Πολύ κοντά σε ένα ακόμη επενδυτικό «χτύπημα» βρίσκεται η Ideal Holdings, με καλά πληροφορημένες πηγές να αναφέρουν στον «ΟΤ» πως είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση συμφωνίας για εξαγορά στον χώρο της πληροφορικής.

Ideal Holdings: Διευκρινίσεις για τη μεταβίβαση της ASTIR Vitogiannis στην Guala Closures

«Η εξαγορά έχει κλειδώσει και απομένουν μόνο κάποια τυπικά ζητήματα διαδικαστικής φύσεως», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν αύριο, ημέρα που θα δημοσιοποιηθούν και τα  αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2024, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί διάφορα διαδικαστικά θέματα νομικής κυρίως φύσης.

Ο διοικητικός ηγέτης της Ideal Holdings, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είχε προϊδεάσει το επενδυτικό κοινό στο πλαίσιο πρόσφατης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μία από τις εξαγορές που δρομολογούνται θα συμπληρώσει τομείς στην πληροφορική.

Δεν απέκλεισε την είσοδο σε νέους τομείς που παρουσιάζουν ευκαιρίες ενώ απέρριψε την είσοδο στη ναυτιλία και το real estate καθώς όπως είπε είναι δύο τομείς που δεν περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η Ideal έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να προχωρήσει σε νέες εξαγορές. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 30 εκατ. ευρώ ως ταμειακά διαθέσιμα και άλλα 21 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό που εξέδωσε πρόσφατα.

Στον αστερισμό των deals

Η διοικητική ομάδα της Ideal υλοποίησε μια σειρά από deals τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας αξιοσημείωτες αποδόσεις και καταφέρνοντας να βάλει την εταιρεία σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια, εν μέσω πανδημίας όταν ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της τις εταιρείες Three Cents και Αστήρ Βυτόγιαννης, με σκοπό η εισηγμένη να μετατραπεί σε ένα πολυμετοχικό private equity.

Η Three Cents είχε αποκτηθεί έναντι περίπου 15 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια πουλήθηκε στην Coca-Cola HBC προς 45,9 εκατ. ευρώ. Η Αστήρ Βυτόγιαννης, αποκτήθηκε με λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ και μεταβιβάστηκε μαζί με την Guala (θυγατρική της Αστήρ Βυτογιάννης) μεταξύ 110 έως 115 εκατ. ευρώ.

Το πάζλ συμπληρώνει η εξαγορά της Byte Computer προς 55 εκατ. ευρώ, με ένα τμήμα της να έχει αποκτηθεί με την έκδοση νέων μετοχών. Επίσης, πέρυσι αποκτήθηκε το σύνολο των μετοχών των Αττικών Πολυκαταστημάτων έναντι 100 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων δόθηκε με τη μορφή μετοχών.

Η εκτίναξη του EBITDA…

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει σχεδόν τριψήφια αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), συνεχίζοντας την έντονα ανοδική πορεία του 2023.

Η Ideal πέρυσι κατέγραψε υπερδιπλασιασμό των εσόδων της (+120%) στα 384 εκατ. ευρώ ενώ και τα EBITDA της εκτοξεύθηκαν κατά 101% στα 53,9 εκατ. ευρώ χάρη και στην ενοποίηση του ισολογισμού των πολυκαταστημάτων Attica, μετά την ενσωμάτωσή τους στον όμιλο.

…και ο μετασχηματισμός

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 ανέφερε πως η εταιρεία ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του μετασχηματισμού της σε εταιρία συμμετοχών και έθεσε τις βάσεις για τα επόμενα βήματα ενώ τόνισε ότι το 2024 θα είναι έτος προκλήσεων, αλλά προσδοκά ότι το χαρτοφυλάκιό τους θα διαγράψει ανοδική πορεία.

Η Ideal Holdings είναι εταιρεία συμμετοχών και έλαβε τη σημερινή μορφή της το 2021. Είναι η μόνη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών που επενδύει με την φιλοσοφία των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Δεν ειδικεύεται σε συγκεκριμένους τομείς αλλά επιδιώκει να επενδύει σε υγιείς εταιρείες με ισχυρά οικονομικά στοιχεία. Επενδύει μέσω πλειοψηφικών θέσεων και πλειοψηφίας στην έδρα του διοικητικού συμβουλίου.

Σήμερα δραστηριοποιείται στον Τομέα της Πληροφορικής μέσω των ακόλουθων συμμετοχών και των

θυγατρικών τους: Byte Computer, Αntakom και Ιντεάλ Ηλεκτρονική και στο λιανικό εμπόριο μέσω των Attica Stores. Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν ο Στυλιανός Βυτόγιαννης (17,89%), η Thrush Investment Holdings (11,11%), η Υ- Capital Holdings (8,06%), η STRIX Holdings (5,17%) και οι λοιποί μέτοχοι με (57,77%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable