Πολύ μελάνι εξακολουθεί να… χύνεται για τα επίπεδα των τιμών στην Ελλάδα. Όλοι προσπαθούν να εντοπίσουν την «πηγή του κακού» και να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της ακρίβειας. Αρκετή κριτική ασκείται στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία φιλοδοξούν να εμποδίσουν την άνοδο του πληθωρισμού και να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά.
Τα τελευταία 24ώρα, την κοινή γνώση απασχολεί και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν και να ζητήσει τη συνδρομή της Κομισιόν για να αντιμετωπισθούν οι αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών.
Η επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν: Προτείνει τέσσερα μέτρα για τις πολεθνικές
Κορυφαίοι επιχειρηματίες επιμένουν πάντως πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι τιμές, αλλά οι μισθοί! «Η Ελλάδα έχει κρίση μισθών, και όχι τιμών», σημειώνουν χαρακτηριστικά, επικαλούμενοι στοιχεία από διάφορες έρευνα που δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά και στοιχεία για το κόστος του τυπικού καλαθιού σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Υπογραμμίζουν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες στα εισοδήματα στη διάρκεια της κρίσης, για να συμπληρώσουν πως τα νοικοκυριά στη χώρα βιώνουν δυσανάλογα την αύξηση του πληθωρισμού γιατί οι μισθοί, όχι μόνο μειώθηκαν αλλά παρέμειναν στάσιμοι για σχεδόν δέκα χρόνια.
Ο κατώτατος δεν αρκεί
Την ανάγκη τόνωσης των μισθών υπογράμμισε πρόσφατα ο Βασίλης Φουρλής. Ο επικεφαλής του ομίλου Fourlis στο περιθώριο συνέντευξης τύπου υποστήριξε πως πρέπει να αυξηθούν συνολικά οι μισθοί, όχι μόνο όσων λαμβάνουν τον κατώτατο, αλλά και αυτών που αμείβονται από 2.000 έως 3.000 ευρώ.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα
Έκανε μάλιστα σύγκριση με τις βαλκανικές χώρες, για τις οποίες έγινε πολύ συζήτηση πρόσφατα με αφορμή στοιχεία της Eurostat που κατατάσσουν την Ελλάδα προτελευταία στην ΕΕ σε τιμές αγοραστικής δύναμης, πάνω μόνο από τη τελευταία Βουλγαρία, λέγοντας πως την ώρα που η Ελλάδα περνούσε βαθιά κρίση εκείνες έκαναν άλματα ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επιτόκια και την φθηνή τεχνολογία.
Έσπευσε δε να τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
«Κλειδί» οι ασφαλιστικές εισφορές
Ειδική αναφορά στους μισθούς έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόσφατα, μετά από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του κορυφαίου συνδέσμου των εργοδοτών.
«Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων βλέπει την προοπτική, την αναγκαιότητα της αύξησης των μισθών», σημείωσε, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει πως πρόκειται για ένα απαιτητικό ζήτημα, που πρέπει να συμβαδίζει με την ανταγωνιστικότητα για να είναι διατηρήσιμοι οι αυξημένοι μισθοί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
«Οι καλύτεροι μισθοί δεν νομοθετούνται, δεν διατάσσονται αλλά παράγονται με τρόπο διατηρήσιμο», υπογράμμισε με νόημα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε επίσης και για την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τα στελέχη των επιχειρήσεων που αμείβονται με μισθούς από 2.500 έως 6.000 ευρώ καθώς βρίσκουν καλύτερες φορολογικές συνθήκες σε ξένες αγορές, όπως στο Ντουμπάι ή το Λονδίνο.
Το λειτουργικό κόστος
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο διοικητικός ηγέτης της Coffee Island, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένη την τόνωση των εισοδημάτων με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τα βάρη που συνθέτουν το λειτουργικό κόστος και το οποίο καλούνται να «σηκώσουν» σήμερα οι επιχειρήσεις, όπως λέει, είναι υπέρογκα (από τη φορολογία μέχρι την ενέργεια, τις πρώτες ύλες και την γραφειοκρατία) και μια αύξηση των μισθών πρέπει να συνδυαστεί με γενναία υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Πρόκειται για ένα σημαντικό κίνητρο, το οποίο θα δώσει το περιθώριο στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο «γαλαντόμες» με το προσωπικό που απασχολούν.
Άλλωστε γνωρίζουν καλά πως η απόδοση ενός εργαζομένου αλλά και η προσέλκυση ταλαντούχων ανθρώπων τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό (αναστροφή brain drain) συνδέεται άμεσα με τις χρηματικές απολαβές.
Απέχουμε ακόμη 122 ευρώ από το 2009
Αποκαλυπτικά της μισθολογικής υστέρησης είναι η σύγκριση του μέσου μισθού που λάμβαναν οι μισθωτοί στην Ελλάδα το 2009 με σήμερα. Και μάλιστα σε μια συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή άνοδο του πληθωρισμού.
Η ατυχία του να είσαι μισθωτός στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα, τo 2023 ο μέσος μεικτός μισθός έκλεισε στα 1.257 ευρώ, όταν το 2009 ανερχόταν στα 1.379 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι απέχει ακόμη 122 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει θέσει τον πήχη στα 1.500 ευρώ το 2027, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι ο μέσος μισθός θα είναι αυξημένος κατά 121 ευρώ μόλις σε σύγκριση με 18 χρόνια πριν!
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο»…
Η ακρίβεια συνιστά σήμερα – με βάση και τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας- ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάτι που αναγνωρίζουν κυβέρνηση και επιχειρηματικός κόσμος.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε μάλιστα πως «πρόκειται για έναν από τους ελέφαντες στο δωμάτιο», επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση «δεν θα λυθεί με κατασταλτικές παρεμβάσεις και υπερ-ρυθμίσεις αλλά με ενίσχυση του ανταγωνισμού».
Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως το θέμα της ακρίβειας εργαλειοποιείται ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, καθώς υποστηρίζουν πως όλα γίνονται προς άγραν ψηφοφόρων και όχι για να βρεθούν λύσεις…
Latest News
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα