
Με το βλέμμα στραμμένο στην αλλαγή του παραγωγικού της αποτυπώματος αλλά τον εμπλουτισμό των προϊόντων ευρείας κυκλοφορίας, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η εταιρεία Mediterra, με τη θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, να στοχεύει όχι μόνο στην αξιοποίηση της μαστίχας αλλά των διαθέσιμων επιλογών της τοπικής αγροτικής παραγωγής.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας η εταιρεία έχει δεσμεύσει κεφάλαια ύψους 5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Όπως τονίζει στον ΟΤ ο Γιάννης Μανδάλας, Managing Director της Mediterra, η εταιρεία σχεδιάζει και κυκλοφορεί ετησίως 20 περίπου νέα προϊόντα τα περισσότερα εκ των οποίων διατίθενται αποκλειστικά στα mastihashop.
Χίος: Η μαστιχοκαλλιέργεια στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας
«Η Mediterra, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού της αποτυπώματος αλλά τον εμπλουτισμό των προϊόντων ευρείας κυκλοφορίας, τα τελευταία χρόνια επενδύει στις τεχνολογίες κόνεων και κρυοξήρανσης για την αξιοποίηση όχι μόνο της μαστίχας αλλά των διαθέσιμων επιλογών της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Μεγάλης εταιρικής προτεραιότητας αποτελούν τα προϊόντα κρυοξήρανσης από τα οποία ξεχωρίζουν το γιαούρτι, το χούμους, η φάβα, το τζακίκι κ.α», εξηγεί.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «ο επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας υπηρετεί ταυτόχρονα τις Ευρωπαϊκές πολιτικές της πράσινης μετάβασης, της κυκλικής οικονομίας και της πολιτικής από το χωράφι στο ράφι, ενώ παράλληλα επιδιώκει την ανάδειξη της Κουζίνας της Οικονομίας ως πρόταση για την αξιοποίηση των περιορισμένων φυσικών πόρων της νησιωτικής Ελλάδας με ταυτόχρονο περιορισμό των απορριμμάτων(waste)», ανέφερε.
Στις αγορές του κόσμου
Μια λαμπρή πορεία διαγράφει τα τελευταία χρόνια η μαστίχα της Χίου, η οποία έχει καταφέρει να κατακτήσει τις αγορές, καθώς το 70% της ετήσιας παραγωγής μαστίχας εξάγεται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών σε όλο τον κόσμο.
«Οι αγορές της Ανατολικής Ασίας και της Βορείου Αμερικής είναι ταχέως αναπτυσσόμενες ενώ σημαντικό μερίδιο των εξαγωγών έχουν οι ιστορικές αγορές(ΜΕΝΑ). Οι εξαγωγές της MEDITERRA ανέρχονται σε περίπου 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών και αφορά κυρίως σε τελικά προϊόντα μαστίχας», σημειώνει ο κ. Μανδάλας.
Ο πιλοτικός μαστιχώνας
Στο μεταξύ, «τρέχει» και το σχέδιο που αφορά τη δημιουργία ενός μαστιχώνα 60 στρεμμάτων σε ορεινή περιοχή μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα.
Όπως λέει στον ΟΤ ο κ. Μανδάλας, το έργο αποτελεί συνεργασία MEDITERRA, Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και Κέντρου Έρευνας Μαστίχας. Σκοπός είναι η μελέτη στο πεδίο των διαφορετικών υπο-ποικιλίών μαστιχόδενδρου και των διαφορετικών καλλιεργητικών τεχνικών.
«Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες προετοιμασίας και φύτευσης για το 1/3 περίπου των 60 στρεμμάτων που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες του έργου. Με την επιμέλεια της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχουν ήδη φυτευτεί 1.300 δενδρύλλια με στόχο τα επόμενα χρόνια να φτάσουν τις 3.000».
Η μαστίχα …φάρμακο
Στην επιστημονική έρευνα που αφορά στις ιδιότητες και τις εφαρμογές της μαστίχας Χίου συνεχίζουν να επενδύουν με συνέπεια η Ένωση Μαστιχοπαραγών Χίου και οι θυγατρικές της εταιρείες (Mediterra, Κέντρο Έρευνας Μαστίχας).
«Υπάρχει συνεχής συνεργασία με ανεξάρτητους ερευνητικούς οργανισμούς αλλά και Ελληνικά Πανεπιστήμια(ανάμεσα τους η Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής)», επισημαίνει ο κ. Μανδάλας, σημειώνοντας ότι η σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών (2016) είναι η αλλαγή της μονογραφίας της Μαστίχας σε παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου(ΕΜΑ) για την αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσπεψίας και της επούλωσης minor τραυμάτων και εγκαυμάτων.
«Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας(2023) επιβεβαιώνει τις προθέσεις αλλά και τις προσδοκίες του Ομίλου της Μαστίχας από την επιχειρούμενη αξιοποίηση της φαρμακευτικής διάστασης του προϊόντος», επισημαίνει.
Ένα προϊόν θρύλος
Η μαστίχα καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια στον ελλαδικό χώρο, ενώ το μαστίχι αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για το νησί της Χίου. Κάθε προσπάθεια που έγινε να φυτευτεί και σε άλλες περιοχές έπεσαν στο κενό, καθώς ο σχίνος δίνει τη μαστίχα μόνο στη Χίο και ειδικότερα στη νότια πλευρά του νησιού, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια.
Από τα βάθη των αιώνων η μαστίχα, ένα προϊόν – θρύλος, είναι συνυφασμένο με παραδόσεις, ιστορικές συγκυρίες και πολιτισμικές ανταλλαγές που φτάνει ανόθευτο μέχρι τις μέρες μας, σμιλεμένο με την κουλτούρα της ανατολικής Μεσογείου και πιο ισχυρό από ποτέ, λόγω των αποδεδειγμένων πλέον και επιστημονικά μοναδικών ευεργετικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του.
Να σημειωθεί ότι η τεχνογνωσία της παραδοσιακής μαστίχας στη Χίο έχει ενταχθεί από το 2014 στο «Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας».


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους