Υψηλό επτά μηνών έφτασε η έκδοση ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κίνας τον Μάιο σε μια ένδειξη ότι οι αρχές αυξάνουν τα δημοσιονομικά κίνητρα για να στηρίξουν την οικονομία.
Ο απολογισμός για τον μήνα μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 790 δισ. γιουάν (109 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο αριθμός του Μαΐου έχει ενισχυθεί από 391 δισ. γιουάν σε πωλήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.
Το κινεζικό υπερταμείο των 47,5 δισ. δολ. για επενδύσεις σε τσιπ
Η αύξηση της έκδοσης τοπικών χρεογράφων, συνδυαστικά με την πώληση των υπερμακροπρόθεσμων ειδικών κρατικών ομολόγων, δείχνουν την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να δώσει καύσιμα στην οικονομία
Τα τελευταία στοιχεία υποστηρίζουν το σενάριο για περισσότερη πολιτική δράση. Οι δημοσιονομικές δαπάνες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για να επιτύχει η Κίνα τον φιλόδοξο στόχο της για ανάπτυξη της τάξης του 5% φέτος. Στις τοπικές αρχές έχει ανατεθεί η αγορά απούλητων κατοικιών, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί όλο και περισσότερο για την επιβάρυνση του τομέα στην οικονομική ανάπτυξη.
Η αύξηση της προσφοράς ομολόγων, ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα στην αγορά κρατικού χρέους.
Άνοδος στα βιομηχανικά κέρδη
Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών της Κίνας αυξήθηκαν τον Απρίλιο, καθώς η κυβερνητική ώθηση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού αύξησε τη ζήτηση και οι εξαγωγές επέστρεψαν σε αναπτυξιακή τροχιά, δίνοντας ώθηση στην οικονομία.
Τα βιομηχανικά κέρδη στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα. Η άνοδος ανέτρεψε την πτώση του Μαρτίου, η οποία τερμάτισε επτά συνεχόμενους μήνες αυξήσεων.
Μια παγκόσμια κυκλική άνθιση σε προϊόντα τεχνολογίας όπως τα τσιπ, καθώς και μια ώθηση από την κινεζική κυβέρνηση να πείσει τις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τον παλιό εξοπλισμό τους, πιθανώς στήριξαν την άνοδο του Απριλίου. Η ισχυρή ζήτηση στο εξωτερικό για βιομηχανικά προϊόντα βελτίωσε επίσης τα κέρδη των κατασκευαστών ειδών από ρούχα έως έπιπλα.
Ταχύτατη ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας
Η ψηφιακή οικονομία στην Κίνα αναπτύσσεται ταχύτατα κατά τα τελευταία χρόνια, επιδεικνύοντας μία σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της Κίνας.
Η προστιθέμενη αξία της παραγωγής στις πιο σημαντικές βιομηχανίες του πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας έφτασε στο 10% επί του συνόλου του κινεζικού ΑΕΠ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας αναφοράς για την ανάπτυξη της Ψηφιακής Κίνας που εξέδωσε η Εθνική Υπηρεσία Δεδομένων της Κίνας.
Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το Πεκίνο εκπλήρωσε τον στόχο που είχε τεθεί στο σχέδιο ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας στο 14ο Πενταετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (2021-2025), δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονικό περιθώριο.
Το σχέδιο αυτό, δημοσιοποιήθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο το 2022, με στόχο να αυξήσει την αναλογία της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής των βιομηχανιών του πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ του κλάδου, στο 10% το 2025, έναντι ποσοστού 7,8% το 2020.
Μακάο: Ετήσια αύξηση 25,7% σε πραγματικές τιμές κατέγραψε το τοπικό ΑΕΠ
Η Στατιστική Υπηρεσία της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Μακάο στην Κίνα (DSEC) ανέφερε ότι το ΑΕΠ της περιοχής αυτής είχε ετήσια αύξηση 25,7% σε πραγματικές τιμές στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό ανάκαμψης 87,2% για την τοπική οικονομία, σε σύγκριση με το αναπτυξιακό μέγεθος της, κατά το ίδιο τρίμηνο του 2019.
Η DSEC απέδωσε το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ “στον κλάδο της εξαγωγής υπηρεσιών που ευημερεί”, όπως επίσης και στη “σταθερή ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και στη σταθερότητα σχηματισμού παγίων κεφαλαίων”.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης δυναμική ετήσια αύξηση των αφίξεων επισκεπτών κατά 79,4% στα 8,9 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, έναντι αύξησης 85,7% κατά το ίδιο τρίμηνο του 2019.
Latest News
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές
Η «ντροπή της πολυτέλειας» στην Κίνα και το άδειο megastore της Louis Vuitton στο Πεκίνο
Εταιρείες όπως η Louis Vuitton και η Kering διοχέτευσαν δισ. δολ. στην Κίνα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959