο της ανάπτυξης του δικτύου Ευρώπης – Σαουδικής Αραβίας (East- Med Corridor – EMC). Το project αφορά την κατασκευή υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC.
Η επανεκκίνηση της Ευρώπης
«Η Ευρώπη χρειάζεται να χτίσει μία νέα αναπτυξιακή και ενεργειακή στρατηγική, χάνει διαρκώς σε ανταγωνιστικότητα απέναντι σε ΗΠΑ και Ασία την ώρα που επείγεται να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση για την οποία απαιτούνται επενδύσεις. Η Ευρώπη χρειάζεται συνολική επαννεκίνηση, απαιτείται συνολικός επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής της, δεν χρειάζεται η Ευρώπη να θέτει ανέφικτους στόχους για την πράσινη μετάβαση η οποία πρέπει να γίνει προσεκτικά. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ είναι αναγκαίο να διαφυλαχθεί την ώρα που αυξάνεται ο ανταγωνισμός με ΗΠΑ και Κίνα», επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, CEO του Τιτάνα.
Latest News
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ