![Tesla: Πώς θα συνεχίσει την παραγωγή με το Model Y στη Σαγκάη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/2022-11-07T160659Z_1833047576_RC224W98332U_RTRMADP_5_USA-ELECTION-MUSK.jpg)
Ήταν μόλις τον Απρίλιο όταν η Tesla μείωσε τις τιμές του Model Y στην Κίνα στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που το μοντέλο λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2021.
Και τώρα προχωρά σε μια ακόμη μείωση – της παραγωγής του best-seller ηλεκτρικού της αυτοκινήτου και κατά διψήφιο μάλιστα ποσοστό στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη από τον Μάρτιο.
Μασκ: Αξιοποιεί δεδομένα της Κίνας για να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη στην Tesla
Η κίνηση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της εξασθενημένης ζήτησης για το γερασμένο μοντέλο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της, στην οποία πωλείται η πλειονότητα των αυτοκινήτων που παράγονται στο εργοστάσιο της Σαγκάης.
Την ίδια στιγμή στη συγκεκριμένη αγορά, όπως επισημαίνει και το Fast Company, έχει ξεσπάσει ένας άγριος πόλεμος τιμών μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, παρά την οικονομική επιβράδυνση.
Μάλιστα, το εργοστάσιο της Σαγκάης, ο μεγαλύτερος κόμβος παραγωγής της Tesla παγκοσμίως, σχεδίαζε να μειώσει την παραγωγή του Model Y κατά τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου.
Τα στοιχεία από την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM) έδειξαν ότι η παραγωγή του Model Y στην Κίνα ανήλθε σε 49.498 μονάδες τον Μάρτιο και 36.610 τον Απρίλιο, 17,7% και 33% χαμηλότερα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Συνολικά, η Tesla παρήγαγε 287.359 μονάδες αυτοκινήτων Model Y και Model 3 στην Κίνα τους πρώτους τέσσερις μήνες, 5% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο του 2023, με την παραγωγή του Model 3 να είναι 10% υψηλότερη, σύμφωνα με τα στοιχεία της CAAM.
Δεν ήταν άμεσα σαφές αν η μείωση της παραγωγής θα επεκταθεί στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ή στο Model 3 και αν τα εργοστάσια της Tesla στις ΗΠΑ και τη Γερμανία υιοθετήσουν επίσης παρόμοιες περικοπές παραγωγής.
Αλλαγή πλάνων
Η Tesla άφησε εκτός τον στόχο της για παράδοση 20 εκατομμυρίων οχημάτων ετησίως έως το 2030 στην τελευταία έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη, ένα ακόμη σημάδι ότι η εταιρεία απομακρύνεται από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς στρέφει την προσοχή της στα ρομποτικά άξονα. Η εταιρεία έχει επιταχύνει τη στροφή της για να ποντάρει σε μια επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη που θα φέρει νέα αύξηση των εσόδων.
Παρά τις περικοπές στην παραγωγή και τις πρόσφατες απολύσεις στις ομάδες πωλήσεων και υπηρεσιών φόρτισης της Tesla στην Κίνα, η εταιρεία εξακολουθεί να στοχεύει στην πώληση 600.000 έως 700.000 αυτοκινήτων στην Κίνα το 2024 από τα 2 εκατομμύρια EVs που στοχεύει να πουλήσει παγκοσμίως, αμετάβλητοι από τους στόχους στις αρχές του έτους.
Το μερίδιο της Tesla στη συνολική αγορά αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων της Κίνας έχει διολισθήσει στο 6,8% τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους από 7,8% το σύνολο του 2023, όταν πούλησε 603.664 αυτοκίνητα στη χώρα, σύμφωνα με την Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας.
Η εγχώρια BYD ηγήθηκε της κατηγορίας στην Κίνα με μερίδιο 34,3% για τους πρώτους τέσσερις μήνες, το οποίο ήταν μειωμένο από 35% για ολόκληρο το 2023.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης