Υπό το βάρος του Dow Jones λύγισε σήμερα η Wall Street, καθώς υπέκυψε στις πιέσεις τόσο των ομολόγων όσο και του κλάδου της υγείας, την ώρα όμως που ο Nasdaq έκλεισε θετικά και πάνω από τις 17.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,55% στις 38.852 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,02% στις 5.306 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 17.019 μονάδες.

Γαλλικές πιέσεις δέχτηκαν οι ευρωαγορές, στήριξε τον FTSE 100 η Ocado

Πάντως, κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου οι αμερικανικοί δείκτες διαψεύδουν το ρητό “Sell in May and go away”, καθώς αυτόν τον μήνα, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 5,3%, ενώ ο Nasdaq Composite κερδίζει περίπου 8%. Ο Dow Jones ενισχύεται 3,3%, ενώ ξεπέρασε τις 40.000 για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτόν τον μήνα.

Οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι της αγοράς, αλλά αυτές που αναπτύσσουν εμβόλια σημείωσαν ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες, διορθώνοντας βίαια μετά από έναν εξαιρετικά δυνατό μήνα, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Ο ιός H5N1 έχει μεταφερθεί από πτηνά, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ. Επίσης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιβεβαίωσαν ότι δύο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από βοοειδή στο Τέξας και το Μίσιγκαν.

Αν και οι Pfizer και GSK έχουν καταφέρει να αναπτύξουν εμβόλια H5N1, οι δύο μετοχές υποχώρησαν περίπου 2%, περιορίζοντας τα μηνιαία κέρδη της Pfizer σε περίπου 10% και της GSK σε περίπου 7%. Η μετοχή της Moderna υποχώρησε σχεδόν 10% την Τρίτη, αλλά εξακολουθεί να έχει σημειώσει ράλι περισσότερο από 36% από τις αρχές Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 350 μετοχές στον S&P 500 έκλεισαν με απώλειες. Οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών και των βασικών καταναλωτικών προϊόντων του δείκτη έκλεισαν με απώλειες περισσότερο από 1%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανέβηκε ξανά πάνω από το βασικό επίπεδο του 4,5% μετά από μια κρατική δημοπρασία που αντιμετωπίστηκε με αδύναμη ζήτηση.

Παραμένουν οι ανησυχίες

Παρόλα αυτά, καταλύτης της αγοράς παραμένουν οι ανησυχίες ότι πιθανόν η Federal Reserve να μην προχωρήσει τελικά σε μειώσεις επιτοκίων. Άλλωστε, σε αυτό συνηγορούν και τα πρόσφατα, ισχυρότερα, οικονομικά στοιχεία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να δει «πολλούς μήνες» δεδομένων που να δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πριν από τη μείωση των επιτοκίων. Είπε επίσης ότι δεν θα απέκλειε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εάν οι πιέσεις στις τιμές συνεχιστούν ξανά.

Οι δηλώσεις αυτές ενισχύθηκαν από τα τελευταία στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, η οποία βελτιώθηκε τον Μάιο. Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έφτασε στις 102,0 μονάδες από 97,5 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Ο Δείκτης Παρούσας Κατάστασης ανέβηκε στο 143,1 από 140,6 τον περασμένο μήνα, ενώ ο Δείκτης Προσδοκιών αυξήθηκε στις 74,6 τον Μάιο σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ποσοστό του προηγούμενου μήνα των 68,8. Η ένδειξη του Δείκτη Προσδοκιών κάτω από το 80 συχνά υποδηλώνει ύφεση εντός του επόμενου έτους.

Επίσης, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,5% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της S&P CoreLogic Case-Shiller. Το ποσοστό ήταν αυξημένο από το +6,4% που αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street