
«Αλλάξτε τα όλα για να μην βουλιάξετε», είναι το κεντρικό μότο του μηνύματος, με αποδέκτη τις Βρυξέλλες, που εκπέμπει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
Στην χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου (ενόψει ευρωεκλογών), οι Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος προέτρεψαν, με ιδιαίτερα αιχμηρές διατυπώσεις, σε εκ βάθρων δομική μεταρρύθμιση και επανεκκίνηση του τρόπου λειτουργίας των θεσμών που συγκροτούν την ΕΕ.
Παπαλεξόπουλος – Μυτιληναίος: Δομικό το πρόβλημα της Ευρώπης, επανεκκίνηση τώρα
Νέος Καταστατικός Χάρτης
Ο κ. Μυτιληναίος μάλιστα ζήτησε να «ξεδιπλωθεί» ένας νέος Καταστατικός Χάρτης από την Κομισιόν με τον κ. Παπαλεξόπουλο να δίνει το σύνθημα για«συνολική επανεκκίνηση της Ευρώπης».
Οι δύο ισχυροί άντρες της βιομηχανίας καλούν την ευρωπαϊκή ηγεσία να ξυπνήσει από τον λήθαργο καθώς Κίνα και ΗΠΑ τρέχουν στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις τους, την στιγμή που η Ευρώπη να προσπαθεί να ακολουθήσει ασθμαίνοντας.
Η ανάκτηση της οικονομικής ισχύος της ΕΕ, έναντι άλλων διεθνών οικονομιών μπαίνει σε πρώτο πλάνο.
Τα επόμενα χρόνια θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις ως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής ευημερίας της Ευρώπης, σε μια περίοδο με έντονες γεωπολιτικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και κλιματικές προκλήσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση ώστε σημαντικές αλλαγές σε θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, βιομηχανικής πολιτικής, δεξιοτήτων, επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και βιωσιμότητας, καθώς και επένδυση στην κοινωνική Ευρώπη, να αποτελέσουν τις βάσεις για την Ευρώπη του 2030.
Τόνωση της ανταγωνιστικότητας με 5 βήματα
Ο ΣΕΒ διακρίνει πέντε κύριους πυλώνες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος:
• Μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ενιαία Αγορά,
• Ένα σοκ ρυθμιστικής απλοποίησης και δομικά λιγότερης γραφειοκρατίας,
• Μια ισχυρή βιομηχανία που δείχνει τον δρόμο για ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας και διεθνές εμπόριο,
• Την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονες γνώσεις, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές στα επαγγέλματα και
• Την επιταχυνόμενη και επιτυχημένη μετάβαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Ο Σύνδεσμος επί της ουσίας ζητά ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο θα «χτιστεί» εφόσον… γκρεμιστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις (ειδικά οι ΜμΕ) να μπορούν να λειτουργούν και να επενδύουν σε ένα εύκρατο επιχειρηματικό κλίμα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της επανα-βιομηχάνισης, για περισσότερη ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας σε κέντρα και περιφέρειες και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
Η γραφειοκρατία, η υπερ-ρύθμιση της οικονομίας, η έλλειψη συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής συνιστούν βαρίδια σπρώχνουν προς τα κάτω την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, εξασθενίζοντας το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα.
«Βασιλεύει» η γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες
Σήμερα τα διοικητικά βάρη για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ είναι το 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ο μέσος χρόνος για τη διερεύνηση παραβάσεων την εξέταση της παράβασης από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και την εφαρμογή των αποφάσεων από τα κράτη-μέλη είναι… 100 μήνες, απαιτούνται 1 έως 6 χρόνια για ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ επείγει η επαναβιομηχάνιση καθώς η βιομηχανία ήταν 25% του ΑΕΠ της ΕΕ το 2000 έναντι 16,3% το 2020 την ώρα που το 75% των επιχειρήσεων της ΕΕ αναφέρει το κόστος ενέργειας ως τη μεγαλύτερη πρόκληση.
Ταμείο επενδύσεων
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι κρίνουν αναγκαία την θέσπιση ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων με πόρους τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού της ΕΕ, ως εργαλείο στήριξης της ενεργειακής μετάβασης, της εγχώριας παραγωγής και της καινοτομίας και την δραστική απλοποίηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων. Επαυξημένα όρια ενισχύσεων σε σημαντικούς κλάδους για την αυτονομία της ΕΕ και αύξηση του ορίου de minimis στις 900.000 ευρώ ανά τριετία.
Επιπλέον ο Σύνδεσμος ζητά διπλασιασμό των συγχρηματοδοτούμενων πόρων σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας που έχουν προτεραιότητες συνδεδεμένες με τη βιομηχανία και με κρίσιμους στρατηγικούς τομείς της ΕΕ.
Να μην εφησυχάζει η Ελλάδα
Μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας, η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πλήθος σημαντικών προκλήσεων, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη μελέτη ΣΕΒ και ΕΥ. Τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία, ακολούθησαν οι επιτακτικές ελλείψεις πρώτων υλών και εξαρτημάτων, και η εκτίναξη του κόστους ενέργειας. Οι γεωπολιτικές αναταραχές, οδηγούν σε αυξήσεις των ναύλων και περιπλέκουν περαιτέρω την παγκόσμια εμπορική δυναμική.
Οι κίνδυνοι
Στην χθεσινή εκδήλωση Μυτιληναίος και Παπαλεξόπουλος εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κρούοντας όμως… προκαταβολικά καμπανάκια εγρήγορσης καθώς ναι μεν «μαζευτήκαμε» δημοσιονομικά αλλά οι παγίδες καραδοκούν με τον κ. Παπαλεξόπουλο να «βλέπει» κινδύνους στο τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026 και το «ξεπάγωμα» της καταβολής τόκων για το δημόσιο χρέος μετά το 2032.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, προειδοποίησε πως η ευφορία που υπάρχει σήμερα στην ελληνική οικονομία περισσότερο τροφοδοτείται από το χρηματιστήριο παρά από την πραγματική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο διακρίνουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, ακόμα και αν οι συνθήκες είναι αντίξοες, με την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας να αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα.


Latest News

«Πράσινο φως» από την ΤτΕ για τη λειτουργία της ELGRE - Τι θα παρέχει στους πελάτες
Πρόεδρος της ELGRE ΑΕ είναι ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Αργυράκης και Διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις των σουπερ μάρκετ και το 2025 - Τι λένε οι CEOs για τον Κώδικα Δεοντολογίας
Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ οι πώλήσεις στα σούπερ μάρκετ θα κινηθούν ανοδικά - Τα FMCGs αναπτύσσονται με +6,7% σε αξία

IWG: Επεκτείνει τη διεθνή της παρουσία με 899 νέες τοποθεσίες το 2024
Ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές αξιοποιούν τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για ευέλικτους χώρους και υβριδικές πλατφόρμες εργασίας

Πρέσβης των Πειραϊκών επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση της Αλγερίας το ΕΒΕΠ
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την Αλγερία

Η δημιουργία του 4ου πόλου από Prada και Versace - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
H Prada ενώνει τις δυνάμεις της με την Versace για να «χτυπήσει» LVMH, Kering, Capri - Ανοδική η πορεία της στην ελληνική αγορά

Επιμένουν στους στόχους τριετίας οι τράπεζες παρά την επίδραση Τραμπ
Η διοίκηση της Πειραιώς στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων περιέγραψε τα νέα σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων - Έμφαση στις νέες πηγές εσόδων από τις τράπεζες

Στα σκαριά νέα εξαγορά από την Performance Technologies - Στο ραντάρ εταιρεία AI
Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης, είπε ο CEO της Performance Technologies, για να διευκρινίσει ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με ελληνική εταιρεία AI

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Πειραιώς ως το 2028 - Τι αποκάλυψε ο Χρ. Μεγάλου
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την απόκτηση του 90% της μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

THEON: Αύξηση εσόδων 61%, νέες παραγγελίες ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2024
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατέγραψε η THEON το 2024 ενώ περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη προβλέπει για το 2025