Ένα παράδοξο εντόπισε στις αμερικανικές αγορές η JP Morgan, μετά από 100 ημέρες διαπραγμάτευσης, παραδεχόμενη μάλιστα ότι οι περισσότεροι αναλυτές έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους. Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφέρει ότι το 2024 είναι διαφορετικό από πέρσι, ίσως και από τα αρκετά τελευταία χρόνια.

Μετά από 100 ημέρες διαπραγμάτευσης και ο S&P 500 ανέβηκε περισσότερο από 10%, υπενθυμίζει. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο για οποιοδήποτε πλήρες έτος.

Αν και οι προηγούμενες επιδόσεις δεν αποτελούν ένδειξη μελλοντικών αποδόσεων, τα κέρδη αυτά τείνουν επίσης να σηματοδοτούν περισσότερη δυναμική για το υπόλοιπο του έτους. Άλλωστε, από το 1950, κάθε φορά που ο S&P 500 κέρδισε τουλάχιστον 10% τις πρώτες 100 ημέρες διαπραγμάτευσης, ο δείκτης έκλεινε όλο το έτος με μέση απόδοση περίπου 25%.

Ντίμον (JPMorgan): Κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης για τις ΗΠΑ

Φαίνεται οικείο; Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι ο S&P 500 σημείωσε άνοδο πάνω από 8% και αργότερα έκλεισε τη χρονιά με άνοδο σχεδόν ακριβώς 25%.

Ωστόσο, εδώ ξεκινούν οι διαφορές: το φετινό ράλι ώθησε τον S&P 500 σε νέα υψηλά όλων των εποχών – μετά από μια παύση δύο ετών. Μέχρι στιγμής, το 2024 έχει δει περίπου 25 υψηλά ρεκόρ. Στα χρόνια που ο S&P 500 σημειώνει νέο υψηλό, συνήθως κάνει περίπου 30 κατά μέσο όρο.

Αλλά χρόνια όπως αυτό δεν συμβαίνουν συχνά και είναι επίσης πολλά υποσχόμενα. Κάθε φορά που οι μετοχές σημείωσαν τόσα υψηλά όλων των εποχών στις αρχές του έτους, όλη τη χρονιά κάνει συνήθως περισσότερα από 50 νέα ρεκόρ συνολικά.

Αψηφώντας τις προκλήσεις: Αποδεικνύοντας ότι οι αναλυτές κάνουν λάθος

Μία ακόμη διαφορά κατά την JP Morgan είναι ότι η φετινή ισχύς παρέμεινε ακόμη και όταν οι προβλέψεις για τους καταλύτες του έχουν αποδειχθεί λάθος.

Εντός του έτους, οι επενδυτές πίστευαν ότι η Federal Reserve θα μείωνε τα επιτόκια κατά περισσότερο από 150 μονάδες βάσης (μ.β.), καθώς οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κοντά στο 2%.

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση την παραπάνω παραδοχή, οι αναλυτές στρατηγικής μετοχών υπολόγιζαν ότι ο S&P 500 θα έφτανε γύρω στις 4.800 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Στο σήμερα όμως… η Fed πρόκειται να μειώσει μόνο μία ή δύο φορές φέτος τα επιτόκια της. Ο πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί οριακά κάτω από το 3% και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έχουν εκτοξευθεί κατά 60 μ.β.

Οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι αυτό θα προμήνυε μια δύσκολη περίοδο για τις αγορές. Ωστόσο, καθώς ολοκληρώνουμε τις πρώτες 100 ημέρες μας, ο S&P 500 βρίσκεται πάνω από το επίπεδο των 5.300 μονάδων – πολύ πάνω ακόμη και από τις πιο ανοδικές αρχικές προβλέψεις.

Φυσικά, η αβεβαιότητα γύρω από τη γεωπολιτική, τις εκλογές και τα μακροοικονομικά παραμένει. Οι αγορές που βρίσκονται πιο κοντά σε εστίες αβεβαιότητας αντανακλούν ορισμένες από τις πιθανότητες – τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι έχουν ξεπεράσει τον S&P 500 φέτος και οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές. Αλλά αυτό φαίνεται να σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές είναι σε εγρήγορση και δεν αποθαρρύνονται από τους κινδύνους.

Η μυστική συνταγή: Δύναμη στα κέρδη

Σύμφωνα με την JP Morgan, αποδεικνύεται ότι η ισχυρή ανάπτυξη ήταν το μόνο που χρειάζονταν οι μετοχές.

Πράγματι, οι εταιρείες του S&P 500 ανακοινώνουν την καλύτερη σεζόν κερδών τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια – αυξάνοντας τα κέρδη περίπου 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι λεγόμενοι «Magnificent Seven» έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης (και για καλό λόγο!), αλλά μια διεύρυνση έχει αθόρυβα διαμορφωθεί. Και οι 11 τομείς ξεπέρασαν τις προσδοκίες και οκτώ σημειώνουν αύξηση κερδών.

Ακόμη πιο σημαντικό: Αυτά τα κέρδη είναι υψηλότερης ποιότητας. Τα περιθώρια κέρδους (τα οποία δείχνουν πόσα κέρδη βγάζει μια εταιρεία από κάθε δολάριο πωλήσεων, αφού αφαιρεθούν όλα τα έξοδα) είναι περίπου 12% για το τρίμηνο. Αυτό είναι μια αύξηση σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο και πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς διαφημιστική εκστρατεία

Πρωταγωνίστρια όλου αυτού είναι η Nvidia, η οποία μόλις έκλεισε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2024 με μεγάλη έκρηξη. Ο προηγμένος κατασκευαστής τσιπ ξεπέρασε κάθε μέτρο και έδειξε ότι η ζήτηση για προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης δεν επιβραδύνεται.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο που η Nvidia «σόκαρε» τους επενδυτές σηματοδοτώντας πωλήσεις 11 δισ. δολαρίων για το επόμενο τρίμηνο. Αυτή την εβδομάδα, η Nvidia δήλωσε ότι αναμένει 28 δισ. δολάρια το επόμενο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της έχει σημειώσει ράλι περισσότερο από 200% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αν την αποτιμήσεις κανείς με βάση τα κέρδη, οι δείκτες της έπεσαν στην πραγματικότητα (από υψηλά πάνω από 60 φορές σε περίπου 35 φορές σήμερα).

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, Jensen Huang, «η επόμενη βιομηχανική επανάσταση έχει αρχίσει… να παράγει ένα νέο εμπόρευμα: την τεχνητή νοημοσύνη». Ήδη, η εστίαση φαίνεται να μετατοπίζεται από την αμφισβήτηση της σημασίας της τεχνητής νοημοσύνης και προς την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να αποφέρουν απόδοση στις επενδύσεις τους – και πώς αυτό τελικά δημιουργεί ευρύτερα οφέλη παραγωγικότητας για την οικονομία.

Διεύρυνση του ράλι

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών εξαπλώνεται πέρα από τους γίγαντες στην καρδιά της καινοτομίας – και στη ζήτηση για κέντρα δεδομένων και μετάδοση ενέργειας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής: Εξετάζοντας τις 10 κορυφαίες επιδόσεις του S&P 500 μέχρι στιγμής φέτος, πέντε από αυτούς είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανίες.

Ο αντίκτυπος δεν θα εμφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά εν τω μεταξύ, η έκθεση της Nvidia ήταν μια λυδία λίθος τόσο για την τεχνητή νοημοσύνη όσο και για την αγορά γενικότερα. Η μετοχή έχει συγκεντρώσει ένα βαθμό μακροοικονομικής σημασίας – αντιπροσωπεύει πάνω από το 15% της απόδοσης του S&P 500 κατά το τελευταίο έτος. Αυτό είναι τόσο ευκαιρία όσο και ρίσκο. Προς το παρόν, ενισχύει την πεποίθησή για μια ισχυρή οικονομία που συνοδεύεται από ισχυρές αγορές, κατά την JP Morgan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές