
Το ισχυρό «προφίλ» των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Γουμένισσα επιβεβαίωσε η φετινή διαδικασία οργανοληπτικού ελέγχου/κατάταξης οίνων ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ για το 2023 (μετά τον διοικητικό έλεγχο των δηλώσεων παραγωγής των οινοποιείων και την αναλυτική εξέταση των οίνων από το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) που πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο Χατζηβαρύτη στη Γερακώνα Κιλκίς.
Επτά κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία, με μέσο όρο 71,8 (με άριστα το 100) ανέδειξαν, για άλλη μία φορά, την αρμονία που χαρακτηρίζει τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ.
Στη διαδικασία συμμετείχαν 62 καλλιεργητές με 300 στρέμματα από 110 αμπελοτεμάχια της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας. Χρησιμοποιήθηκαν 210 τόνοι σταφύλια (153 τόνοι ξινόμαυρο και 57 τόνοι Νεγκόσκα) και παρήχθησαν 134 τόνοι ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ή 180 χιλιάδες φιάλες.
Συνολικά, η έκταση των αμπελοτεμαχίων στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας είναι 1.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 400 με ποικιλία Νεγκόσκα και τα 1.100 με ποικιλία Ξινόμαυρο.
Τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς
Τα μέλη της επιτροπής οργανοληπτικού ελέγχου, η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) Θωμάς Λίγας Πρόεδρος, Οινοποιός, οινολόγος, Μιχάλης Μιχαηλίδης οινολόγος, Ανδρέας Πάντος οινολόγο και Νικόλαος Μπέρσος τόνισαν – μεταξύ άλλων – πως στα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς συγκαταλέγονται η «φανταστική ωρίμανση που επέτρεψε στους αμπελουργούς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», τα πολύ καλά χρώματα και οι εξίσου καλές τανίνες, καθώς και το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια οι οίνοι ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών, με στιβαρή δομή και αρμονία.
Σημειώνεται ότι, για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ως ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% Νεγκόσκα και αυτό είναι το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα κρασιά ΠΟΠ άλλων περιοχών, όπως της Νάουσας και του Αμυνταίου.
Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2023» τα επόμενα χρόνια είναι: Αιδαρίνης Χρήστος, ΑΟ.Α Χατζηβαρύτη, Βαλτάρας Αλέξανδρος, Κυρ-Γιάννη, Μπουτάρη Οινοποιεία Α.Ε, Μικρό Κτήμα Τίτου, Τάτσης Π & Τάτσης Σ. ΙΚΕ.


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης