Το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων τόσο στις συνεδριάσεις της τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung ότι τάσσεται υπέρ της «μέγιστης προαιρετικής δυνατότητας» μετά τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων τον επόμενο μήνα, η οποία, όπως είπε, μπορεί να εκτροχιαστεί μόνο από ένα σοκ. Οι θέσεις του περιστεριού της ΕΚΤ ασκούν πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες που δεν αισθάνονται άνετα για την διαδοχική μείωση των επιτοκίων, επισημαίνει το Bloomberg.

Βιλερουά – ΕΚΤ: Σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

«Μερικές φορές διαβάζω ότι πρέπει να μειώνουμε τα επιτόκια μόνο μία φορά το τρίμηνο όταν υπάρχουν νέες οικονομικές προβλέψεις, και ως εκ τούτου να αποκλείουμε τον Ιούλιο», είπε στη συνέντευξη. «Γιατί, αν είμαστε συνάντηση-σύσκεψη και βασιζόμαστε σε δεδομένα; Δεν λέω ότι πρέπει να δεσμευτούμε ήδη τον Ιούλιο, αλλά ας διατηρήσουμε την ελευθερία μας στο χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό».

Τα περιθώρια αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού

Ενώ οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν  να προχωρήσουν στην πρώτη μείωση τον Ιούνιο, ωστόσο δεν είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν σε μια πορεία πέρα από αυτό, καθώς ο πληθωρισμός των μισθών και των υπηρεσιών αποδεικνύεται επίμονος, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή απειλούν να ενισχύσουν τις τιμές της ενέργειας και οι μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ καθυστερούν.

Ακόμα κι έτσι, κάποιοι έχουν μπει στη συζήτηση: ο πρόεδρος της γερακίσιας Bundesbank, Γιαχίμ Νάγκελ είπε στο Bloomberg ότι η δεύτερη κίνηση της ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στην άποψη αυτή συγκλίνουν και οι αγορές που τιμολογούν δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης το 2024 έναντι τριών που κοστολoγούσαν προηγουμένως, ενώ δεν αναμένουν μείωση τον Ιούλιο.

Ο Γάλλος τραπεζίτης εξήγησε ότι η ΕΚΤ έχει «σημαντικά περιθώρια» να χαλαρώσει προς το ουδέτερο επιτόκιο που θεωρείται ότι είναι μεταξύ 2% και 2,5%. Χαρακτήρισε τις προσδοκίες της αγοράς για το πού θα διαμορφωθεί τελικά το κόστος δανεισμού – επί του παρόντος προβλέπεται ένα τελικό επιτόκιο περίπου 2,8% σε πέντε χρόνια – «όχι παράλογες».

«Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η πολιτική των ΗΠΑ επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, επανάλαβε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν θα καθοδηγούνται πολύ από την Federal Reserve, η οποία πρόκειται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Αν και αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο έναντι του ευρώ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι η μετάδοση στον πληθωρισμό θα ήταν μικρότερη από 10% και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να είναι αποπληθωριστικές για την Ευρώπη.

Θεωρεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ είναι περισσότερο ανησυχητικό, καθώς θα μπορούσε να μετατοπίσει σημαντικά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, τόσο αυστηροποιώντας τις συνθήκες όσο και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. «Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή