
Οι οικονομολόγοι κρούουν τον τελευταίο καιρό τον κώδωνα του κινδύνου ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας κλυδωνίζεται στα όρια της κρίσης. Το πρόβλημα, υποστηρίζουν, είναι ότι η ανάπτυξη της Κίνας καθοδηγείται από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα επενδύσεων κεφαλαίου και ότι η ιδιωτική κατανάλωση καταστέλλεται. Είναι όντως μια κρίση, όπως προβλέπουν πολλοί;
Είναι αλήθεια ότι το μοτίβο ανάπτυξης της Κίνας θα μπορούσε, για δεκαετίες, να χαρακτηριστεί ως προσανατολισμένο στις επενδύσεις. Ομως σήμερα η εγχώρια κατανάλωση έχει αντικαταστήσει τις επενδύσεις ως τον κύριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Η κατανάλωση συνέβαλε 82,5% στην αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας πέρυσι, ενώ οι επενδύσεις συνέβαλαν κατά 28,9% και οι καθαρές εξαγωγές λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη (-11,4%).
Σίγουρα, η τελική καταναλωτική δαπάνη της Κίνας είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ας πούμε – 56% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 81,5% του ΑΕΠ το 2019. Αλλά η δομή της κατανάλωσης στις δύο χώρες είναι πολύ διαφορετική: οι υπηρεσίες αποτελούν λιγότερο από το 50% της τελικής κατανάλωσης στην Κίνα σε σύγκριση με τα δύο τρίτα στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι τιμές των υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλότερες στην Κίνα από ό,τι στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, υπάρχει η ιδιοκτησία σπιτιού. Τις τελευταίες δεκαετίες τα κινεζικά νοικοκυριά έχουν ξοδέψει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους για αγορές κατοικιών. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό ιδιοκτησίας σπιτιού της Κίνας σήμερα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Αυτό μας φέρνει στο ποσοστό αποταμίευσης. Οι επικριτές έχουν δίκιο ότι παραμένει υψηλό, αλλά τείνουν να υπερεκτιμούν κατά πόσο. Φαίνεται ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Κίνας ανήλθε σε περίπου 60% του ΑΕΠ το 2019. Η Κίνα είναι πιθανώς σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ισχυρίζονται οι απαισιόδοξοι. Η κατανάλωση είναι, τελικά, συνάρτηση του εισοδήματος, των προσδοκιών εισοδήματος και του πλούτου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρώτο βήμα προς την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης είναι η εκκίνηση της ανάπτυξης, η οποία απαιτεί ένα νέο κύμα επενδύσεων σε υποδομές που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση.
Εάν η Κίνα θέλει να έχει ελπίδα να επιτύχει τον στόχο της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, είναι απαραίτητη μια πιο επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Αυτό σημαίνει έκδοση ακόμη περισσότερων ομολόγων, ενθαρρύνοντας παράλληλα την κεντρική τράπεζα να αγοράσει ακόμη περισσότερα κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Ο Yu Yongding είναι πρώην πρόεδρος του China Society of World Economics και διευθυντής του Institute of World Economics and Politics στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Εχει διατελέσει μέλος της επιτροπής χάραξης πολιτικής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (2004-2006)


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας