
Η xAI, η startup τεχνητής νοημοσύνης του Ίλον Μασκ, κατάφερε να συγκεντρώσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης της Series B.
Αυτός ο γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών σημαντικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Sequoia Capital και Andreessen Horowitz, όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτησή της σε blog την Κυριακή.
Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του chatbot της xAI, Grok, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει και να χρησιμοποιεί δεδομένα από διάφορες εταιρείες του Μασκ, όπως η Tesla, η SpaceX, η Neuralink και η Boring Company. Αυτή η ενσωμάτωση στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Grok, ωφελώντας δυνητικά έργα όπως τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα της Tesla και το ανθρωποειδές ρομπότ, Optimus.
Super computer
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ίλον Μασκ δήλωσε πρόσφατα σε επενδυτές ότι η startup τεχνητής νοημοσύνης xAI σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν υπερυπολογιστή για να τροφοδοτήσει την επόμενη έκδοση του AI chatbot Grok.
Ο Μασκ δήλωσε ότι θέλει να θέσει σε λειτουργία τον υπερυπολογιστή μέχρι το φθινόπωρο του 2025, προσθέτοντας ότι η xAI θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Oracle για την ανάπτυξη του τεράστιου υπολογιστή.
Όταν ολοκληρωθούν οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) H100 της Nvidia, θα είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα, ανέφερε το The Information επικαλούμενο τον Μασκ, σε μια παρουσίαση που έκανε σε επενδυτές τον Μάιο.
Τα τσιπ H100 της Nvidia κυριαρχούν στην αγορά για κέντρα δεδομένων για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτηθεί λόγω της υψηλής ζήτησης.
Ο Μασκ ίδρυσε πέρυσι την xAI ως αντίπαλο δέος της OpenAI. Να σημειωθεί πως ο Μασκ ήταν επίσης συνιδρυτής του OpenAI.
Νωρίτερα φέτος, ο Μασκ δήλωσε ότι η εκπαίδευση του μοντέλου Grok 2 χρειάστηκε περίπου 20.000 Nvidia H100 GPUs, προσθέτοντας ότι το μοντέλο Grok 3 θα απαιτήσει 100.000 αντίστοιχα τσιπ.
Οι προκλήσεις
Η κλίμακα της επιχειρούμενης άντλησης κεφαλαίων αντανακλά το τεράστιο κόστος που απαιτείται για την ανάπτυξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης – μοντέλα που παράγουν κείμενο, εικόνες και κώδικα σε δευτερόλεπτα – η οποία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ, τεράστιες ποσότητες δεδομένων και προηγμένα τσιπ.
Η ανταγωνίστρια OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει συγκεντρώσει περίπου 13 δισ. δολάρια μόνο από τη Microsoft. Άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Anthropic και η Cohere έχουν επίσης συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως η Google, η Amazon και οι κορυφαίοι όμιλοι επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley.


Latest News

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Πώς θα προστατευτείτε από ηλεκτρονικές απάτες σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας
Επιτήδειοι με κακούς σκοπούς μπορεί να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και οι χρήστες να πέσουν θύματα σε ηλεκτρονικές απάτες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου

Στο... διάστημα ταξιδεύουν τα data centers
Η τοποθέτηση data centers στο διάστημα ή στο φεγγάρι θα λύσει πολλά προβλήματα