
Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 4 Ιουλίου, τα κόμματα παίρνουν θέσεις μάχης. Και το έργο τους δεν αναμένεται καθόλου εύκολο: όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, όλα τα πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι ειλικρινή σχετικά με τις οδυνηρές δημοσιονομικές επιλογές που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.
Η πρόκληση που περιμένει τον νικητή είναι μεγαλύτερη από ό,τι έχει αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950 και o ευσεβής πόθος ότι η ανάπτυξη θα διασώσει την παρτίδα, δίνει τη θέση του στην διαπίστωση ότι είμαστε «από θαύμα τυχεροί», ανέφερε στο Bloomberg ο διευθυντής του IFS, Πολ Τζόνσον.
Ο πληθωρισμός, η βαριά σκιά της Τρας και το προβάδισμα των Εργατικών στην οικονομία
Το 15νθήμερο της οικονομίας
Βάσει σχεδιασμού, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και η αντιπολίτευση των Εργατικών αναμένεται να δημοσιεύσουν τα μανιφέστα τους για την οικονομία, και ήδη και τα δύο στρατόπεδα ισχυρίζονται ότι τα σχέδια του άλλου είναι μη εφαρμόσιμα.
Σύμφωνα με το IFS, αμφότεροι έχουν δεσμευτεί να σταθεροποιήσουν το βάρος του χρέους που πλησιάζει τώρα το 100% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όποιος κερδίσει θα πληγεί από υψηλό χρέος, υψηλά επιτόκια και χαμηλή ανάπτυξη.
Τα μέρη έχουν τρεις πραγματικές επιλογές, υποστηρίζει ο Τζόνσον. Να αποδεχτούν τις «επώδυνες» περικοπές δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή, να αυξήσουν μια φορολογική επιβάρυνση που ήδη αναμένεται να φτάσει σε υψηλό σχεδόν 80 ετών ή να δανειστούν περισσότερο και να αποτύχουν να σταθεροποιήσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ο Τζόνσον έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό μια εκ των προτέρων συζήτηση σχετικά με τις δύσκολες επιλογές που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά οι πολιτικοί «θα είναι απρόθυμοι να μας πουν ποιες από αυτές θα επέλεγαν» κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε να τους ρωτήσουμε», είπε.
Οι δημόσιες υπηρεσίες όπως η δικαιοσύνη και η τοπική αυτοδιοίκηση ήδη δυσκολεύονται αλλά αντιμετωπίζουν βαθύτερες περικοπές. Οι δαπάνες για οτιδήποτε άλλο εκτός από τους τόκους χρέους πρόκειται να μειωθούν από το 40,8% στο 39% του εθνικού εισοδήματος στο επόμενο κοινοβούλιο, είπε ο Τζόνσον.
Περισσότεροι φόροι
Για να σταθεροποιήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα χρειαστεί να αυξήσει σημαντικά περισσότερους φόρους από ό,τι ξοδεύει σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τους τόκους χρέους. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πρωτογενές πλεόνασμα για τελευταία φορά πριν από 23 χρόνια.
«Τα χρήματα είναι σφιχτά. Οι δημόσιες υπηρεσίες τρίζουν, οι φόροι είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και τα δύο μέρη έχουν κατακλυστεί από τις πολύ σαφείς δεσμεύσεις τους για μείωση του χρέους. Για να αποφευχθούν περικοπές σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες στη μετεκλογική αναθεώρηση δαπανών θα απαιτούσε περαιτέρω αυξήσεις φόρων», είπε ο Τζόνσον.
«Θα μπορούσαμε να είμαστε από θαύμα τυχεροί με την ανάπτυξη και να ξεφύγουμε από το να κάνουμε αυτές τις δύσκολες επιλογές. Αλλά μπορεί και όχι. Ακριβώς επειδή χιλιάδες Άγγλοι και Σκωτσέζοι οπαδοί του ποδοσφαίρου σταυρώνουν τα δάχτυλά τους και ελπίζουν για το καλύτερο αυτό το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να κάνει το ίδιο».


Latest News

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών