Αρνητικό ήταν το κλείσιμο σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και υπάρχει πλέον αυξημένη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,70% στις 8.259 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,48% στις 18.684 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,92% στις 8.057 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του διαδικτυακού λιανοπωλητή τροφίμων Ocado σημείωσαν άνοδο 10%, αφού ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την τουρκική εταιρεία παράδοσης Getir για πρόσβαση στους πρώην πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη, η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία Helvetia υποχώρησε 4,7%, με τον ασφαλιστικό κλάδο να κινείται και αυτός χαμηλότερα.

stock, αφού δύο βασικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι ενδείξεις υποστηρίζουν την απόφαση.

«Χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει με σταθερό τρόπο στο στόχο μας για το 2%, και έτσι είναι ώριμη η ώρα τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Olli Rehn σε ομιλία του.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι «εάν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για την άρση του ανώτατου επιπέδου περιορισμού».

Η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά εγγυηθεί τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά η αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει παραμένει. Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια με βραδύτερο ή ταχύτερο ρυθμό ανάλογα με την ισχύ του υποκείμενου πληθωρισμού και της ζήτησης, εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Lane.

Έχοντας αυτό υπόψη, η επόμενη ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη αναμένεται την Παρασκευή και εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο 2,5% τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 2,4% τον Απρίλιο, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός φαίνεται να παραμένει σταθερός στο 2,7%.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε την Έρευνα για τις Προσδοκίες των Καταναλωτών τον Απρίλιο, η οποία έδειξε ότι οι ερωτηθέντες αναμένουν τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες να διαμορφώνεται στο 2,9%, ελαφρώς χαμηλότερο από το 3% του Μαρτίου.

Οι προσδοκίες βρίσκονται πλέον «στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021», σημείωσε η ΕΚΤ. Επιπλέον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τα επόμενα τρία χρόνια μειώθηκαν από 2,5% τον Μάρτιο σε 2,4% τον Απρίλιο. «Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη», ανέφερε η τράπεζα.

Οι ερωτηθέντες βλέπουν την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,8% τους επόμενους 12 μήνες, ελαφρώς καλύτερη από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για 1,1%. «Αντίθετα, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες μπροστά αυξήθηκαν στο 10,9%, από 10,7% τον Μάρτιο», αναφέρει η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές