Είναι ευρέως αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων στην συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα και να πάρει τα σκήπτρα της πρωτιάς ως μια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ξεκινά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Μόλις χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, μιλώντας στους Financial Times, υπογράμμισε ότι εκτός από κάποια μεγάλη έκπληξη, αυτή τη στιγμή η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Με την πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης να είναι σχεδόν προεξοφλημένη το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ με τα στρατόπεδα των περιστεριών και των γερακιών να έχουν διαφορετική αντίληψη για το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Αν και η σταθερή επωδός είναι ότι η εξέταση των στοιχείων είναι η σταθερά για τη λήψη των αποφάσεων και η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων ωστόσο στη δημόσια σφαίρα έχουν αρχίσει οι διαφορετικές φωνές για τις επόμενες κινήσεις.

Κεντρικές τράπεζες: Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες – ΕΚΤ και ΒοΕ πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια

Γεράκια: Όχι σε μείωση τον Ιούλιο

Λίγες μέρες πιο πριν η εμβληματική μορφή του στρατοπέδου των γερακιών, ο επικεφαλής της Budensbak, Γοαχίμ Νάγκελ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί άμεσα από μια νέα πτώση των επιτοκίων.«Εάν υπάρξει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, πρέπει να περιμένουμε και πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε ίσως μέχρι τον Σεπτέμβριο», δήλωσε. Την ίδια άποψη είχε εκφράσει νωρίτερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ,  Ίζαμπελ Σνάμπελ που είπε ότι είναι αντίθετη σε μια μείωση τον Ιούλιο.

Τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ  έδειξαν ότι οι διαπραγματευόμενοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υπολογίζουν σε μια επιβράδυνση για να διατηρήσουν την υποχώρηση του πληθωρισμού. Ο Νάγκελ σχολιάζοντας τα στοιχεία είπε ότι δεν το εξέπληξαν γιατί τα στοιχεία για τους μισθούς υστερούν χρονικά και τα τελευταία στοιχεία σχετίζονται με τα επίπεδα του πληθωρισμού του παρελθόντος. «Πολλές εφάπαξ πληρωμές περιλαμβάνονται στα τρέχοντα μισθολογικά στοιχεία» είπε προσθέτοντας ότι πιστεύει πως μια ανακούφιση βρίσκεται προ των πυλών. «Αλλά παρ’ όλα αυτά τα μισθολογικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι ισχυρά, οπότε πρέπει να διατηρούμε την επαγρύπνησή μας όσον αφορά αυτό», πρόσθεσε.

Τι βλέπουν τα περιστέρια

Καθησυχαστικός για την επίδραση των μισθών στον πληθωρισμό εμφανίστηκε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο. Μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο συνεδρίου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, είπε μεταξύ άλλων ότι η πτώση των πραγματικών μισθών μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού που ακολούθησε την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας πως ο ρυθμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν προβλέπει πως θα ξεπεράσει τις 0,2 μονάδες πάνω από αυτό που αναμένει η ΕΚΤ. «Αυτή η ανάκαμψη των πραγματικών μισθών είναι συμβατή με τον πληθωρισμό που συγκλίνει στο 2%» είπε συγκεκριμένα. Ο Εσθονός ομόλογος του, Μάντις Μίλερ, υποβάθμισε επίσης τα στοιχεία για τους μισθούς, που δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, η ηγετική μορφή του στρατοπέδου, μιλώντας χθες στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων και τον Ιούλιο, «Μερικές φορές διαβάζω ότι πρέπει να μειώνουμε τα επιτόκια μόνο μία φορά το τρίμηνο όταν υπάρχουν νέες οικονομικές προβλέψεις, και ως εκ τούτου να αποκλείουμε τον Ιούλιο», είπε στη συνέντευξη. «Γιατί, αν είμαστε συνάντηση-σύσκεψη και βασιζόμαστε σε δεδομένα; Δεν λέω ότι πρέπει να δεσμευτούμε ήδη τον Ιούλιο, αλλά ας διατηρήσουμε την ελευθερία μας στο χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό».

H άποψη του ασκεί πίεση στο στρατόπεδο των γερακιών που δεν αισθάνονται άνετα με τη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων. Ο Γάλλος τραπεζίτης εξήγησε ότι η ΕΚΤ έχει «σημαντικά περιθώρια» να χαλαρώσει προς το ουδέτερο επιτόκιο που θεωρείται ότι είναι μεταξύ 2% και 2,5%. Χαρακτήρισε τις προσδοκίες της αγοράς για το πού θα διαμορφωθεί τελικά το κόστος δανεισμού – επί του παρόντος προβλέπεται ένα τελικό επιτόκιο περίπου 2,8% σε πέντε χρόνια – «όχι παράλογες».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού τρεις φορές φέτος αντί για τέσσερις, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέτασε τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και «θεωρούμε πλέον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 ως το πιο πιθανό σενάριο» είπε σε συνέντευξή του στο Liberal. Οι αριθμοί για τον πληθωρισμό συνάδουν με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, αλλά τα στοιχεία για την παραγωγή του πρώτου τριμήνου ήταν μια θετική έκπληξη, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.

Η προειδοποίηση του Frederik Ducrozet

Ο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Wealth Management, σε άρθρο του στους Financial Times χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και προειδοποίησε τα γεράκια να σταματήσουν να εμποδίζουν την διαδικασία μείωσης των επιτοκίων και να δουν την πραγματικότητα.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα πρέπει να περιμένουν πολύ πριν χαλαρώσουν τη στάση τους, σύστησε. Παρόλο που όλες οι ανησυχίες για το «τελευταίο μίλι» της διαδικασίας αποπληθωρισμού είναι το πιο δύσκολο να κλείσει, ενθαρρυντικά σημάδια ομαλοποίησης των τιμών καταναλωτή και των μισθών συσσωρεύονται.

Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αρχίσουν να «ανακαλούν την περιοριστική πολιτική τους», όπως το έθεσαν ευγενικά, διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια πολιτικής πάνω από το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου μιλίου.

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη των «γερακιών» ότι ο κίνδυνος της πολύ νωρίς μείωσης των επιτοκίων υπερτερεί του κινδύνου της πολύ καθυστερημένης μείωσης των επιτοκίων.

Αντίθετα, ο Ducrozet θεωρεί ότι το να διατηρήσουν τα επιτόκια πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό, οι κεντρικοί τραπεζίτες κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο μια ακόμη εύθραυστη και άνιση οικονομική ανάκαμψη.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπουμε είναι ότι τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει σε πιο αποδεκτά επίπεδα, η αγορά εργασίας —η οποία ήδη επιβραδύνεται— μπορεί να έχει αποδυναμωθεί πολύ περισσότερο», ανέφερε ο Ducrozet.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή