Στάση αναμονής δείχνουν πως τηρούν οι επενδυτές απέναντι στο πετρέλαιο σήμερα Τρίτη, με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική και στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 2 Ιουνίου όπου θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την παραγωγή.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούλιο υποχωρούσε ελαφρώς, κατά 3 σεντς στα 83,07 δολάρια το βαρέλι νωρίς τα ξημερώματα στις ασιατικές αγορές, ενώ αυτή την ώρα έχει θετικό πρόσημο +0,19% στα 83,16 δολάρια το βαρέλι.

ΙΕΑ: Υποβαθμίζει τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για φέτος

Αντίστοιχα το αμερικανικό αργό για τα συμβόλαια Ιουλίου διαμορφώνονται στα 78,87 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας αύξηση κατά 1,47%.

«Οι επενδυτές επικεντρώνονται στα δεδομένα του πληθωρισμού των ΗΠΑ για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων», δήλωσε στο Reuters ο Satoru Yoshida, αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities, προσθέτοντας ότι η αγορά παρακολουθεί επίσης στενά την επικείμενη συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC+).

«Αναμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν υψηλότερα τις επόμενες ημέρες λόγω των αναμενόμενων συνεχιζόμενων εθελοντικών περικοπών της παραγωγής από τους παραγωγούς πετρελαίου και των αυξανόμενων προοπτικών χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ», είπε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου με την αυξημένη ζήτηση για καύσιμα αυτοκινήτων θα προσφέρει επίσης υποστήριξη στις τιμές.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ που αναμένεται αυτή την εβδομάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς θα δώσει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την πολιτική επιτοκίων. Ο δείκτης, που πρόκειται να δημοσιευθεί στις 31 Μαΐου, θεωρείται ως ο προτιμώμενος δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας την Τετάρτη και για την ευρωζώνη την Παρασκευή αναμένονται επίσης με αυξημένο ενδιαφέρον για ενδείξεις μείωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη που οι traders έχουν τιμολογήσει για την επόμενη εβδομάδα.

Όλα τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στην επερχόμενη διαδικτυακή συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 2 Ιουνίου.

Οι παραγωγοί θα συζητήσουν εάν θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τρεις πηγές από χώρες του ΟΠΕΚ+ να αναφέρουν πιθανή παράταση.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2030 τη Δευτέρα και αναμένει ότι η κατανάλωση θα κορυφωθεί έως το 2034 λόγω πιθανής επιβράδυνσης στην επέκταση ηλεκτρικών οχημάτων, κρατώντας τα διυλιστήρια σε λειτουργία σε υψηλότερους μέσους ρυθμούς μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities