
Ακριβότερα πλήρωσαν τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους με πλοία οι έμποροι το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς οι ελλείψεις σε πλοία λόγω της εκτροπής τους από την Ερυθρά Θάλασσα ώθησαν τις τιμές ναύλωσης των containers σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Το μέσο λειτουργικό περιθώριο κέρδους για τη ναυτιλία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εκτινάχθηκε ξανά σε θετικό έδαφος το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνει η Alphaliner.
ΗΠΑ: Οι νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα, η ναυτιλία και τα οφέλη για Βιετνάμ και Μεξικό
Οι ναύλοι
Επειτα από ένα αρνητικό τέταρτο τρίμηνο του 2023 οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών παρουσίασαν και πάλι κέρδη, καθώς οι ελλείψεις σε πλοία που προκλήθηκαν από τις εκτροπές δρομολογίων από την Ερυθρά Θάλασσα ώθησαν τις τιμές μεταφοράς των containers σε υψηλότερα επίπεδα. Οι ναύλοι των containers αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 27% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Το συνολικό περιθώριο κέρδους για τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια (οι εννέα μεγαλύτερες εταιρείες που αναφέρουν κέρδη προ φόρων και τόκων ή EBIT) έφτασε το +11,4%, μια σημαντική μεταστροφή από το -3,8% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, διάστημα που καταγράφηκε το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα για τον κλάδο εδώ και πέντε χρόνια.
Η άνοδος των ναύλων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ανέβασε το συλλογικό λειτουργικό περιθώριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνει η Alphaliner.
Οι μέσοι ναύλοι των ναυτιλιακών αυξήθηκαν μεταξύ 14%-48% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, λόγω των μεγάλων κερδών των γραμμών εκτός Κίνας.
Η HMM και η Maersk
Η κορεατική ναυτιλιακή HMM βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής κατάταξης των πιο κερδοφόρων ναυτιλιακών, με λειτουργικό περιθώριο κέρδους 18,1%. Το 75% του στόλου της HMM δραστηριοποιείται σε δρομολόγια εκτός Απω Ανατολής, με αποτέλεσμα η εταιρεία να παρουσιάσει αύξηση τιμών στα containers κατά 48% σε τριμηνιαία βάση σε μέσο όρο 1.350 δολάρια ανά teu.
Τη χειρότερη επίδοση κατέγραψε η δανική Maersk η οποία βρέθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στη βάση της σχετικής κατάταξης και ήταν η μοναδική ναυτιλιακή με αρνητικό περιθώριο κέρδους (-2%) για την περίοδο. Οι μέσες τιμές ανά teu αυξήθηκαν κατά 23% για τον δανικό όμιλο, αλλά κατέγραψε ταυτόχρονη πτώση του όγκου των μεταφορών κατά σχεδόν 6% από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Οι ναύλοι και η διαδρομή παραμένουν ο βασικός παράγοντας κερδοφορίας, σημειώνει η Alphaliner, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως επίσης το ποσοστό του ναυλωμένου στόλου σε σύγκριση με τον ιδιόκτητο.
Η Evergreen Marine Corp
Η HMM και η Evergreen Marine Corp ανέφεραν τις υψηλότερες αυξήσεις των ναύλων και τα καλύτερα περιθώρια κέρδους (18,1% και 18%, αντίστοιχα) για το τρίμηνο, παρ’ όλο που και οι δύο ναυτιλιακές κατέγραψαν μείωση των όγκων μεταφερόμενων φορτίων. Οι δύο ναυτιλιακές απασχολούν τον στόλο τους σε ποσοστό 75% και 70% αντίστοιχα σε δρομολόγια εκτός Απω Ανατολής. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές από την Απω Ανατολή αυξήθηκαν κατά 16,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Οι ONE και ZIM
Στην αντιπέρα όχθη βρέθηκε η ιαπωνική ONE με το 66% του στόλου της να εξυπηρετεί το εμπόριο εκτός Απω Ανατολής αλλά με περιθώριο κέρδους μόλις 5,8%. Η ναυτιλιακή αύξησε τις τιμές ναύλωσης των containers κατά 19% από τρίμηνο σε τρίμηνο, αλλά από την άλλη είχε αυξημένο κόστος λειτουργίας των πλοίων λόγω του ότι ένα μεγάλο μέρος τού υπό διαχείριση στόλου δεν είναι ιδιόκτητος αλλά τον ναυλώνει από τρίτες ναυτιλιακές και για τον λόγο αυτόν κατέβαλε αυξημένους ναύλους.
Επίσης η ZIM, η οποία εκμεταλλεύεται το 63% του στόλου εκτός Απω Ανατολής και ενώ αύξησε τους ναύλους της κατά 32%, ωστόσο λόγω της αύξησης του κόστους για τα πλοία που ναύλωσε, το περιθώριο κέρδους κινήθηκε στο 10,7%.
Πάντως οι διοικήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών είναι σημαντικά πιο αισιόδοξες για το 2024 από ό,τι στις αρχές του έτους. Η Maersk αναθεώρησε προς τα πάνω τις ελάχιστες εκτιμήσεις για τα λειτουργικά κέρδη της το 2024, ενώ για πρώτη φορά η Hapag-Lloyd και η ZIM απέκλεισαν το ενδεχόμενο ζημιών για το σύνολο του έτους.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Κασσελάκης: Δεν θα επιτρέψουμε η ελληνική ναυτιλία να χάσει την πρωτοκαθεδρία της λόγω άστοχων πολιτικών
«Είναι ώρα να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας ανήκει, επενδύοντας στη ναυτιλία μας, στηρίζοντας τους ανθρώπους της», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης

Η Attica Group ανακοίνωσε πασχαλινές προσφορές για οικογένειες και παρέες 3-5 ατόμων
Έκπτωση 20% για όλους τους προορισμούς από και προς Πειραιά με Ι.Χ. αυτοκίνητο από την Attica Group

Ένταξη του έργου «βελτίωση λιμενικών υποδομών στο λιμένα Γαλατά»
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 124.000 ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση-επανακατασκευή του μικρού μόλου στο λιμένα Γαλατά

Κίνα: Ξένοι αγοραστές τροφοδοτούν τον ναυπηγικό τομέα και τη ναυτική της άνοδο
Η Κίνα διαθέτει κυρίαρχο εμπορικό ναυπηγικό τομέα και σημαντική ανάπτυξη στις ικανότητες ναυπήγησης για το πολεμικό ναυτικό της

ΗΠΑ: Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα
Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Μελίνα Τραυλού: «Η ναυτιλία θεμέλιο της οικονομικής και γεωπολιτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Ηγετική παρουσία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στις Βρυξέλλες για τη Ναυτιλία «European Shipping Summit 2025»

ECSA: Καμπανάκι για την πρόταση Τραμπ για τέλη στα κινεζικής κατασκευής πλοία
Επιστολή έστειλε η ECSA που εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό στόλο στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκή Ναυτιλία: Πόσα προσφέρει στην «πίτα» της ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο ευρωπαϊκός ναυτιλιακός κλάδος παρείχε θέσεις εργασίας σε 219.000 εργαζομένους σύμφωνα με μελέτη της Delloitte και του Ινστιτούτου CE Delft

24ωρη απεργία στα πλοία ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία
Η απεργία της ΠΝΟ έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Μελίνα Τραυλού: Η ΕΕ πρέπει να θωρακίσει την ηγετική θέση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας
«Ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα δεν είναι αντίρροπες δυνάμεις, αλλά ομόρροπες» τονίζει η κα Τραυλού