Στην απλοποίηση της διαδικασίας των αιτήσεων για χορήγηση στεγαστικού δανείου προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, ψηφιοποιώντας την όλη διαδικασία.

Τράπεζες: Σκληρός ανταγωνισμός για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρομεσαίων

Πρόκειται για το νέο στοίχημα του κλάδου στις εργασίες λιανικής, μετά την καθιέρωση των online καταναλωτικών δανείων και την διάθεση καταθετικών λογαριασμών, καρτών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω e-banking και m-banking.

Τα προγράμματα χρηματοδότησης ακινήτων είναι τα τελευταία που εντάσσονται στο ψηφιακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, λόγω της πολυπλοκότητάς τους, αλλά και της ανάγκης παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής στους πελάτες τους.

Ο ρόλος του συμβούλου στέγης παραμένει, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφωνικώς, έναντι της επίσκεψης με ραντεβού σε τραπεζικό κατάστημα.

Μέχρι στιγμής Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς έχουν ενεργοποιήσει τις online αιτήσεις για την προέγκριση νέου στεγαστικού δανείου, ενώ η Eurobank παρέχει την ίδια ευχέρεια μέσω video banking.

Ταυτόχρονα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει ψηφιακά εργαλεία, μέσω των οποίων οι επισκέπτες των ιστοσελίδων τους μπορούν να υπολογίσουν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, τι ποσό μπορούν να δανειστούν, αλλά και ποιο θα είναι το ύψος των μηνιαίων τους δόσεων στα εναλλακτικά σενάρια που δύναται να εξεταστούν.

Στόχο αυτών των κινήσεων αποτελεί η παροχή μίας επαρκούς ενημέρωσης στους πελάτες για τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους, ώστε να κάνουν στη συνέχεια το επόμενο και καθοριστικό βήμα, την υποβολή του αιτήματος.

Δάνεια για νέους

Ταυτόχρονα, στοχεύοντας στους νέους ηλικιακά εργαζόμενους, οι τράπεζες λανσάρουν ειδικά προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη κατηγορία της πελατείας τους.

Πρόκειται κατά βάση για νοικοκυριά που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν μακροπρόθεσμο δάνειο και θα τους ενδιέφερε η απόκτηση νέας κατοικίας, στο σημερινό περιβάλλον υψηλών μισθωμάτων στην κτηματαγορά.

Τα κριτήρια των συγκεκριμένων χορηγήσεων είναι πιο χαλαρά σε σύγκριση με τις συμβατικές χορηγήσεις. Με δεδομένο ότι οι αποταμιεύσεις σε αυτές τις ηλικίες είναι κατά κανόνα πιο μικρές και οι τιμές πώλησης των ακινήτων σήμερα αυξημένες, το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 90%.

Παράλληλα, στα προϊόντα αυτά, που διατίθενται σε αυτή τη φάση από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, παρέχονται εκπτώσεις στα επιτόκια, τα οποία μπορεί να είναι σταθερά ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, έως και 30 χρόνια.

Η μεγάλη περίοδος αποπληρωμής και οι διασφαλισμένες αμετάβλητες δόσεις, δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στους υποψήφιους δανειολήπτες, οι οποίοι μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τη συνολική τους επιβάρυνση, σε αντίθεση με το κόστος ενοικίασης, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για περίοδο 10 ετών και άνω, διατίθενται προγράμματα για νέους με επιτόκια που κινούνται γύρω από τη ζώνη του 4%, στα επίπεδα δηλαδή που βρίσκεται σήμερα το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ.

Οι προοπτικές

Με αυτές τις προσφορές οι τράπεζες επιχειρούν να ξαναζεστάνουν την αγορά, η οποία έχει παγώσει μετά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περυσινή χρονιά καταγράφηκε ετήσια υποχώρηση των εκταμιεύσεων, για πρώτη φορά από το 2016.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 1 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 9,5% σε σχέση με το 2022 και παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τη χρυσή εποχή της στεγαστικής πίστης, μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

Συνολικά υπεγράφησαν 14.621 νέες δανειακές συμβάσεις, με τη μέση εκταμίευση να διαμορφώνεται σε 69 χιλιάδες ευρώ περίπου έναντι 79 χιλιάδων ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Το α΄ τρίμηνο του 2024 πάντως σημειώνονται ανοδικές τάσεις. Κατά την ΤτΕ, συμβασιοποιήθηκαν δάνεια συνολικού ύψους 321 εκατ. ευρώ έναντι 269 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος τους είναι χορηγήσεις, στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος «Σπίτι Μου» για νέους έως 39 ετών.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι συνολικά το 2024 θα πέσουν στην αγορά τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την προαναφερθείσα δράση, 1,8 δισ. ευρώ δανείων στην αγορά της κατοικίας.

Πρόκειται για μεγέθη που, όπως λένε, «σε καμία περίπτωση δεν μας ικανοποιούν και πρέπει να τα ανεβάσουμε. Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι θετικό, τα εισοδήματα και η απασχόληση αυξάνονται, ενώ έχουμε μπροστά μας την μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Μένει να φανεί εάν η ζήτηση θα ακολουθήσει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable