Νέο «ροκάνισμα» έκαναν οι πωλητές σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις, παρά την φιλότιμη προσπάθεια της Coca Cola, με τον γενικό δείκτη να προσγειώνεται και πάλι στο κάτω εύρος της συσσώρευσής του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 1.471,63 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.470,44 μονάδων (-0,73%) και 1.487,42 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος ανήλθε στα 96,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια αξίας 7,2 εκατ. ευρώ.

Το παράδοξο του 2024… κέρδη, κέρδη, κέρδη – Η ανάλυση της JPMorgan

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,79% στις 3.571,86 μονάδες, ενώ στο +0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.358,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 1.306,88 μονάδες.

Περιμένουν χαμηλότερα οι αγοραστές

Σε δεύτερη δοκιμασία μέσα σε λίγες ημέρες έχουν μπει οι 1.470 μονάδες στο ΧΑ, με τους αγοραστές να «περιμένουν» χαμηλότερα τις τιμές για να επέμβουν. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και σήμερα όμως, αποτύπωσε και την προσπάθεια των πωλητών να μην «κατέβουν» πολύ χαμηλά για να δώσουν τις εντολές τους, δημιουργώντας ένα «τερέν αψιμαχιών» για γερά νεύρα.

Οι «κόκκινες» γραμμές των δύο στρατοπέδων έχουν συντηρήσει μέχρι τώρα τη φάση της συσσώρευσης της αγοράς, με τη ζώνη των 1.470 – 1.475 μονάδων να είναι η γραμμή που θα κριθεί η επόμενη ημέρα. Βέβαια, η εικόνα των χαμηλών συναλλαγών συντηρεί το θετικό σενάριο για το ΧΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγοραστές παραμένουν επιλεκτικοί. Και ίσως αποδειχθεί και κρίσιμος καταλύτης προκειμένου η αγορά να εξασφαλίσει τα καύσιμα που χρειάζεται προκειμένου να κάνει την αποφασιστική διάσπαση των 1.500 μονάδων.

Προφανώς τα πρόσφατα placement που έλαβαν χώρα, αλλά και αυτά που αναμένονται το επόμενο διάστημα έχουν προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά, η οποία θα πρέπει να τα απορροφήσει σταδιακά. Το ίδιο ισχύει καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο αποκοπής μερισμάτων, η οποία παραδοσιακά εντείνει τη μεταβλητότητα, εκτός εάν στην αγορά προκύψουν νέοι καταλύτες που θα μπορούσαν να δείξουν πιο σαφή κατεύθυνση.

Ένας από αυτός μπορεί να έρθει με μια καλύτερη ετυμηγορία για την ελληνική οικονομία από τον οίκο Fitch. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, ο οίκος Fitch αναμένεται να διατηρήσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒΒ-, αλλά να αναβαθμίσει τις προοπτικές της χώρας σε θετικές, από σταθερές τώρα. Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι στο μεταξύ, θα υπάρξει νέα αναβάθμιση το επόμενο 12-18μηνο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημείωσε βουτιά 4,04%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με πτώση 2,21%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Autohellas, Titan, Aegean, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Quest, Motor Oil και Εθνική.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Λάμδα, με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Cenergy κράτησαν τα μικρά κέρδη τους έως το τέλος, ενώ η Coca Cola σημείωσε κέρδη 2,27%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών