![ΑΠΕ: Στις Elicio και BayWa r.e. το πρώτο εμπορικό πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/BayWa-r.e._Offshore-Wind_cGetty-images_Nisangha-scaled.jpg)
Η κοινοπραξία μεταξύ της Elicio, διεθνούς παραγωγού αιολικής ενέργειας, και της BayWa r.e., εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παροχής λύσεων ανακυρήχθηκαν νικητές του διαγωνισμού AO5 στη Γαλλία για την ανάπτυξη του πρώτου εμπορικού πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο.
Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής και Ψηφιακής Κυριαρχίας, Μπρούνο Λεμέρ, σε κοινή του δήλωση με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας, Ρολάντ Λεσκίρ, χαρακτήρισαν την ανάληψη του έργου «ορόσημο για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση».
Μέγα – αιολικό πάρκο 10 GW στην Αίγυπτο
Η ανάθεση είναι το αποτέλεσμα ενός ανταγωνιστικού διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2021 για ένα υπεράκτιο πλωτό αιολικό έργο ισχύος 230 έως 270 MW, το οποίο βρίσκεται νότια της Βρετάνης, στα ανοικτά των ακτών της Λοριάν.
Το πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο «Pennavel» πρόκειται να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο του ενεργειακού τοπίου της περιοχής. Το αιολικό πάρκο αναμένεται να παράγει περίπου το 30% της σημερινής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας της Βρετάνης και να παρέχει ενέργεια σε πάνω από 450.000 κατοίκους ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Το Pennavel θα είναι το πρώτο εμπορικό πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο στο οποίο θα χορηγηθεί μακροπρόθεσμη σύμβαση επί διαφορών (CfD). Το έργο επωφελείται από μια εξασφαλισμένη σύνδεση με το δίκτυο με την RTE, τον διαχειριστή του γαλλικού συστήματος μεταφοράς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του υπεράκτιου υποσταθμού και των καλωδίων εξαγωγής.
Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική επιτυχία της Elicio και της BayWa r.e. στον τομέα της πλωτής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 960 MW Buchan στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σκωτίας, μαζί με τρίτο εταίρο. Αυτό το σημαντικό ορόσημο εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της Elicio και της BayWa r.e. στον παγκόσμιο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως ηγέτιδες εταιρείες πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/Offshore-wind-turbine-wind-farm-Seamade-Elicio-North-Sea-1024x775.jpg)
Τοπική δέσμευση με παγκόσμιο αντίκτυπο
Η τοπική συμμετοχή και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονταν στο επίκεντρο του σχεδιασμού του έργου Pennavel: η κοινοπραξία βραβεύτηκε με τον τίτλο«Breizh Content». Επιπλέον, υπέγραψε το χάρτη δέσμευσης βιομηχανικού τοπικού περιεχομένου για πέντε περιφερειακά συμπλέγματα της Γαλλίας.
Το Pennavel έχει αναπτυχθεί και συγκροτηθεί σχολαστικά από τις ομάδες της κοινοπραξίας, μαζί με ειδικούς συμβούλους και με εμπειρία από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα ένα σταθερό και ισχυρά θεμελιωμένο έργο. Η ανάπτυξή του συντονίστηκε μέσω στενών διαβουλεύσεων με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών αλιέων, περιβαλλοντικών εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της βιομηχανίας.
Η κοινοπραξία έχει δεσμευτεί πλήρως για την επιτυχία αυτού του έργου. Θα το επιτύχει αυτό, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ανάγκες και τις επιθυμίες της περιοχής και των τοπικών κοινοτήτων, βρισκόμενη σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και προωθώντας παράλληλα τη διαφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.
Η κοινοπραξία δεσμεύεται να δαπανήσει 5 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το έργο στις περιοχές της Βρετάνης και του Pays de la Loire. Μέσω συλλογικής χρηματοδότησης, ο τοπικός πληθυσμός θα έχει την ευκαιρία να επενδύσει στο έργο αυτό. Επιπλέον, το πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ώρες εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και περισσότερες από 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.
Σύμφωνα με τον φιλόδοξο στόχο της γαλλικής κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία περίπου 50 υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2050 και να υλοποιήσει την εντυπωσιακή ισχύ των 45 GW, το έργο Pennavel είναι καθοριστικό για την προώθηση της πλωτής αιολικής βιομηχανίας στη Γαλλία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης