Ως πολλά υποσχόμενη εμφανίζεται εσχάτως η βρετανική ψηφιακή τράπεζα Starling, με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για προσδοκίες αποτίμησης έως και 10 δισ. στερλίνες μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς θα κυκλοφορήσει το τραπεζικό της λογισμικό παγκοσμίως.

Το Investment Trust Chrysalis, ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής της Starling, ανέφερε στους Financial Times ότι η τράπεζα που βασίζεται σε εφαρμογές θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά της αδειοδοτώντας την υπηρεσία “Engine” – λογισμικό που επιτρέπει στις εταιρείες να λανσάρουν τα δικά τους ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα.

Η ιστορία του Fintech

«Πιέζαμε να αναπτυχθεί η Engine για να οδηγήσει την ανάπτυξη της Starling, καθώς αυτή η πρόταση ανοίγει μια παγκόσμια αγορά για τραπεζικές υποδομές», δήλωσε ο Richard Watts, συνεπικεφαλής της Chrysalis.

Πέραν της ανάπτυξης των καταθέσεων και των δανείων της Starling, η επέκταση της Engine «θα μπορούσε να οδηγήσει μια αποτίμηση περί τα 10 δισ. στερλίνες» πρόσθεσε.

Τι είναι η Starling

Η Starling ιδρύθηκε από την Anne Boden το 2014 ως ψηφιακή τράπεζα που παρέχει τρεχούμενους λογαριασμούς λιανικής, πριν επεκταθεί στον επιχειρηματικό δανεισμό και τα στεγαστικά δάνεια. Η τράπεζα πέρυσι υπέγραψε με την Salt Bank στη Ρουμανία και την AMP Bank στην Αυστραλία ως τους δύο πρώτους πελάτες της Engine.

Όμως ο Watts εκτιμά ότι η Engine έχει «ένα ισχυρό αγωγό» πελατών και σημείωσε ότι η αγορά ήταν «πολύ σημαντική» για την ανάπτυξη. «Πιστεύουμε ότι η Engine θα μπορούσε να έχει πάνω από 40-50 πελάτες τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια ευκαιρία εσόδων πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών ετησίως», είπε.

Τα εμπόδια

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το δυναμικό ανάπτυξης της Engine, δεδομένου ότι η λεγόμενη πλατφόρμα “banking as a service” δεν έχει κερδίσει συμβόλαια για συνεργασία με μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Η Starling βρέθηκε στο επίκεντρο πέρυσι μετά από διαμάχη με επενδυτές σχετικά με την αποτίμησή της. Η Boden, η οποία παραιτήθηκε πέρυσι, συγκρούστηκε με τους επενδυτές σχετικά με την απόφαση του διαχειριστή κεφαλαίων Jupiter να πουλήσει τη συμμετοχή του σε τιμή που μείωσε την αποτίμηση της Starling από 2,5 δισ. στερλίνες σε 1 – 1,5 δισ. Η τράπεζα επιδιώκει να μπει επίσης στο χρηματιστήριο, αλλά δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα.

Παρήγαγε κέρδη προ φόρων 195 εκατ. στερλινών το 2023, έξι φορές υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν στα 453 εκατ. στερλίνες από 216 εκατ. στερλίνες. Σύμφωνα με τον Declan Ferguson, οικονομικό διευθυντή της τράπεζας, το τμήμα λογισμικού της επιχείρησης «προσφέρει τεράστιες διεθνείς δυνατότητες για να φέρουμε την καλύτερη βρετανική τεχνολογία στις τράπεζες σε όλο τον κόσμο».

Η fintech προσέλαβε τον Raman Bhatia, επικεφαλής του προμηθευτή ενέργειας Ovo, για να γίνει ο νέος διευθύνων σύμβουλός της. Ο Bhatia, πρώην επικεφαλής της ψηφιακής τράπεζας της HSBC στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, πρόκειται να ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή