Συναντήσεις με υψηλόβαθμα τεχνολογικά στελέχη αναμένεται να έχει αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις διαφημίζοντας τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις.

Είναι το πέμπτο του ταξίδι στις ΗΠΑ μέσα σε πέντε μήνες.

Ειδικότερα, ο Μιλέι θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ και της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, με τον Σουντάρ Πιτσάι της Google και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta.

Ο εκπρόσωπός του είπε ότι το ταξίδι είχε σχεδιαστεί «για να τοποθετήσει την Αργεντινή ξανά στον κόσμο». Ο τεχνολογικός τομέας της χώρας της Λατινικής Αμερικής είναι ένας από τους μεγαλύτερους της περιοχής.

Αργεντινή: Στη Silicon Valley ο Μιλέι

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Μιλέι ταξιδεύει συχνά, προσελκύοντας τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας μέσω επαφών με δεξιές προσωπικότητες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, τον οποίο γνώρισε στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Austin τον Απρίλιο, και δίνοντας πύρινες ομιλίες σε συνέδρια υπερασπιζόμενος τις «αναρχοκαπιταλιστικές» του πεποιθήσεις.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρώσει οκτώ ξένες περιοδείες – ρεκόρ για τους Αργεντινούς προέδρους στους πρώτους έξι μήνες της θητείας τους, σύμφωνα με την εφημερίδα La Nación.

Αναταραχή στο εσωτερικό

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το τελευταίο ταξίδι του Μιλέι στο εξωτερικό έρχεται σε μια στιγμή αναταραχής στο εσωτερικό. Τη Δευτέρα, το γραφείο του προέδρου ανακοίνωσε την παραίτηση του αρχηγού του υπουργικού συμβουλίου Νικολάς Πόσε, ενός από τους στενότερους συμβούλους του, μετά από καθυστερήσεις στη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης στο Κογκρέσο.

Ο Πόσε θα αντικατασταθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Γκιγιέρμο Φράνκος, βετεράνο πολιτικό και έναν από τους κύριους διαπραγματευτές του Μιλέι στο Κογκρέσο.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης επέκριναν το ταξίδι του Μιλέι και τρεις νομοθέτες ζήτησαν από την αστυνομία να ερευνήσει τους αξιωματούχους του για χρήση δημόσιων πόρων σε ένα ταξίδι σε ακροδεξιό πολιτικό συνέδριο στην Ισπανία, το οποίο υποστηρίζουν ότι έγινε με προσωπική ιδιότητα.

Αναλυτές πάντως τονίζουν ότι οι ξένες επιχειρήσεις είναι πιθανό να καθυστερήσουν να επενδύσουν στην Αργεντινή, η οποία υφίσταται τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 289% τον Απρίλιο και η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 8,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο Μιλέι μείωσε τις κρατικές δαπάνες για να σταματήσει τη χρήση της εκτύπωσης χρήματος και να μειώσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση στο Κογκρέσο, όπου ελέγχει λιγότερο από το 15% των εδρών.

Οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται στη Γερουσία για τα δύο πρώτα νομοσχέδια του Μιλέι, τα οποία περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ένα σχέδιο κινήτρων για επενδύσεις σε εξορύξεις και άλλους τομείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή