
Δύο είναι οι κίνδυνοι που φοβούνται οι κορυφαίοι managers των αγορών: ο επίμονος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της JP Morgan από το Global Markets Conference (GMC) που διεξήγαγε στο Παρίσι στις 15-17 Μαΐου, όπου περισσότεροι από 850 συμμετέχοντες συζήτησαν για το μέλλον των αγορών. Οι διαχειριστές ερωτήθηκαν για μια σειρά θεμάτων στο συνέδριο και τα βασικά συμπεράσματα ήταν τα εξής:
Ντίμον (JPMorgan): Κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης για τις ΗΠΑ
• Η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τις υψηλότερες αποδόσεις το 2024 αναμένεται να είναι οι μετοχές (51%), με την πλειοψηφία να έχει μια μέτρια ανοδική άποψη για τον S&P 500, αναμένοντας ότι ο δείκτης θα είναι 5.250-5.750 (55%) στο τέλος του 2024.
• Η πλειοψηφία συμφώνησε ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα είναι η μείωση (69%), που αναμένεται στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (49%).
• Η 10ετές αμερικανικό ομόλογο αναμένεται να έχει απόδοση 4,0-4,5% από την πλειοψηφία (42%), με το 33% να αναμένει 3,5-4,0%.
• Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές το 2024 ήταν η γεωπολιτική αναταραχή (αναφέρθηκε από το 35%) και μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού (32%).
• Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι επενδυτές ήταν σχεδόν ισομερώς μοιρασμένοι μεταξύ του αν θα κέρδιζε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (51%) ή των Δημοκρατικών (49%).
Οι απαντήσεις δόθηκαν από όλα τα πάνελ και τις επιμέρους συνεδρίες με τα πέντε βασικά θέματα που ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου να είναι: 1) Γεωπολιτική, 2) Εκλογές στις ΗΠΑ, 3) Εφοδιαστικές Αλυσίδες, 4) Generative AI (GenAI) και 5 ) Ιδιωτική πίστωση

Ο Τζέιμι Ντίμον
Τρέχον τοπίο
Υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο ότι το κλίμα έχει μετατοπιστεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με πολλούς επενδυτές να αισθάνονται πλέον άνετα με τη μακροοικονομική εικόνα και να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για μια ύφεση στις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες στην αγορά κινούνται προς την «κανονική λειτουργία παρακολούθησης δεδομένων, με λιγότερη συζήτηση για το αν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη ή η Κίνα θα βρεθούν σε κρίση.
Φαινόταν να υπάρχει αυξανόμενος εφησυχασμός σχετικά με τον επίμονο πληθωρισμό που μπορεί να κάμψει τη στάση της Fed – το σενάριο ήπιας προσγείωσης στο οποίο βασίζονται οι αγορές μετοχών για να κινηθούν υψηλότερα.
Επιπλέον, πολλά σχόλια εστίασαν στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με ευρύτερη βάση και λιγότερο εξαιρετική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Οι δύο κύριοι κίνδυνοι που επισημάνθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν (1) ο επίμονα ισχυρός δομικός πληθωρισμός που μπορεί να κάνει τη Fed να παραμείνει σε αναμονή μέχρι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και (2) ένα εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ που βλάπτει τη δέσμευση των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο.
Προοπτικές ανάπτυξης
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο σημείωσαν ότι είναι δύσκολο να δούμε ουσιαστικά σενάρια κινδύνου το 2024:
• Στις Η.Π.Α., οι επιπτώσεις σύσφιξης του κύκλου αντισταθμίστηκαν από επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες περιόρισαν τα αδύναμα σημεία και στήριξαν την εξαιρετική οικονομική ισχύ των ΗΠΑ, ενώ η τοποθέτηση του ιδιωτικού τομέα θεωρήθηκε ότι ήταν από τις αρχές έως τα μέσα του κύκλου.
• Τα δεδομένα κατανάλωσης εξακολουθούν να είναι αρκετά υγιή τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις: τα αποθέματα μετρητών καταναλωτών είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι στην κορύφωση της πανδημίας, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις έχουν υψηλότερες καταθέσεις και χαμηλότερο συνολικό ανεξόφλητο χρέος από ό,τι πριν από την πανδημία.
• Η Δυτική Ευρώπη αναδύεται από την «εξαιρετική αδυναμία, παρέχοντας αύξηση της αγοραστικής δύναμης και δημιουργώντας ζήτηση. Οι ομιλητές σημείωσαν ότι αυτή η ανανεωμένη αναπτυξιακή δυναμική θα πρέπει να επωφεληθεί περαιτέρω από το γεγονός ότι η Ευρώπη ηγείται του κύκλου περικοπής επιτοκίων, μειώνοντας το χάσμα ανάπτυξης με τις ΗΠΑ, αλλά όχι κλείνοντάς το.
• Στην Κίνα, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία σταθεροποιείται και η ανάπτυξη επιταχύνεται. Το 2024, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι ~5%. Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν μια μετατόπιση στην Κίνα από την ανάπτυξη με γνώμονα τις επενδύσεις μετά το GFC σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται περισσότερο στην προσφορά, για το οποίο η κατανάλωση υστερεί.
Πληθωρισμός
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν επιφυλακτικοί για το ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα επιτύχει τους στόχους των κεντρικών τραπεζών φέτος, σημειώνοντας ότι η πτώση του πληθωρισμού είναι πιθανό να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει.
Εκτίμησαν ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να μην επιστρέψει στα επίπεδα-στόχους μέχρι την επόμενη ύφεση:
• Το τρέχον περιβάλλον δεν υποστηρίζει σημαντικό αποπληθωρισμό. Πρώτον, οι επιπτώσεις στην τιμή της αλυσίδας εφοδιασμού και των γεωπολιτικών κραδασμών έχουν ως επί το πλείστον ατονήσει, και η περαιτέρω χαλάρωση του πληθωρισμού λόγω αυτών είναι απίθανη, και δεύτερον, οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας έχουν μειωθεί.
• Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι σταθερός, και πιθανόν να φτάσει κοντά στο 3%, ενώ και η Δυτική Ευρώπη είναι απίθανο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% ούτε φέτος.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο