Μια μικρότερη εβδομάδα έχει μπροστά της η Wall Street, καθώς σήμερα Δευτέρα, οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω της αργίας της Memorial Day, όπου οι ΗΠΑ τιμούν το στρατιωτικού προσωπικού που πέθανε ενώ υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ωστόσο η νομισματική πολιτική παραμένει στο επίκεντρο της συζήτησης των επενδυτών κι αυτή την εβδομάδα, καθώς η αγορά αναμένει την ανακοίνωση των στοιχείων του Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπάνων. Ο δείκτης παρακολουθείται στενά από την Federal Reserve για να αντλήσει συμπεράσματα για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων. Οι επενδυτές επίσης θα εστιάσουν στην ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ ολοκληρώνεται και η περίοδος της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων.

Μπιλ Γκρος: Ο Τραμπ θα ήταν χειρότερος για τις αγορές ομολόγων από τον Μπάιντεν

Οι μετοχές έκλεισαν την εβδομάδα με μικτά αποτελέσματα, καθώς η συζήτηση σχετικά με το πότε ή αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια συνέχισε να απασχολεί τους επενδυτές.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Nasdaq σημείωσε άνοδο άνω του 1%, ενώ ο S&P 500  παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Ο βιομηχανικός  Dow Jones σημείωσε πτώση που ξεπέρασε το 2%. Και οι τρεις δείκτες εξακολουθούσαν να βρίσκονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Η διαμάχη για τα επιτόκια

Οι αγορές την Παρασκευή τιμολογούσαν πιθανότητες 50% να μην μειώσει η Fed τον Σεπτέμβριο, μια σημαντική αλλαγή από το 70% που είχαν τιμολογήσει οι επενδυτές πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Η οικονομική ομάδα της Goldman Sachs απέσυρε την πρόβλεψη της για την πρώτη μείωση της Fed από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο την Παρασκευή, αλλά σημείωσε ότι «ο χρόνος της πρώτης παραμένει παραμένει ένα δύσκολο ερώτημα».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman στις ΗΠΑ, Ντέιβιντ Μέρικλ, αιτιολογεί ότι η ομάδα του εξακολουθεί να θεωρεί αυτές τις περικοπές ως «προαιρετικές» δεδομένης της ισχύος της οικονομίας που φαίνεται σε στοιχεία όπως η θερμότερη από την αναμενόμενη μέτρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της περασμένης εβδομάδας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα σημάδια της ισχυρής οικονομίας «μειώνουν τον επείγοντα χαρακτήρα» για τη Fed να προβεί σε μειώσεις, επισημαίνει και προσθέτει ότι ενώ η Goldman αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι “πολύ βελτιωμένος” μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα εξακολουθεί πιθανότατα να είναι πάνω από τον στόχο της Fed για 2%, προσθέτοντας στην προαιρετικότητα.

Με τη σεζόν κερδών να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ο επικεφαλής επενδύσεων της Truist, Κιθ Λέρνερ, δήλωσε στο Yahoo Finance ότι η συζήτηση γύρω από τη Fed, τον πληθωρισμό και τα οικονομικά δεδομένα θα πάρουν ξανά το επίκεντρο των αγορών στο εγγύς μέλλον.

«Αυτό απλώς δημιουργεί μια πιο ασταθή αγορά», εξήγησε.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Η πορεία του πληθωρισμού παραμένει κρίσιμη για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της Fed.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δομικός δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών τον Απρίλιο,  σε αυτόν αναφέρεται πολλές φορές ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ όταν απαντάει σε ερωτήσεις για τον πληθωρισμό του Απριλίου, θα σημειώσει ετήσια αύξηση 2,8% παραμένοντας στα επίπεδα Μαρτίου. Σε μηνιαία βάση, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι  αυξήθηκε κατά 0,3%.

Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν πολύ ασθενέστερη από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Στις 25 Απριλίου, η αρχική εκτίμηση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου έδειξε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6%  έναντι 2,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

Η δευτερογενής μέτρηση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μετά τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 1,3%. Ωστόσο, ο οικονομολόγος της Bank of America στις ΗΠΑ Michael Gapen θεωρεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί δυσοίωνο σημάδι για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Οι τελικές πωλήσεις προς τους εγχώριους αγοραστές (ΑΕΠ μείον εμπόριο και αποθέματα) θα παραμείνουν ισχυρές» υποστηρίζει και προσθέτει. Το συμπέρασμα είναι ότι η οικονομία μετριάστηκε κάπως το πρώτο τρίμηνο, αλλά συνολικά παραμένει σε σταθερή βάση.

Τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 1% την Παρασκευή, αλλά σημείωσαν εβδομαδιαίες απώλειες λόγω των ανησυχιών ότι τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας τη ζήτηση καυσίμων.

Το Brent έκλεισε με πτώση 2,1% για την εβδομάδα. Υποχωρούσε για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τις 2 Ιανουαρίου Το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 2,8% σε εβδομαδιαία βάση.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να είναι ισχυρή από μια ευρύτερη προοπτική, έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι αναμένουν ότι η συνολική κατανάλωση υγρών πετρελαιοειδών θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street