![Ρωσία: Στενεύει ο κλοιός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/FotoJet-8.jpg)
Αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις που δέχονται ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν παραμείνει στη Ρωσία, ειδικά μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλα κέρδη από τις δραστηριότητές τους εκεί. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέττα σε ευθεία παρέμβασή του ζήτησε από τις ιταλικές τράπεζες να παύσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Έκανε μάλιστα λόγο όχι μόνο για πρακτικά ζητήματα όπως οι κυρώσεις, αλλά και για «ζήτημα φήμης» που δημιουργείται για την Ιταλία και τον κλάδο από τη συνεχιζόμενη εκεί δραστηριότητα.
Ρωσία: Σκληρό πόκερ με την παρουσία των ευρωπαϊκών τραπεζών
“Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες επειδή η έξοδος από τη Ρωσία είναι περίπλοκη, πρέπει να βρεθεί αγοραστής (από μια τράπεζα για τις δραστηριότητές της ώστε να φύγει) γνωρίζοντας ότι υφίσταται εξαναγκασμό, μπορεί να είναι ακριβό, ωστόσο πρέπει να υπάρξει αποχώρηση επειδή υπάρχει πρόβλημα φήμης”, ήταν τα λόγια του Πανέττα.
Παρέμβαση Γέλεν
Σε μια ακόμη πιο αυστηρή προειδοποίηση από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν ανέφερε πως τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη λειτουργία τους στη Ρωσία και αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την ενίσχυση των δευτερογενών κυρώσεων σε τράπεζες που διαπιστώνεται ότι βοηθούν τις συναλλαγές και την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.
«Εξετάζουμε μια πιθανή πιο σκληρή αύξηση των κυρώσεων μας σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. Η ίδια απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τυχόν κυρώσεις ή να κατονομάσει τυχόν τράπεζες στις οποίες θα μπορούσαν να απευθύνονται οι προειδοποιήσεις, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές.
Οι τράπεζες και τα κέρδη τους
Οι επτά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες στη Ρωσία με βάση το ενεργητικό, οι Raiffeisen Bank International (Αυστρία), UniCredit (Ιταλία), ING (Ολλανδία), Commerzbank και Deutsche Bank (Γερμανία), Intesa Sanpaolo (Ιταλία) και OTP (Ουγγαρία), ανακοίνωσαν εκεί συνολικά κέρδη άνω των 3 δισ ευρώ για το 2023. Τα κέρδη αυτά «δημιουργήθηκαν κυρίως από κεφάλαια τα οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να αποσύρουν από τη χώρα», σύμφωνα με τους Financial Times.
Ειδικά τα κέρδη της Raiffeisen Bank International φέρονται να υπερτριπλασιάστηκαν στη Ρωσία στα 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, αντιστοιχώντας στο μισό των συνολικών κερδών του αυστριακού ομίλου, σε σύγκριση με το ένα τρίτο που ήταν περίπου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δείχνουν στοιχεία από FT και Bloomberg. Η Raiffeisen διατηρεί δεσμευμένα στη Ρωσία κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ κεφάλαια, τα οποία θεωρείται ότι δεν μπορεί να αποσύρει από τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων πελατών και των κερδών που διατηρούνται κατατίθενται στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπου το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Αυστρίας –και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές και μη τράπεζες- λαμβάνουν τόκο 16%.
Η Γέλεν ρωτήθηκε ειδικά για το εάν θα ήθελε να δει την Raiffeisen Bank International και την ιταλική τράπεζα UniCredit να αποχωρούν από τη Ρωσία. Η UniCredit καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα κέρδη μετά την αυστριακή τράπεζα, στα 0,89 δις το 2023 από 0,27 δις ευρώ το 2021 σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η ίδια περιορίστηκε να δηλώσει: «Πιστεύω ότι οι εποπτικές αρχές τους τις συμβούλευσαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικές για το τι κάνουν εκεί», στέλνοντας μήνυμα από την Ουάσιγκτον.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου