Mytilineos

Το χθεσινό placement στη Mytilineos, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία…

Η αγορά ανέμενε κάποια κίνηση της εισηγμένης ενόψει και του σχεδιασμού που κάνει για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Δεν την περίμενε, όμως, όπως μου λένε πηγές τόσο νωρίς. Ένα μήνα σχεδόν μετά την αναγγελία από την εταιρεία του dual listing

Όμως, ο πρόεδρος και CEO κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ξέρει καλά τις αγορές και προφανώς ζύγισε… και τις προτάσεις που έχει για την είσοδο funds στη μετοχή…

Και πάτησε το κουμπί…, σύμφωνα με όσα μου εκμυστηρεύτηκε καλή πηγή μου.

Κι άλλα placements (;)

Πάντως, το timing της διάθεσης του πακέτου των μετοχών, για το οποίο σύμφωνα με όσα μου λένε αναλυτές, έγινε χαμός με τις προσφορές δεν αποκλείει και συνέχεια…

Έμπειροι άνθρωποι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλα placements… Θα δείξει…

Οι δείκτες

Πάντως, πηγές της εισηγμένης, αναφέρουν πως η χθεσινή κίνηση της Mytilineos είναι ένα ακόμη βήμα για το ταξίδι στο Λονδίνο.

Η είσοδος funds με μακροχρόνιο επενδυτικό σχεδιασμό αναμένεται να στηρίξουν την εισαγωγή στο LSE, λένε πηγές.

Πέραν αυτού, με την είσοδο τέτοιων funds η μετοχή θα αποκτήσει ειδικό βάρος τόσο στον MSCI Standard Index της αγοράς όσο και στο ελληνικό MSC.

Εξάλλου, αυξάνεται και η διασπορά με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ρευστότητας της μετοχής. «Μέγεθος που αποτελεί σημαντικό κριτήριο για διεθνή χρηματιστήρια, πιο σημαντικό ακόμη και από την κεφαλαιοποίηση», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Και φυσικά στους στόχους της Mytilineos παραμένει και ο FTSE 100.

Πετάχτηκε το καπάκι

– «Κάνατε ever την καλύτερη συνέλευση των τελευταίων» πείραξα τον συνομιλητή μου, αναφερόμενος στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

– «Είναι σαν το πείραμα με τη χύτρα. Μαζεύτηκε, μαζεύτηκε ο ατμός, στο τέλος πέταξε το καπάκι» μου απάντησε.

Το κλίμα

Κι είναι γεγονός ότι η προχθεσινή συνέλευση του ΣΕΒΤ έδειξε αν μη τι άλλο το κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Και τις σχέσεις που έχουν οι επιχειρήσεις με την κυβέρνηση. Βρίσκονται πλέον στο όριο!

Στο ναδίρ

Η αναφορά μάλιστα του επανεκλεγέντος προέδρου του ΣΕΒΤ κ. Γιάννη Γιώτη προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη πως αυτόν θέλουν ως κυβερνητικό συνομιλητή, έδειξε και άλλα πράγματα. Πως οι σχέσεις της βιομηχανίας επώνυμων καταναλωτικών προϊόντων με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκα βρίσκονται πλέον στο ναδίρ. Προχθες απλώς επισημοποιήθηκε το κραχ!

Λόγω ευφορίας…

Επισήμανα αυτή τη διάσταση στο συνομιλητή μου και μου απάντησε πως «και τι έκανε ο Σκρέκας όλη αυτή την περίοδο, αλλά και ο Γεωργιάδης πιο πριν. Ολο μας έλεγε θα το δουμε, θα το εξετάσουμε και στο τέλος δεν έκανε τίποτα». Βέβαια η μάλλον απαξιωτική αναφορά του κ. Γιώτη «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά ήταν εν τη ρύμη του λόγου και του κλίματος ευφορίας που επικρατούσε στο πάνελ» μου είπε. Προφανώς , λόγω της παρουσίας του κ. Χατζηδάκη!

Σε αντεπίθεση

Ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι η αναφορά του κ. Γιώτη πως ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων ήταν μόλις 0,6% τον Απρίλιο, δεν έγινε τυχαία. Μου λένε πως υπάρχει μελέτη του ΙΟΒΕ που υποδηλώνει ότι η κατηγορία των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων στο επίπεδο των αριθμών «υπονομεύεται» από την τιμή του ελαιολάδου – το οποίο έχει υψηλή στάθμιση. Και ετοιμάζουν επικοινωνιακή αντεπίθεση με συγκεκριμένα στοιχεία. Οπως μου είπαν «αποφασίσαμε να μιλήσουμε και να πούμε τι ακριβώς συμβαίνει». Ως εκ τούτου η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα.

Έρχονται μειώσεις έως 5 ευρώ το λίτρο

Όμως μιας και αναφέρθηκα στο ελαιόλαδο, να σας ενημερώσω ότι με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις – κι αυτό είναι γνωστό – η νέα παραγωγή αναμένεται σ΄όλη τη λεκάνη της Μεσογείου να είναι καλύτερη από πέρυσι. Τι σημαίνει αυτό; Οι πηγές μου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η τιμή παραγωγού από περίπου 8,5 ευρώ που είναι σήμερα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα διαμορφωθεί στα 5 ευρώ το κιλό. Θα μειωθεί δηλαδή κατά περίπου 3,5 ευρώ το κιλό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο ράφι, στη λιανική πώληση η τιμή του θα πέσει κατά 5 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή η λιανική του τιμή θα διαμορφωθεί κάτω από τα 10 ευρώ το λίτρο. Δεν το λες κι άσχημα….

Ο IGB

Ο IGB είναι ο μικρός διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Κι αν και μικρός τόσο σε μήκος, μόλις 182 χλμ. και σε χωρητικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα εντούτοις στα σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας του έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής των Βαλκανίων.

Market test

Και μάλλον ο IGB ήρθε η ώρα του να μεγαλώσει… Τόσο σε μήκος, έστω και εικονικά (θα σας εξηγήσω πιο κάτω), όσο και σε χωρητικότητα.

Η εταιρεία που λειτουργεί τον αγωγό η ICGB ξεκινά το κανονικό market test, είχε προηγηθεί η φάση των μη δεσμευτικών προσφορών το 2023, με προσφορές για τη δέσμευση χωρητικότητας. Η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει τη χωρητικότητα του αγωγού στα 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο «κάθετος διάδρομος»

Κι αυτό επειδή τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο ανάπτυξη του «κάθετου διαδρόμου» Ελλάδας – Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας και Σλοβακίας. Επί της ουσίας τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου των χωρών διασυνδέονται μεταξύ τους ώστε να διακινούνται ποσότητες του καυσίμου από την Ελλάδας προς την αγορά των βαλκανικών χωρών.

Έτσι ο IGB κατά μία έννοια μεγαλώνει και σε μήκος…

Η ICGB καλεί τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη φάση των δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 24 Ιουνίου, ενώ οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως και τις 12 Ιουλίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories