
Στις αγορές ομολόγων θα βγει η Σαουδική Αραβία για να αντλήσει κεφάλαια με τα οποία θα καλύψει μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος και να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες για την αναδιάρθρωση της οικονομίας.
Το βασίλειο, έδωσε εντολή στις τράπεζες να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγων (σουκούκ) σε δολάρια διάρκειας τριών, έξι και 10 ετών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg . Το κουπόνι τους ενδέχεται να διαμορφωθεί μεταξύ 85 και 110 μονάδων βάσης υψηλότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα.
Η Citigroup, η Goldman Sachs Group και η BNP Paribas SA είναι διοργανωτές των εκδόσεων και παγκόσμιοι συντονιστές. Η Moody’s Ratings έχει τη Σαουδική Αραβία στο Α1, το πέμπτο υψηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, με θετικές προοπτικές.
Το έλλειμμα και το Όραμα 2030
Η Σαουδική Αραβία αξιοποιεί την αγορά χρέους καθώς εργάζεται για να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που θα βοηθήσουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος που αναμένεται να διαμορφωθεί στα 21 δισ. δολάρια φέτος. Η χώρα παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα 3,30 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο και οι αυξημένες δαπάνες επιβάρυνε τα δημόσια οικονομικά.

Η χώρα είπε ότι οι συνολικές δραστηριότητες χρηματοδότησης για το έτος μπορεί να φτάσουν περίπου τα 37 δισ. δολάρια, με τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται να κατευθύνονται στην επιτάχυνση των έργων και των προγραμμάτων της ατζέντας Οράματος 2030 (Vision 2030) του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το βασίλειο έχει ανακοινώσει την Εθνική Επενδυτική Στρατηγική (NIS), τον βασικό άξονα για την επίτευξη του Οράματος 2030. Ανάμεσα στους στόχους του φιλόδοξου προγράμματος που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο οικονομίας είναι οι ακόλουθοι: η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ στο 65%, η αύξηση της συνεισφοράς των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στο ΑΕΠ στο 5,7%, η αύξηση της συμβολής των εξαγωγών εκτός πετρελαίου στο ΑΕΠ από 16% σε 50%, μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7% και την κατάκτηση μια θέση στη δεκάδα των κορυφαίων οικονομιών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας έως το 2030.
Οι προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων
Η Σαουδική Αραβία είχε βγει στις αγορές τον Ιανουάριο αντλώντας 12 δισ. δολάρια. Το 2017 ήταν το έτος ρεκόρ για έκδοση διεθνών ομολόγων για τη Σαουδική Αραβία καθώς οι αγορές τις πρόσφεραν 21,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η ζήτηση για κρατικά ομόλογα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου παραμένει ισχυρή, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες που αφορούσαν το Άμπου Ντάμπι και το Κατάρ, σύμφωνα με τον Απόστολο Μπαντή, διευθύνοντα σύμβουλο συμβούλων σταθερού εισοδήματος στην Union Bancaire Privee Ubp SA. Σύμφωνα με την εκτίμηση του το βασίλειο θα αντλήσει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια από τις αγορές.
«Το γεωπολιτικά ταραχώδες περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν έχει επηρεάσει το συναίσθημα των επενδυτών ομολόγων για ομόλογα υψηλής ποιότητας στην περιοχή του Κόλπου», πρόσθεσε. Παρά τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και τα μικρά δημοσιονομικά ελλείμματα, το πιστωτικό προφίλ του Βασιλείου θα πρέπει να παραμείνει σταθερό, υποστηριζόμενο από τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του πετρελαίου, καταλήγει.


Latest News

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Ανακουφίζει τη Wall Street ο Τραμπ - Ράλι και για την Tesla
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν - Και πάλι μια νέα πραγματικότητα για τη Wall Street

H Vetanda σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να αναπτυξει ορυχείο χαλκού στη Ζαμπια
H Vetanda χρειάζεται ένα δισ. δολ. για να αναπτύξει το ορυχείο χαλκού στη Ζάμπια - Ελπίζει ότι σε μια πενταετία θα παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως

Κάτω από το 2% το επιτόκιο στα 6μηνα έντοκα - Συνολικές προσφορές πάνω από 1 δισ. ευρώ
Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,03 φορές

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Ράλι... ανακούφισης - Ο Τραμπ είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές
Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανακάμπτει το δολάριο

Ανοδική αντίδραση στα ασιατικά χρηματιστήρια
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να απολύσει τον επικεφαλής της Federal Reserve και υπαινίχθηκε για χαμηλότερους δασμούς για την Κίνα

Ράλι και μετά σταθεροποίηση για το δολάριο
Η δήλωση του Τραμπ ότι δεν είναι στις προθέσεις του να απολύσει τον Πάουελ αμβλύνουν τις ανησυχίες στην αγορά

«Βλέπει» και πάλι τα 100.000 δολάρια το Bitcoin
Η ανατροφή του κλίματος στις αγορές επανέφερε κέρδη στα κρυπτονομίσματα