Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν με όλο και πιο καλό μάτι τις τουρκικές μετοχές που σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω των προσπαθειών του επιτελείου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.

Ο βασικός δείκτης BIST 100 στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών ξεπερνώντας από τον Απρίλιο για τα καλά το φράγμα των 10.000 μονάδων. Αυτή την εβδομάδα κινείται στα επίπεδα των 10.700 μονάδων, έχοντας φτάσει στις 22 Μαίου μια ανάσα πριν τις 10.900 μονάδες που είναι και ιστορικό ρεκόρ. Το ράλι καταγράφεται μάλιστα ενώ η Wall Street και χρηματιστήρια στην Ευρώπη βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει με 70% και η λίρα Τουρκίας έχει χάσει το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου από το 2019 μέχρι σήμερα, κάνοντας πανάκριβα τα εισαγόμενα προϊόντα, οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν στραφεί προς την κεφαλαιαγορά της χώρας προσδοκώντας βελτίωση στην οικονομία από τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που έχει αρχίσει να λαμβάνει η Άγκυρα.

Η μεγάλη πρόκληση

Μετά από μισή δεκαετία δραματικής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, της σημαντικής μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και ανορθόδοξης μέχρι πέρσι νομισματικής πολιτικής με χαμηλά επιτόκια και υψηλό πληθωρισμό, η οικονομία της Τουρκίας έχει δεχτεί πλήγμα.

Με το οικονομικό επιτελείο που έχει ως επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και με την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα με αυξήσεις επιτοκίων κατά του ράλι των τιμών, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει βάλει τώρα στόχο να αλλάξει το κλίμα ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνη είναι η διαδικασία, σχολίαζαν αναλυτές στο CNBC.

Η αλλαγή αυτή πλεύσης επιδρά θετικά στις αγορές και ειδικά στους ξένους επενδυτές που αρχίζουν να καλοβλέπουν ξανά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, σε λίρες Τουρκίας. Επίσης η μεγάλη υποτίμηση της λίρας Τουρκίας ειδικά από το 2019 και μετά κάνει πιο φθηνές τις αγορές μετοχών για τους ξένους στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Οι προβλέψεις της Citi για την Τουρκία

Σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα Citi αναφέρει ότι πλέον η πορεία της ισοτιμίας της λίρας Τουρκίας και των αποδόσεων των κρατικών και εταιρικών ομολόγων της χώρας, θα καθοριστεί κατά κύριο λόγο: Πρώτον από «την επιτυχία της κεντρικής τράπεζας Τουρκίας στην εκ νέου αγκύρωση των προσδοκιών» για πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική και αντιμετώπιση του ράλι των τιμών. Δεύτερον από το εάν θα υπάρξει σαφής στρατηγική για τη σταδιακή κατάργηση αντισυμβατικών παρεμβάσεων στην αγορά από τις εποπτικές αρχές που είχαν σαν στόχο μέχρι τώρα την τεχνητή στήριξη της λίρας Τουρκίας. Και τρίτον από το «εάν θα υπάρξει αξιόπιστη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία θα είναι απαραίτητη για τη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού και την προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρει η έκθεση.

Αισιοδοξία στην Τουρκία

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία και οι συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς και των ρυθμιστικών πλαισίων της συνέβαλαν στην αυξημένη αισιοδοξία των επενδυτών, όπως φαίνεται από την άνοδο του δείκτη BIST 100, ανέφεραν σχετικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης στηρίζοντας την κυβέρνηση. Το ράλι του χρηματιστηρίου της Τουρκίας χαρακτηρίζεται από αυτά ως απόδειξη του οικονομικού δυναμικού της χώρας και της ελκυστικότητάς του για τους επενδυτές ιδιαίτερα σε μια περίοδο με προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα.

Οι αυξήσεις επιτοκίων

Με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε λίρες Τουρκίας από το 8,5% στο 50% μέσα σε διάστημα ενός περίπου χρόνου, οι αγορές έχουν αρχίσει να παρακολουθούν πλέον πιο προσεκτικά την κεφαλαιαγορά της γειτονικής μας χώρας. Ειδικά καθώς ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν έχει υποσχεθεί ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί «έως ότου παρατηρηθεί σημαντική και διαρκής πτώση της υποκείμενης τάσης του πληθωρισμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές